Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Vyřešila by problémy dnešního světa změna systému?

Snaha o vynucení politické ideologie, která prosadí environmentální agendu na úkor svobody jednotlivce a jeho potřeb, je nejen nebezpečná, ale i protisociální. Je na politicích všech názorů a ideologií, aby ji demaskovali a opustili. Skutečné řešení společenských problémů a nešvarů je pouze jediné – poctivá a vytrvalá práce, píše Vojtěch Bednář.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
H

Hearthstone

14. 12. 2014 9:19
Designing the Earth Anew Together

Designing the Earth Anew Together

First we have to agree, together, on

what kind of world we want to share,

and then, together, we can strive for, and achieve

it!

http://www.modelearth.org/index.html

Dekuji, Hearthstone.

0 0
možnosti
JV

J. Václav 261

14. 12. 2014 13:09
Je to výzva.

protože bez sjednocení celé planety hrozí světu zánik. Jsou to ovšem pouze ideje.

0 0
možnosti
JR

13. 12. 2014 19:58
Bláboly

Potřebu systémové změny ve směru  nějaké ekoautokracii jsem u nikoho ve svém okolí nezaznamenal. Spíše podezřívám autora, že prostě nemá rád lidi se silným vztahem k přírodě a vše ostatní v článku je účelový balast.

Jinak já osobně vnímám spíše krizi hodnot v naší západní společnosti vyplývající z nutnosti neustále kriticky přemýšlet. Tak 80% každé společnosti nedokáže mít kritický nadhled na lavinu událostí a informací, které denně získává. Prostě neví přesně co je spíše dobré a co spíše špatné. K tomu by mu měli napomáhat respektované pozitivní autority a vůdci. Jenže ono o nich není slyšet. Ne že by nebyli, ale politické strany mají tendenci nominovat do svých čel lidská želé typu Nečas nebo Sobotka spíše než Masaryky.

0 0
možnosti
ST
Vejce a slepice

Pokud budou ekonomové, budou problémy. Bez ekonomů nebude nic.

0 0
možnosti
JV

J. Václav 261

12. 12. 2014 21:54
Člověk si nejvíce komplikuje život tím,

že neustále všechno počítá. Není to z mé hlavy, ale je to moudré.

0 0
možnosti
JK

J. Křivan

12. 12. 2014 17:53
Platí poslední ostavec

"Lidé chtějí a budou uspokojovat své potřeby, chtějí klid, bezpečí, možnost života a reprodukce, intelektuálního růstu a udržení, naplnění charity a spirituality" I to řazení je vcelku správně. Napřed primární potřeby jako je hlad, teplotní pohoda, střídání spánku a bdělosti, reprodukce, schopnost přemýšlet a pracovat. Kupodivu, především materiální hodnoty, Teprve potom lze naplňovat to ostatní. Existuje ale i třetí koš ten největší, já bych ho nazval odpadkový, V něm jsou ta různá civilizační šidítka. Ještě rychlejší auto, ještě větší TV, ještě lepší mobil, značkové trenýrky. Tahle šidítka tuhle společnost táhnou postupně ke dnu. Proto buď k systémové změně dojde a možná se nám ani nebude líbit, nebo zpátky na stromy.

PS Jenom si neumím představit nositele těch změn. Chce to nového ""Marxe".

0 0
možnosti
M

Mir

12. 12. 2014 18:21
Re: Platí poslední ostavec

Hurá, diskuze se rozjíždí. On ten článek odrazuje svou obecností, přitom je formulován velmi dobře.

To dělení na 3 koše se Vám povedlo. Problém je s lidmi, kteří z koše č. 1 hned přeskakují do č. 3

a ty okamžitě nezužitkovatelné hodnoty z koše č. 2 nevidí nebo nechtějí uznat. Co s nimi?

0 0
možnosti
JV

J. Václav 261

12. 12. 2014 10:20
Obávám se říci svů j názor,

jsem ovšem přesvědčen,že dnešní svět ovládají především materiální hodnoty a budou jej ovládat ještě hodně dlouho. Co je ovšem větším problémem, že materiální dodnoty ovládají především lidi vzdělané, s vyšším intelektem, hlavně proto, že na materiální hodnoty lépe dosáhnou. Lidé na hranici chudoby, bezdomovci, důchodci, nemocní a postižení si více váží těch pravých lidských hodnot, lásky, přátelství, lidských vztahů i přírody, hlavně proto, že je naplňuje a přináší jim uspokojení ze života. Cesta z toho ovšem nevede tak, že bychom si nejprve vyzkoušeli žít na hranici chudoby, abychom si vážili něčeho jiného než peněz, ale materální hodnoty využít tam kde je to nejvíce potřeba, odstranit co nejvíce sociální rozdíly mezi lidmi a najít k nim cestu. Pokud s nimi nebudeme komunikovat a budeme je vylučovat ze společnosti někam na okraj, nezjistíme, proč si těchto hodnot váží. Mám ovšem strach, jestli to tak není něco jako nový komunizmus, možná že se mýlím, nebo jsem jen fantasta.

0 0
možnosti
VV

12. 12. 2014 15:28
Re: Obávám se říci svů j názor,

Obáváte se právem. Představa, že lidé na dně si váží těch vámi jmenovaných hodnot je naprostý blud . Těm jsou veškerá takováto moudra ukradená a většina z nich je až na dno duše sobeckých . Lidské vztahy a příroda? Pane, navštivte na pár dní středisko Naděje a ono vás to blouznění přejde. To tak předvádí jenom filmaři , protože jim to připadá zajímavé. Napadá mne jen Kristovo. Blahoslavení chudí duchem, neboť jejich je království nebeské". Ale obávám se, že chudý duchem jste vy a ne to, čemu se dobře říkalo "lumpenproletariát".

0 0
možnosti
Foto
hlavně

omezit přebujelý institut tzv. "práv", který v dnešní intelektuálům nakloněné době obludně nabobtnal nejrůznějšími nesmyslnými "právy" . viz dnešní zpráva na aktuálně "Majitel natočil vandaly. Záznam je ale osobní údaj, tvrdí EU", kdy právo vandala je nad právem osoby, chránící  svůj majetek.

0 0
možnosti
SC

11. 12. 2014 16:28
Plně souhlasím pane Montgomerrz,

práva musí být v rovnováze s povinnostmi. Dnes mají všichni práva /už od dětí/ a nikdo nezná své povinnosti. Pokud se to neotočí dopadneme dle pana Fermette, to je zákonité.

0 0
možnosti
MS

11. 12. 2014 13:16
Nezvládám.

Nedočteno.Snad placeno nějakou zastaralou uhelnou elektrárnou?

0 0
možnosti
JPI

11. 12. 2014 13:00
Kolaps

Západní civilizace své množící se a zesilující problémy není schopna řešit. Proto nutně spěje ke svému kolapsu, který bude znamenat naprostou ztrátu její komplexity. Tím budou všechny problémy dnešního světa vyřešeny. Na troskách naší civilizace začne (možná) vyrůstat svět nový. Středověk trval tisíc let, ten příští bude nejspíš podstatně kratší, ale nebude to také nic pěkného.

0 0
možnosti
G

Goeg

14. 12. 2014 1:55
Re: Kolaps

Ano, staci si precist knihu Jarreda Diamonda: Collapse: How Societies Choose to Fail or Succeed, ktera se hemzi vymrelymi civilizacemi, ktere zanikly hlavne proto, ze zlikvidovaly svoje prirodni prostredi, vetsinou v kombinaci s klimatickou zmenou. Lidstvo je ale nepoucitelne a vetsina lidi si mysli, ze nam se preci nic takoveho nemuze nic stat. Nutit nekoho byt setrnejsi k prirode je "cestou do otroctvi", protoze se jedna o omezovani svobody nicit, likvidovat a na nic a nikoho se neohlizet coz je vlastne podstatou kapitalismu. Nejde o to, jestli dnesni spolecnost podobny kolaps v nejake forme postihne ci nikoliv, jde o to, kdy k tomu dojde, protoze o tom, ze ke kolapsu drive ci pozdeji dojde neni zadnych pochyb. Zavirat oci pred tim muzeme, ale to nas nezachrani. Mozna lide jednoho dne procitnou az bude zle, ale to uz bude urcite pozde.

0 0
možnosti