Lidovky.cz

Vzhůru k lidské tváři kapitalismu!

  9:25

S kapitalismem považovaným za ideální jsme neměli tu čest. Budeme v podmínkách hospodářské soutěže schopní vykouzlit rysy humanity?

foto: © ČESKÁ POZICEČeská pozice

Společnost s lidskou tváří tu už byla. I když tak vůbec nevypadala. Poté, co se situace změnila a my se stali pány svého osudu, jsme s překvapením zjistili, že levá strana rozpolceného světa se také nechala ukolébat iluzí.

S kapitalismem považovaným za ideální jsme neměli tu čest. Krize stíhá krizi, nestabilita je dle všeho čím dál stabilnější, téměř polovina lidstva žije v chudobě. Můžeme se pouze dohadovat, kdy se ze zápasu zájmů a humanity, práva a slušnosti začnou konečně rýsovat obrysy světa, ve kterém se dá skutečně žít.

Nelidské procesy

Otázka zní: kapitalismus s lidskou tváří. Evoluce s lidskou tváří, kontruji. Dobrá odpověď je totiž vždy zároveň novou otázkou. Stejně jako právě tato odpověď je otázkou z nejlepších. Má evoluce lidskou tvář? Určitě. Už proto, že se díky ní objevil na Zemi náš přírodní druh.

Tvrzení, že evoluce je boj druhů o přežití, není ničím jiným než křivým obviněnímZároveň je však také nelidská, neboť procesy, jejichž výsledkem byl vznik člověka a rozšíření lidského rodu po celé Zemi, jsou v pravém smyslu slova nelidské. Dle darwinismu nemůže být proces, který vedl ke vzniku člověku, ani náhodou ryze pro něho a o něm. Nesmíme jej považovat za humánní. Odtud také vyplývá konflikt mezi kreacionisty a darwinisty. Dle darwinismu nelze cestu k člověku považovat za lidskou. Dle etologie zase nelze chápat jako lidské zdánlivě příčinné chování zvířat.

Podobný problém se naskýtá i v souvislosti s kapitalismem. Ten je hluboce nehumánním systémem. Navzdory tomu, podobně jako evoluce, člověka vykresluje s pozoruhodnou přesností. Utváří formát člověka a uspokojuje jeho nároky. Všimněme si, že stejně jako evoluce nepracuje pro člověka, není ani kapitalismus v sociálním smyslu pro lidi! V případě evoluce i kapitalistické společnosti je výsledkem konkurenčního boje jen náhodou člověk. Konkurence vede nečekaně a ani v nejmenším nikoli nutně k humánnímu výsledku.

Sociální darwinismus

Paralela mezi evolucí a společností je samozřejmě staršího data a po celou dobu byla chápaná spíš destruktivně než konstruktivně. Příkladem budiž sociální darwinismus. Představoval bludnou cestu, neboť se kardinálně mýlil v chápání dynamiky přírody i společnosti. Domníval se, že nalezl konsonanci mezi dvěma falešnými obviněními. Tvrzení, že evoluce je boj druhů o přežití, není totiž ničím jiným než křivým obviněním. Dnes už víme, že tomu tak není.

Sociální darwinismus přiložil špatně pochopený obraz přírody k podobně nepochopenému obrazu společnostiAčkoli se mezi druhy a jedinci odehrává soutěž, neomezuje se na pouhý boj. Boj je jednou z ekologicky relevantních forem vztahů. Kromě pěstního souboje však mají mezilidské vztahy tisíce dalších forem, které stále nemusejí být láskou nebo přátelstvím. Stejně jsou pro vztahy druhů příznačné komplexní, až skoro intelektuální souvislosti.

Evoluci byl tedy nespravedlivě přičítán bojovný duch, zatímco společenský vývoj byl zase obviňován z toho, že je bojem lidských plemen neboli ras. Sociální darwinismus přiložil špatně pochopený obraz přírody k podobně nepochopenému obrazu společnosti.

Původ lidskosti

Snad už jsme se dost vzdálili zlověstnému stínu rasismu, abychom mohli s pomocí vědomostí získaných za posledních 50 let znovu poměřit a porovnat síly přírody a společnosti. Teď už však nikoli proto, abychom ideologicky podložili vlastní sebezničení. Právě naopak!

Tentokrát bychom měli odvodit původ lidskosti; jak vzniká člověk z nelidskosti, ať už ta má přírodní nebo společenský charakter. V bezpečné vzdálenosti od sociálního darwinismu by stálo za to prozkoumat dynamiku bezděčného utváření, vzniku člověka v konkurenčním prostředí.

Možná, že prostřednictvím pochopení evoluce, která sní o rozumném člověku v podmínkách ekologické soutěže, budeme jednou schopní načrtnout, vykouzlit rysy humanity v podmínkách soutěže hospodářské. Rysy kapitalismu s lidskou tváří. Lidská tvář evoluce je všem dobře známá. Stačí se podívat do zrcadla. Snad není tak vzdálená ani lidská tvář kapitalismu.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.