Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Výsledek slovenských voleb by mohl ohrozit i životní prostředí

Slovensko

  18:34
Slovenské parlamentní volby přinesly silnou pozici nacionalistů. Ti se někdy zaklínají hesly o ochraně přírody, ve skutečnosti pod jejich vládou dostávají přednost sobecké zájmy vůdců a jejich spojenců.

Slovenská pospolitosť. foto: Reuters

Slovenské parlamentní volby v sobotu 5. března přinesly nebezpečně silnou pozici krajních nacionalistů a neonacistů. Tento jejich výsledek je příkladem přísloví, co sklidí ten, kdo seje vítr – v tomto případě vítr z uprchlíků.

Podobnost situace na Slovensku a v České republice je varovná. Proto je třeba se mít na pozoru a přemýšlet, jak zabránit podobnému průšvihu v parlamentních volbách na podzim 2017 u nás.

Úpadek ministerstva životního prostředí

Co by posílení extrémistů v naší Poslanecké sněmovně – a tedy v celé společnosti – způsobilo? Nenávist k jiné rase, náboženství nebo ke společenské skupině a touha po autoritativních vůdcích napadají práva každého člena společenství, zdaleka nejen původně odmítaných skupin.

Fašistické tendence také vždy ohrožují média, vzdělávání, vědu či ekonomickou prosperitu. Potlačení svobody omezuje tvořivost, přístup k informacím, diskusi a nezávislou kritiku. Místo „spravedlivého řádu“ sílí korupce a chaos a prohlubuje se byrokracie. Z hlediska ekologické organizace existuje další riziko. Útok na demokracii – ať už přímý extrémistickými politiky nebo nepřímý ostatními stranami v zoufalé snaze přebrat extrémistům jejich voliče – ohrožuje také životní prostředí a jeho ochranu.

Slovensko má neblahé zkušenosti s úpadkem ministerstva životního prostředí za první Ficovy vlády po parlamentních volbách 2010, kdy toto křeslo ve vládě dostala Slovenská národní strana

Nacionalisté a fašisté se sice někdy zaklínají hesly o ochraně přírody, ve skutečnosti pod jejich vládou dostávají přednost sobecké zájmy vůdců a jejich spojenců před společenstvím a přírodou. Nevládní organizace, místní občanské iniciativy a nezávislá média, která v demokratickém státě obhajují veřejné zájmy a kontrolují státní správu, jsou potlačovány či vůbec neexistují.

Nejde přitom jen o krajní a zatím doufejme nereálné případy, kdy fašisté vládnou státu. Slovensko má neblahé zkušenosti s úpadkem ministerstva životního prostředí za první Ficovy vlády po parlamentních volbách 2010, kdy toto křeslo ve vládě dostala Slovenská národní strana.

Role ekologických organizací

Stejně jako extrémističtí politici nezapřou své autoritářské sklony ani na ministerstvu životního prostředí, ekologické organizace jsou neoddělitelně spojeny s demokracií. Svobodné myšlenkové prostředí je nejen výchozí podmínkou jejich práce, ale svým působením kvalitu demokracie zvyšují – kriticky sledují fungování státu i přicházejí s praktickými řešeními na tvořivější, kvalitnější život. Svým občanským zakotvením společnost spojují, nikoli rozdělují.

Svobodné myšlenkové prostředí je nejen výchozí podmínkou práce ekologických organizací, ale svým působením kvalitu demokracie zvyšují – občanským zakotvením společnost spojují, nikoli rozdělují

Oslabování soucitu a solidarity se slabšími a ohroženými a posilování fašistických tendencí v české společnosti může však mít paradoxně i pozitivní stránku – stát se příležitostí pro spolupráci různých nevládních organizací, občanských iniciativ, akademiků i podnikatelů, odborářů a slušných politických stran. Prověřuje demokratickou odolnost společnosti, její schopnost hájit svobodu i další klíčové hodnoty listopadu 1989 a odmítat nenávist a násilí.

Ekologické organizace nemusejí mít se svazem průmyslu podobný názor na konkrétní návrhy praktických řešení či zákonů stejně jako hospodářská komora leckdy nenajde společnou řeč s odborovou konfederací. Není však důvod, aby se neshodly, že se s dalšími postaví na obranu demokracie a lidských práv.

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Administrativní pracovník

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha