Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Význam zkapalněného zemního plynu globálně roste

USA

  18:12
V současnosti se zkapalněnému zemnímu plynu (LNG) věnují všichni velcí světoví producenti plynu včetně Gazpromu. LNG může ovlivnit mezinárodní politickou geografii.
Tanker se zkapalněným zemním plynem – ilustrační foto

Tanker se zkapalněným zemním plynem – ilustrační foto foto: Reuters

Od první komerční dodávky zkapalněného zemního plynu (LNG) uplynulo 50 let. Od té doby se podíl LNG na globálním obchodu s plynem zvýšil téměř o třetinu. Jaký je potenciál LNG z hlediska evropského a globálního plynárenského trhu?

V současnosti se tématu LNG věnují všichni velcí světoví producenti plynu včetně Gazpromu. Systém plynovodů zůstává sice pro tohoto ruského producenta a klíčového dodavatele evropského trhu s plynem prioritou, ale řada zpráv z uplynulých měsíců naznačovala rostoucí důležitost LNG v budoucím portfoliu Gazpromu.

Ruský dodavatel zvažuje výstavbu regazifikačního terminálu v Dong Nai v jižním Vietnamu i zásobování Pákistánu LNG terminálem v Karáčí. Pokud jde o Evropu, Gazprom a Royal Dutch Shell oznámili v září 2013, že zahájili vyjednávání o baltském LNG projektu.

Nejednoznačná politika EU

V současnosti není zemní plyn v Evropské unii v záviděníhodné situaci. V důsledku velkoobchodních cen elektřiny pokřivených dotacemi pro obnovitelné zdroje, levného uhlí a nízkých cen uhlíkových emisí klesá podíl zemního plynu mezi palivy pro výrobu elektřiny. Ani evropská politika není vůči zemnímu plynu dostatečně jednoznačná.

Oficiální evropské dokumenty a vystoupení zástupců EU ukazují, že Brusel na jedné straně plyn podporuje, ale na druhé proti němu vystupuje

Oficiální evropské dokumenty a vystoupení zástupců EU ukazují, že Brusel na jedné straně plyn podporuje, ale na druhé proti němu vystupuje. V rámci diverzifikace zdrojů a přepravních tras některé státy EU sázejí ve velké míře na LNG, přestože míra využití nových LNG kapacit je často diskutabilní – například v Polsku.

Navzdory tomu lze očekávat významnější objemy LNG z USA, které v budoucnu dorazí na globální trh. Americký plyn se sice vyznačuje nízkou cenou na domácím trhu, ale zůstává otázkou, zda ji lze udržet, i pokud se USA stanou jedním z hlavních vývozců plynu na zahraniční trhy.

Stimul

Z pohledu do let 2013 až 2014 vyplývá, že kapacity LNG terminálů byly v Evropě využity maximálně z 26 procent, což představuje nejnižší míru využití importních LNG kapacit od roku 2004. Je však třeba zdůraznit, že podstatná část těchto dovozů do Evropy byla reexportována na jiné trhy nabízející vyšší cenu – například asijské. Například francouzská elektrárenská společnost ENGIE předpovídá pouze 32procentní využití evropských LNG importních kapacit v roce 2015.

LNG může s růstem jeho obchodovaných objemů stimulovat postupnou globalizaci trhu se zemním plynem

Jak už bylo naznačeno, podíl LNG v globálním obchodu s plynem roste. LNG může ovlivnit mezinárodní politickou geografii a podpořit využití nových zdrojů, a tím obohatit škálu tradičních producentů o nové. LNG může s růstem jeho obchodovaných objemů stimulovat postupnou globalizaci trhu se zemním plynem. Flexibilnější obchod a doprava mohou také ovlivnit velkoobchodní ceny plynu a přesunout likviditu od dlouhodobých kontraktů ke krátkodobému obchodování – například sezónní produkty či spotový trh.

Úspěch LNG však nezávisí pouze na hustotě a kapacitách LNG terminálů na světě. Podle Mezinárodní plynárenské unie se obchodu s LNG věnuje více než 400 námořních dopravců. Současná velká hustota námořní dopravy se však může stát omezujícím faktorem pro významný a dlouhodobý růst dodatečných přepravních kapacit. Navíc jakmile je LNG dopraven do terminálu, musí být distribuován koncovým spotřebitelům. Dostatečná distribuční kapacita v lokální plynárenské infrastruktuře je chybějícím dílkem.

Cenové výkyvy

Jaký tržní podíl může LNG na evropském trhu s plynem eventuálně získat? Důležití odběratelé zemního plynu zůstávají citliví na možné cenové výkyvy. Pokud se Turecko stane hubem pro nákup plynu do Evropy, bude třeba vybudovat dodatečnou infrastrukturu.

Důležití odběratelé zemního plynu zůstávají citliví na možné cenové výkyvy

Přitom o plynovodech používaných dnes pro přepravu ruského plynu do Evropy se ví, že mají konkurenceschopné provozní náklady. A v neposlední řadě – Gazprom jako dodavatel zemního plynu na evropský trh učinil dost ústupků ohledně dohodnutých objemů (take-or-pay klauzule) a cenových vzorců (gas-on-gas formule).

Není pochyb, že LNG získá významnější místo na rychle rostoucích asijských trzích, a očekává se, že globální producenti plynu na tento trend zareagují. Na stagnujícím evropském trhu však zůstane LNG spíše doplňkem než primární ekonomickou volbou.

Autor: