Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Výrok Angely Merkelové „Zvládneme to!“ nebyl opřen o realitu

  18:13
Německá kancléřka Angela Merkelová přiznala, že násilné prosazování migračních kvót byla chyba. Takže 155kilometrový plot proti nelegálním migrantům, jehož stavbu na hranici se Srbskem Maďarsko dokončilo na jaře 2017, už nevadí?

Německá kancléřka Angela Merkelová na summitu evropských lídrů v Bruselu. foto: Reuters

Řečeno s klasikem (copyright Miloš Zeman): Jen blbec nemění své názory. O Angele Merkelové lze tvrdit cokoliv, jen ne to, že je hloupá. Proto musíme pochopit, když hlava klíčové země Evropské unie v roce 2018 říká zcela jiné věci než v roce 2015. Má k tomu vážné důvody. O Němcích se říká, že nedělají malé chyby. A z toho vyplývají největší potíže kancléřky. Dnes už je jasné, že její památný výrok „Zvládneme to!“ nebyl opřen o realitu. Myslela bezproblémovou integraci zhruba milionu nelegálních migrantů většinou z muslimských zemí, kteří v roce 2015 přijeli do Německa.

V té době se pokrokoví politici a novináři předháněli ve vítání a zároveň tvrdě kritizovali ty, kteří si dovolili mít jiný názor a nesouhlasili s mainstreamovými hesly, jako je Refugees welcome and bring your families, No border, no nation, Make borders history, Against every border, against every nation, Exit fortress Europe, Ferries, not Frontex a podobně. Ti byli označeni za rasisty, xenofoby, nacisty či dokonce za antisemity, protože Arabové jsou etnická skupina semitského původu.

Nezdařený zákeřný plán

I nejmírnější kritici nelegální a nekontrolované migrace byli zejména na Facebooku nevybíravými způsoby verbálně lynčováni, samozřejmě ve jménu lásky a tolerance. Přitom vládní politici bohatých států EU, kam mířila drtivá většina migrantů, si okamžitě uvědomili, ale veřejně toto prozření nepřiznali, že pokud to tak půjde dál, bude zle. Začali mít strach z trestu voličů.

Zákeřný plán, jehož původ bychom neměli hledat ve vznešených evropských a liberálních hodnotách, ale spíše ve stále existující kolonizační mentalitě elit velkých států, nevyšel. Realita ještě intenzivněji začala bušit na dveře a Merkelová zejména kvůli nezvládnutí situace kolem nelegálních migrantů vyšla z parlamentních voleb velice oslabená.

Proto v Bruselu prosadili systém takzvaných povinných uprchlických kvót, což ve skutečnosti znamenalo zbavit se velké části migrantů zejména z Německa, Francie, Švédska či Itálie a rozmístit je v jiných zemích, čímž by se zmírnila i nespokojenost německých, francouzských, švédských či italských voličů. Jenže země, kam nelegální migranti měli být podle kvót rozděleni, podstatu záměru prohlédly, plán odmítly, přestože za tento – podle Bruselu nesolidární – krok hrozily drsné postihy například ve formě snížení evropských dotací.

Tento zákeřný plán, jehož původ bychom neměli hledat ve vznešených evropských a liberálních hodnotách, ale spíše ve stále existující kolonizační mentalitě elit velkých států, nevyšel. Zmíněná realita ještě intenzivněji začala bušit na dveře a Merkelová zejména kvůli nezvládnutí situace kolem nelegálních migrantů vyšla z parlamentních voleb velice oslabená.

Práce za Němce

Po volbách v České republice, Maďarsku, Rakousku, Slovinsku a zejména v Itálii, kde zvítězily síly odmítající vítání nelegálních muslimských migrantů, kancléřka, která se ještě před třemi lety nadšeně usmívala na společném selfíčku se Syřany, dnes radikálně mění názor. Nejdříve přiznala, že násilné prosazování migračních kvót byla chyba.

Podle Angely Merkelové Maďarsko ochranou maďarsko-srbských hranic svým způsobem chrání i Německo, dělá prý práci i za Němce

„Je to neúspěch. Prosazení kvót většinovým hlasováním nepřispělo ke smíru v Evropě. To musím při zpětném pohledu kriticky říct,“ prohlásila Merkelová. Dosavadní ikona takzvané willkommenskultur (kultury vítání běženců) o pár dnů později šokovala dalším výrokem ve veřejnoprávní televizi ARD. Podle ní Maďarsko ochranou maďarsko-srbských hranic svým způsobem chrání i Německo, dělá prý práci i za Němce.

Aha, takže 155kilometrový plot proti nelegálním migrantům, jehož stavbu na hranici se Srbskem Maďarsko dokončilo na jaře 2017, už najednou nevadí? Dokonce je užitečný pro Německo! A premiér Viktor Orbán už není nacista? Zajímavé. Když loni žádal Evropskou unii, aby uhradila alespoň polovinu celkových nákladů na postavení plotu, které přesáhly miliardu eur, byl arogantně odmítnut. Bude zajímavé sledovat, zda v Bruselu opět dostane košem.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...