Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Vychytralá vulgarita Miloše Zemana

  9:19
Prezident se v nejnovějších „Hovorech z Lán“ snažil vulgarismy zakrýt něco mnohem důležitějšího a odvést od toho pozornost. Svým řečnickým trikem chtěl šokovat a převzít rozhovor do vlastní režie. A to se Zemanovi podařilo. Proč to udělal?

Český prezident Miloš Zeman. foto: Petr Topič, MAFRA

Stejně vulgárně jako prezident Miloš Zeman v nejnovějších „Hovorech z Lán“ ještě žádná naše demokraticky zvolená hlava státu na veřejnosti nepromluvila. Proč to udělal? Lenka Zlámalová uvádí následující možnosti:

„Ty úlety jsou tak do očí bijící, že nepotřebují pro inteligentní čtenáře komentář. Působí samy o sobě jako satira a karikatura v jednom. Zajímavější jsou motivy, proč to Zeman dělá. Vysvětlení jsou v zásadě tři. Za prvé, prezident je přesvědčen, že si tím zvyšuje oblibu u svého plebejského elektorátu. Za druhé, uvědomuje si, že nemá sílu na žádné politické činy, které by mu přinesly moc, a tak na sebe upoutává pozornost tímto stylem. Za třetí, ztratil soudnost.“

Domnívám se, že ani jedno vysvětlení není správné – jednání Miloše Zemana bylo záměrné a velice chytré, ve smyslu vychytralé. Vulgarismy se snažil zakrýt něco mnohem důležitějšího, závažnějšího a odvést od toho pozornost. Tím „něčím“ bylo skandální prezidentovo chování v Číně, jeho výroky v ní a způsob návratu z Říše středu.

Jak přebít průšvih

Zemanův rozhovor v Českém rozhlasu má zajímavou dynamiku. Na počátku je prezident velmi defenzivní a apologetický. Ví, že má průšvih – že to, jak poklonkoval čínským komunistickým vládcům, jak se před nimi kořil, téměř plazil po kolenou, je nedůstojné prezidenta svobodné země. Stejně jako jeho skandální návrat ze státní návštěvy letadlem soukromé firmy, což je zhanobení prezidentského úřadu.

Prezident Zeman svůj průšvih potřeboval přebít něčím jiným, aby se už o něm a o Číně nemluvilo

Zeman si tento svůj průšvih uvědomuje, a potřeboval jej přebít něčím jiným, aby se už o něm a o Číně nemluvilo. A začalo se mluvit o něčem banálnějším, byť „šťavnatějším“. Proto ty vulgarismy, které nikdo nečekal. Je to známý řečnicky trik – šokovat, ohromit a převzít rozhovor do vlastní režie. To se Zemanovi podařilo – na konci rozhovoru je suverénní a triumfující.

Něco podobného udělal americký exprezident Richard Nixon na začátku svých slavných televizních rozhovorů s britským redaktorem Davidem Frostem v roce 1977 – tři roky poté, co rezignoval v důsledku aféry Watergate –, jimiž si chtěl napravit u veřejnosti pověst. Těsně předtím, než začalo nahrávání, se jako starý mediální profesionál Frosta zeptal: „Davide, souložil jste včera večer?“ Frosta otázka zaskočila a rozhovor pak byl v Nixonově režii.

Správný odhad

Zeman věděl, že moderátor Jan Pokorný ctí prezidentský úřad více než on sám, a tudíž na jeho opakované vulgarismy nebude reagovat, jak situace vyžadovala: „Pane prezidente, těmito sprostými výrazy děláte hanbu svému úřadu, mohou vás slyšet i děti. Takto by prezident mluvit neměl, měl byste se stydět.“ A poté interview ukončit, posluchačům se za Zemana omluvit a i se štábem odejít.

Zeman věděl, že moderátor Jan Pokorný ctí prezidentský úřad, a tudíž na jeho opakované vulgarismy nebude reagovat

Zeman správně odhadl, že to moderátor neučiní. Jeho záměrem bylo, aby se všichni začali bavit o vulgarismech, a nikoli o jeho extempore s Čínou. (Přitom má částečně pravdu, že vystoupení rockové skupiny Pussy Riot byla pornografie a za politickou demonstraci v moskevském Chrámu Krista Spasitele si trest zasloužily – ale v týdnech vězení, nikoli dva roky na Sibiři. Slovo pussy má dva významy – první, co řekl Zeman, tedy k…nda, druhý kočička, a záleží na člověku, kterému dá přednost.)

Čínská státní propaganda

Z toho, co Zeman v rozhovoru řekl, zmíním jen dvě věci. Za prvé: „Pokud jde o rovnoprávnost žen, je na tom Čína lépe než Česká republika.“ V Číně ale bylo mnoho žen přinuceno k umělému potratu a jiné, například křesťanky či ty, jež patří k duchovnímu hnutí Fa-lun-kung, šikanované a často dlouhou dobu vězněné v koncentračních táborech. Političtí vězni včetně žen pak bývají popravovaní kvůli své imunitní kompatibilitě. A následně jim jsou odebrané orgány a prodány bohatým zájemcům ve světě k transplantacím.

Zeman buď čínskou propagandu o „návratu ke Konfuciovi“ podlehl, nebo naopak prohlédl, což by však bylo ještě horší – stal by se totiž čínským propagandistou

Za druhé podle Zemana „Čína se ve své filozofii vrací ke konfucianismu, což je filozofie, jejímž základním znakem je pojem harmonie“. To však je čínská propaganda „vracíme se ke konfucianismu.“ Komunistický režim totiž indoktrinuje čínské obyvatelstvo deformovaným Konfuciovým učením – upraveným pro potřeby režimu. V Číně pravého Konfucia studovat nelze, k tomu je třeba odjet na Tchaj-wan.

Čína zaplavuje svět svými „Konfuciovými instituty“, které slouží k šíření čínské státní propagandy o „návratu ke Konfuciovi“ ve světě. Zeman jí buď podlehl, nebo naopak prohlédl, což by však bylo ještě horší – stal by se totiž čínským propagandistou.

Slavný britský esejista a spisovatel 18. století Samuel Johnson jednou o hurá-vlastencích své doby prohlásil: „Vlastenectví je posledním útočištěm darebáků.“ V naší situaci by bylo možné místo vlastenectví použít slovo vulgarita.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...