Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Vzorem pro česká referenda by mělo být Švýcarsko, nikoli Británie

Pokud by se mělo stát referendum součástí našeho právního systému, měli bychom převzít švýcarský princip, že lid rozhoduje o návrhu lidové iniciativy na základě materiálu připraveného vládou a parlamentem. To ale současný návrh zákona SPD o referendu nečiní.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

24. 3. 2018 19:07
Svycarsky vzor

Pokud by pro CR melo byt vzorem Svycarsko muselo by mit podobne statopravni usporadani. Ve Svycarsku kantonalni, u nas jsme to meli pred "viteznym" unorem take, nazyvalo se to zrizeni zemske, historicke zeme byly tri: Cechy, Morava, Slezko nez to dedicky syfilit Gottwald v roce 1949, po nem v r. 1998 soucasny prezident, tehdy predseda vlady Zeman zrusili a nahradili centristickym zrizenim kraju podle sovetskeho vzoru. Bez toho nemuze byt Svycarsko vzorem. Centrizmus, v CR dosahuje az extremni miry je uhlavnim nepritelem prime demokracie a referend. Zemske zrizeni, zemske samospravy a legislativy maji u nas 1200 letou tradici.

0 0
možnosti
Re: Svycarsky vzor

Staré zemské zřízení, volené zastupitelstvo a zemský prezident - jak jsem nedávno někde přečetl - bylo zrušeno někdy okolo roku 1930, po válce už to byla jen napodobenina. Zrušení fungujících okresních úřadů byl hodně drahý špás, místo nich vzniklo velké množství pověřených obcí, které vzaly pravomoci skutečným obcím. Pokud zde po r.89 byly návrhy na spolkové uspořádání, měla by vzhledem k počtu obyvatelstva být samostatnou zemí také Praha, ale ta se tomu nejvíc bránila. Patrně z obav, že stane se z ní turistické hlavní město jako Vídeň s mezinárodnímuí atrakcemi typu prezident a federální vláda, ale bez tvrdého diktátu ostatním zemím, kde vše mohla řídit zemská zastupitelstva a zemské vlády včetně svých zákonů.

0 0
možnosti
Švýcarské referendum je obyčejně formalita

Kdyby soud v roce 1990 nedal ženám volební právo, proti vůli voličů, neměly by ho dodnes

0 0
možnosti

24. 3. 2018 17:35
Re: Švýcarské referendum je obyčejně formalita

Vollební právo žen bylo ve Švýcarsku uzákoněno na základě všeobčanského hlasování v roce 1971. Jen v kantonu Appenzell bylo zavedeno na základě soudního rozhodnutí v roce 1990

0 0
možnosti

24. 3. 2018 16:26
Vidím to trochu jinak.

Autor má v mnohém pravdu, ale ne ve všem. Politický systém Švýcarské federace není přímá demokracie, ale demokracie zastupitelská. A navíc, Švýcarsko zná a má kormě referenda ještě všeobčanské hlasování. Ono to totiž není totéž. I počet podpisů , nutných k vyhlášení referenda a všeobčanského hlasování není stejný a pro posbírání podpisů je u obou různá doba. Mezinárodní smlouvy nejsou u všeobčanských hlasování vyloučeny. Bylo to možno vidět před časem, kdy švýcarští občané ve všeobčanském hlasování odmítli účast Švýcarska v EU. Nechápu, proč se u nás o věci neustále diskutuje a hledají se zejména důvody, proč zákon o obecném referendu neschválit. Švýcarská zastupitelská demokracie má více než 200 letou historii a vytváří ve státě vysoce efektivní způsob řízení. Hlavně fugující řízení. Občané Švýcarska tento systém považují za svůj a obecně jej podporují. To nelze prohlásit o žádném jiném systému a žádném jiném státě. Proč tedy neuznáme tuto evidentní pravdu a nepřevezmeme švýcarský,

0 0
možnosti

24. 3. 2018 16:29
Re: Vidím to trochu jinak.

staletími prověřený a hlavně efektivně fungující systém? Proto, že nejsme Švýcaři, ale Češi? To se opravdu nemáme čím chlubit. podle mne jsou ovšem lidé téměř na celém světě stejní, pouze fungují a nebo nefungují (u nás) v různých politických systémech.

0 0
možnosti