Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Z Evropské unie fouká obnovitelný vítr

  17:34
Evropská komise představila legislativní návrhy, jež mají naplnit klimaticko energetické cíle EU pro rok 2030. Patří mezi ně směrnice na podporu obnovitelných zdrojů energie. Ty je třeba u nás oživit nejen kvůli ní samé, ale především v našem zájmu.

Nový pohled na Šumavu? foto: Shutterstock

Čistá energie pro všechny Evropany, pod tímto hesle představila Evropská komise (EK) legislativní návrhy, které mají naplnit klimaticko-energetické cíle Evropské unie pro rok 2030. Patří k nim snížení emisí skleníkových plynů v EU o 40 procent oproti roku 1990, dosažení 27procentního podílu obnovitelných zdrojů na hrubé konečné spotřebě energie a úspora 27 procent energie ve srovnání s růstovým scénářem – tento cíl EK aktuálně navrhla zvýšit na 30 procent.

Každé z témat v balíku – od organizace trhu s elektřinou až po opatření ke zvýšení energetické účinnosti –, si zaslouží samostatný rozbor. Budu se však věnovat jen směrnici o podpoře obnovitelných zdrojů energie (OZE), neboť v ní Česká republika postupuje proti evropským záměrům. Rozvoj OZE u nás nebyl v uplynulých letech podporován, naopak byl záměrně utlumen.

Jedna zásadní odlišnost

Obnovitelné zdroje energie se staly oblíbeným fackovacím panákem řady českých politiků a úředníků, proto zopakuji důvody, proč EU aktualizuje směrnici na jejich podporu. V jejím úvodu jsou vyjmenovány v tomto pořadí – omezují emise skleníkových plynů, přispívají k udržitelnému rozvoji, chrání životní prostředí a zdraví obyvatel, vytvářejí pracovní příležitosti a posilují energetickou bezpečnost. Zbývá dodat, že dosud nemohou podstatně konkurovat přímo ani nepřímo dotovaným fosilním palivům.

Aktuální návrh směrnice se od předchozí verze v jedné věci zásadně liší – nepředepisuje členským státům EU závazný podíl na plnění společného evropského cíle

Aktuální návrh směrnice se od předchozí verze v jedné věci zásadně liší – nepředepisuje členským státům EU závazný podíl na plnění společného evropského cíle. Zatímco závazek 20procentního podílu OZE do roku 2020 byl před lety rozpočítán mezi členské státy EU – v případě ČR se zvýšil z šesti na třináct procent v letech 2005 až 2020 –, k cíli pro rok 2030 se tento postup nepoužívá.

Společný evropský cíl pro rok 2030 však zůstává závazný. Podle návrhu směrnice mají členské státy EU samy navrhnout příspěvek k naplnění společného cíle, přičemž žádná země nemá být černým pasažérem, tedy nedělat nic a spoléhat na výsledky ostatních členských států EU.

Posílení malovýrobců

Odvětví obnovitelných zdrojů energie u nás od roku 2013 stagnuje a oficiální plány na jeho oživení nebyly zveřejněny. Hnutí DUHA jako první krok navrhuje oživit větrnou energetiku, která má největší nevyužitý potenciál. Konkrétně požaduje opětovné zavedení zeleného bonusu pro větrné elektrárny částečně vlastněné obcemi a občany, kteří žijí v jejich blízkosti, snaží se pro návrh získat politickou podporu a je připraveno diskutovat o jiných návrzích, které by oživily odvětví OZE.

Ve směrnici nelze přehlédnout posílení malovýrobců, kteří energii vyrobenou vlastním obnovitelným zdrojem sami spotřebují – nemají být zatížení neoprávněnými zvláštními poplatky

Ve směrnici nelze přehlédnout posílení malovýrobců, kteří energii vyrobenou vlastním obnovitelným zdrojem sami spotřebují – nemají být zatížení neoprávněnými zvláštními poplatky. Vylučuje tedy i penalizaci potenciálních majitelů střešních fotovoltaických elektráren za vlastnictví zdroje elektřiny, již začátkem letošního roku obsahoval nepovedený a později zamítnutý návrh Energetického regulačního úřadu reformy plateb. Jednorázové uhrazení vícenákladů na připojení odběrného místa s vlastním zdrojem nepoškozuje v souladu se směrnicí majitele zdroje ani provozovatele distribuční sítě.

Schválení směrnice Evropským parlamentem a Evropskou radou potrvá ještě řadu měsíců, a proto vedle její konečně verze není zatím známý ani termín, kdy ji členské státy EU budou muset zohlednit ve své legislativě. Už dnes je však zřejmě, že je u nás třeba odvětví OZE oživit nejen kvůli směrnici, ale především v našem zájmu. Existuje lepší návrh než podpora obecní větrné elektrárny a jasná pravidla samovýrobcům?