Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Vyvodí pražský primátor Svoboda důsledky ze záštity Prague Pride?

  13:10

Dle Michala Semína by měl přijít o lékařskou legitimaci. V zemích, v nichž se sleduje výskyt viru HIV, počet infikovaných homosexuálů roste.

foto: © Česká Pozice, Alessandro CanuČeská pozice

V nedávné době se objevily ve světě i v Česku informace o nárůstu počtu osob infikovaných virem HIV, jež vedou homosexuální způsob života. V souvislosti s festivalem Prague Pride letos v srpnu a důvodem jeho záštity pražským primátorem Bohuslavem Svobodou se nad tímto faktem zamýšlí Michal Semín.

Poté, co se letos v srpnu Akce D.O.S.T. obrátila na pražského primátora Bohuslava Svobodu, aby odvolal svou záštitu homosexuálnímu festivalu Prague Pride, obdržela od něho 27. srpna dopis. V něm se mimo jiné uvádí: „Pokud bych v akci viděl potenciální zdravotní riziko, nikdy by mou záštitu nedostala.“

Tak pravil lékař, jehož „zvací dopis“ se v oficiální festivalové brožuře objevuje společně s následující výzvou:

„Buďte odvážní a přijďte se seznámit s drsnými chlapy v kůži a poznejte, co se skrývá pod zkratkou BDSM. Pro PRAGUE PRIDE 2012 otevíráme své pravidelné setkání kožeňáků, latexáků, vojáků, skinů i dalších ,úchylků‘ a fetišistů široké gay veřejnosti a vám, abyste poznali, na čem vlastně je naše komunita založena. Není přece nic špatného na tom okořenit si trochu vztah i sex. Během večera vám ukážeme, čím nás tento styl s příchutí BDSM tak fascinuje a třeba v sobě odhalíte také kus kožeňáka. Budete moci okouknout naše tvrdé kožeňáky a jejich nahé suby a seznámit se s nimi, prohlédnout si a osahat různé hračky BDSM a také vás čeká několik velmi zajímavých vstupů plných poučení, vtipu i vzrušení…

Kožeňáci z Leathers.CZ zpracovali minority a barvy svým vlastním způsobem, aby všechny seznámili s tabuizovanými menšinami. Ať má člověk rád latexovou kombinézu, výprasky, svazování, nebo něco ,normálnějšího‘ jako blonďáky, velká péra, chlupaté kluky, pořád to z něj dělá v určitém směru fetišistu. Kožeňáci vám tedy podle motta ,Poznej svůj fetiš‘ představí různé druhy fetišů, seznámí vás s kódováním barvami, tzv. hanky codes. A vůbec vás budou při Leather Zone i na JarmarQu bavit a seznamovat s různými způsoby, jak si okořenit svou postelovou zábavu i svůj vztah.“

Možná, že ani travesti show se sexy průvodcem, gay rychloseznamka, mega pánský striptýz a „rozjetá párty, která polibkem na rty nekončí“, nejsou pro primátora Svobodu ničím jiným než praktickým návodem ke zdravému životnímu stylu.

Epidemie pohlavní choroby

Během Prague Pride se objevila zpráva, že se ze západní Evropy šíří do České republiky epidemie pohlavní choroby lymphogranuloma venereum (LGV), jež postihuje téměř výhradně homosexuály. První případ LGV byl zachycen v nizozemském Rotterdamu v únoru 2003. Od té doby pak stovky dalších ve Španělsku, Anglii, Rakousku, Německu, Portugalsku a také v Severní Americe a Austrálii – celkem víc než 1600 v takzvaných vyspělých zemích. V ČR bylo na Dermatovenerologické klinice 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Nemocnice Na Bulovce v Praze ve spolupráci s Národní referenční laboratoří pro chlamydie do května 2012 potvrzeno 14 případů LGV.

Státní zdravotní ústav podle Českého rozhlasu upozorňuje, že v ČR neustále roste počet lidí s virem HIV a že letošní rok bude nejhorší v historii

Státní zdravotní ústav podle Českého rozhlasu upozorňuje, že v ČR neustále roste počet lidí s virem HIV a že letošní rok bude nejhorší v historii. Od začátku roku evidují už 183 nových případů – o tři víc než za celý rok 2010, kdy byl zatím nejvyšší. Manažerka Národního programu HIV Džamila Stehlíková, jež se za Stranu zelených aktivně účastnila akcí Prague Pride, a proto ji nelze podezírat z nepřátelství ke gayům, tvrdí, že 70 procent nakažených jsou homosexuálové. Tím se prý ČR v nárůstu osob s homosexuálním chováním řadí na první místo mezi sledovanými zeměmi.

Problém s nárůstem výskytu AIDS mají i naši němečtí sousedé. Podle studie Institutu Roberta Kocha je v Německu přibližně 78 tisíc HIV pacientů, z nichž je 51 tisíc homosexuálů. Počet letos nakažených se odhaduje na 3400 (2500 homosexuálů).

Vysoce rizikové jednání

Výraznému nárůstu této smrtelné choroby v homosexuálním prostředí se průběžně věnuje i prestižní lékařský týdeník The Lancet. A zveřejnil i studii týmu Chrise Beyrera z Centra pro veřejné zdraví a lidská práva, ve které se uvádí, že například v karibské oblasti je virem HIV nakaženo přibližně 25 procent homosexuálů. Ve všech zemích, v nichž se výskyt viru HIV sleduje, počet infikovaných homosexuálů narůstá. Například v USA od roku 2001 o zhruba osm procent, čímž se dostaly na úroveň zemí, jako je Thajsko, Malajsie či některé státy Afriky a Karibiku.

Odhlédnu-li od morálních aspektů análního styku mezi dvěma muži, nelze popřít, že z hlediska zdravotního je toto protipřirozené jednání vysoce rizikové

Není tedy rozumné a ani zodpovědné zastírat, že se viru HIV nejvíc daří právě v homosexuálním prostředí. Odhlédnu-li od morálních aspektů análního styku mezi dvěma muži, nelze popřít, že z hlediska zdravotního je toto protipřirozené jednání vysoce rizikové.

Veřejná podpora homosexuálního způsobu života pražským primátorem Svobodou se nesetkala v ODS s přílišným pochopením. Někteří jeho spolustraníci, například poslanec Jaroslav Plachý, ho dokonce vyzvali k odchodu ze strany. Bohuslav Svoboda, jenž na nedávném kongresu ODS spíše ztratil, než získal, však o svou stranickou legitimaci nepřišel. To nijak nepřekvapuje, protože ODS není žádnou věrohodnou baštou konzervatismu.

Možná by však bylo dobré se zamyslet, zda by MUDr. Svoboda neměl přijít o jinou legitimaci – tu, jež ho opravňuje k výkonu lékařské profese.

ČESKÁ POZICE se letošnímu homosexuálnímu festivalu Prague Pride věnovala v článcích:

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!