Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Z Evropské unie fouká obnovitelný vítr

Evropská komise představila legislativní návrhy, jež mají naplnit klimaticko energetické cíle EU pro rok 2030. Patří mezi ně směrnice na podporu obnovitelných zdrojů energie. Ty je třeba u nás oživit nejen kvůli ní samé, ale především v našem zájmu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

7. 1. 2017 1:02
Na co to přijde - pokračování

a ostatní mu na to přispějí ze svých daní. To je jako bych si chtěl koupit taxíka, ale nutil zbytek občanů, aby se mi na něj složili. Pro jistotu ten taxík bude na LPG, tak je to společensky žádoucí.

A to se raději nezmiňuji o tom, jak strašně neekologická je výroba a následná likvidace zařízení pro výrobu OZE. To také nikdo nevyčisluje.

Je pravda, že jak čas běží, všechno se zlevňuje. Je pravda, že tak jednoduché vyčíslení láce není správné, protože elektřina ve špičce se cení řádově dřáž, než mimo ní. Ale je pravda, že soláry v noci, kdy je elektřina dost potřeba, nic nevyrábějí. A v zimě, kdy je potřeba vyšší vyrábějí násobně méně.

0 0
možnosti
MS

7. 1. 2017 1:01
Na co to přijde?

Základní problém je v tom, že OZE (tedy "čistá" energie) jsou žádoucí, ale na druhou stranu neúměrně drahé.

Podle nějakých statistik vychází elektřina ze solárních panelů až řádově dražší, než z jádra. Ale to mám nezaručené.

Kde se na to bere?

1. Vezměte si částku z faktury za elektřinu, kterou přispíváte na OZE, vynásobte jí 10 (neboť OZE dělají jen 10% zdrojů) a dostanete částku, o kterou je obnovitelná elektřina dražší, než ta "normální". Protočí se vám panenky.

2. Z těchto peněz ČEZ dotuje ztrátovost obnovitelných zdrojů. Jenomže to není všechno, elektřina z obnovitelných zdrojů se vykupuje výrazně dráž, než jiná, někdy (třeba u solárních baronů) i výrazně dráž, než se pak prodá dál.

3. Další dírou jsou dotace, které lze získat na pořízení např. solárních panelů. Bez nich by do toho nikdo nešel, neb reálná cena je srovnatelná z tím, co vydělají za dobu životnosti. Jenomže dotace je strašná nespravedlivost. Někdo si chce dělat svůj bussines (vyrábět elektřinu) a ostatní mu na to přispě

0 0
možnosti
JP

J. Pražák

28. 12. 2016 19:38
1 bilion Kč solárním baronům už nestačí

Paraziti využívají neznalosti politiků a zase protlačují nesmysl, na který všichni doplatíme. Větrnné elektrárny u nás jsou nesmyslné, u nás nefouká tak jako u moře, nebo v rovinatém Německu. Navíc není vyřešena "chytrá síť". Všechny tyto zdroje musí být zálohovány klasickou elektrárnou. Uhelná elektrárna, která musí regulovat výkon kvůli OZE, nepracuje v optimálním režimu a tím emituje ještě více skleníkových plynů.

0 0
možnosti
JR

28. 12. 2016 10:22
Mlaceni prázdné slámy

Zvýšíme, snížíme, zařídíme, nařídime. Přesně tak , jakou podobu mají výstupy EK, měly i výstupy sjezdů KSČ rozpracované do Směrnic ÚV. Nic nového pod sluncem. Jestli se nemýlím, tak touto dobou měla být podle plánů EK ekonomika EU daleko nejvýkonnější na světě. Výsledek: Státy EU jsou nejzadluženějším spolkem na světě a ve výkonnosti už je před EU nejenom Čína a USA, ale dohání Indie. Řídit ekonomiku pomocí regulátorů a směrnic dojelo RVHP a dojede na to i EU.

P.S. Zdůrazňovat, že jsou fosilní paliva dotovaná a o OZE se nezmínit, že kdyby nebyly masivně dotovány, tak mimo pár solárů na střechách kravínů by nikde nevznikl ani jeden solární park, je vrchol pokrytectví. Zastavit dotace do OZE je jediný způsob, jak dostat energetiku do rovnováhy a zastavit nemravné miliardové zisky solárních baronů.

0 0
možnosti