Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Vychytralá vulgarita Miloše Zemana

Prezident se v nejnovějších „Hovorech z Lán“ snažil vulgarismy zakrýt něco mnohem důležitějšího a odvést od toho pozornost. Svým řečnickým trikem chtěl šokovat a převzít rozhovor do vlastní režie. A to se Zemanovi podařilo. Proč to udělal?
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

J. Hladký

7. 11. 2014 19:31
Pane Jochu,

brilantně jste zfromuloval mé pocity i myšlenky. Děkuji.

0 0
možnosti
JJ

J85i97b 78J89i63b

6. 11. 2014 22:08
Česky je to vulgarita, ale anglicky je to cool?

Novinářka Literárních novin Spencrová:

„Osobně si myslím, že Pussy Riot je spíš Ku_dí vzpoura, ve smyslu pouličních nepokojů, ale ono je to vcelku jedno. Baví mě na tom, že dokud se to vyslovuje anglicky, tak jsou všichni náramně spokojení a demokraticky bohabojní, protože když ta slova vyslovují, tak jako by nemluvili sprostě, ale jakmile se to přeloží, nastává problém. Tedy problém až neuvěřitelný, který vypovídá o českém maloměšťáctví víc, než bychom asi rádi věděli. A argumenty typu „kníže říká ho_no nonšalantně“, zatímco Zeman říká „ku_da“ vulgárně, to už je naprosto špičkové. Jako bychom se tu už úplně zbláznili.

Ten rozhovor jsem si ex post poslechla a nepřišel mi tak hrozný, jak ho popisovala mainstreamová média, pražská kavárna plus některé akademické postavy – mám za to, že když se něco vulgárně jmenuje, má každý člověk, včetně prezidenta, právo to adekvátně přeložit. Vždyť, koneckonců, hlavně kvůli tomu se ta provokatérská skupina jmenuje tak, jak se jmenuje.

Můžeme pak ale samozře

0 0
možnosti
JJ

J24i93b 15J72i40b

6. 11. 2014 22:10
Re: Česky je to vulgarita, ale anglicky je to cool?

...

Můžeme pak ale samozřejmě dlouze diskutovat o přijatelnosti pojmu „zku_vený zákon“. Na druhou stranu je ale výpovědní hodnota tohoto obratu více než stoprocentní, a tak bych cynicky podotkla, že je to vítané oživení všech těch obsahově vytunelovaných frází našich politiků.“

.

http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/Kundi-vzpoura-preklada-novinarka-Spencerova-Pussy-Riot-Nasi-malomestaci-se-zblaznili-dodava-a-analyzuje-Prosperujici-Cina-krachujici-Zapad-samostatny-Donbas-344676

.

Osobně jsem Zemana nikdy nevolil a nemám to ani v úmyslu, ale tvrdit, že kosočtverec je kolečko, jen proto, že Zeman tvrdí, že kosočtverec je kosočtverec?!

0 0
možnosti

5. 11. 2014 16:00
proč?

Proč to soudruh prasedent udělal /myslím použití vukgarismů/ , to ví jen on sám a Bůh /což je v očích MZ totéž/. Ale mohu-li se domnívat,pak vylučuji Kalouskovu konstrukci o nutnosti odklonu debaty o Číně. Takový chytrák zase MZ není. Spíše se přiklání k jednomu ze tří důvodů,uváděných Lenkou Zlámalovou. Ztráta soudnosti.

Může být nesoudný / a často i ožralý / prezident dále prezidentem?

0 0
možnosti
V

V.Hricák

5. 11. 2014 5:37
Jestli chtěl Zeman svou rétorikou

upozornit na zku..ný zákon o st. službě,tak se mu to téměř povedlo.Několikrát na to upozorňoval předem.Odmítl ho podepsat.Pohrozil ústavní ztížností.A média?Krom strohých a vcelku kusých zpráviček,nic.Jenom je smutné,leč typicky české,že se novináři mnohem více se zajímají o formu,než o podstatu.

0 0
možnosti
JP

J. Poděbradský

4. 11. 2014 22:02
kavárenští povaleči

Měl by prezident se ve svých projevech zdržet sprostých slov? Asi ano, měl by. Ale jsou chvíle a situace, kdy si věc zaslouží být nazvána pravým jménem. A to, co vláda předvedla se zákonem o státní službě, kdy de facto zlegalizovala státem placené „capo di tutti capi“ na ministerstvech, to si zaslouží veřejné označení i těmi nejsprostšími slovy. Protože přesně tato slova budou padat z úst nám všem, až tito političtí úředníci na ministerstvech náš stát a potažmo naše kapsy pumpnou v odkloňovačkách o další desítky miliard korun. Nenechte politické k urvy, aby se chovaly jako k undy a dělali z nás všech č uráky a k okoty. To je myslím nejzásadnější zpráva tohoto dne

0 0
možnosti
VV

4. 11. 2014 14:42
Vulgární projev - ani ne!

Ať ke zdůvodnění volby vulgárních výrazů prezidenta Zemana upřednostníme kterýkoli ze tří autorových motivů, nebo případně autorovu čtvrtou (podle mého soudu zcela nepravděpodobnou) variantu - odpoutat pozornost od průběhu čínské návštěvy, tak bude dobře si připomenout, že vždy platí biblické: ”Jakým soudem soudíte, takovým budete souzeni, a jakou měrou měříte, takovou vám bude naměřeno!“

Jestliže naši ctihodní občané svého prezidenta titulují: ovar, prase, ožrala, vepř, …, tak se nemohou a ani nesmí divit, jestliže prezident použil jejich slovník, aby mu spoluobčané lépe porozuměli.

Pokud mnozí mediální pracovníci sami nedbají na slušnost a solidní úroveň svých mediálních výplodů, tak jim to holt musel prezident “rukolapně” připomenout.

A zafungovalo to!

0 0
možnosti
JPI

4. 11. 2014 14:58
Re: Vulgární projev - ani ne!

Za Masaryka se nad lánským zámkem vznášely velké ideje, za Zemana nad ním v alkoholových výparech poletují kun.y

a ho..na.

0 0
možnosti
JV

J. Václav 261

4. 11. 2014 12:58
No jo, ale

čím pan prezident přebije tento a další průšvihy ? Bude vedle něj sedět polonahá asistentka, nebo bude rovnou hovořit o souložení na hradě ? Zeman není Nixon a Češi nejsou tupí američané.

0 0
možnosti

4. 11. 2014 13:36
Re: No jo, ale

Já myslím, že po vydatné konzumaci nám bude ještě více kynout.

:o)

http://i.lidovky.cz/14/043/lnc460/KIT52bcee_zemankreml.jpg

0 0
možnosti
JPI

4. 11. 2014 11:08
Alkohol řídícím orgánem presidenta Zemana

Stále více se kloním k názoru, že důvodem Zemanovy zpáteční cesty z Číny soukromým business jetem je jeho nezřízená konzumace alkoholu, kterou se přivedl do stavu, ve kterém nemohl být do vládního speciálu dovlečen.

Předpokládám, že ve střízlivém stavu je i Zemanovi jasné, že pro prezidenta je nepřijatelné nechat se vozit soukromým letadlem podnikatele.

0 0
možnosti
LC

5. 11. 2014 19:53
Re: Alkohol řídícím orgánem presidenta Zemana

...............pane Fernette , můžete prokázat své tvrzení o alkoholickém opojení prezidenta během návštěvy Číny ? já si troufám tvrdit , že ne - takže to co píšete jsou , výmysly , lži , úmyslné pomluvy , což je dokonce žalovatelné. Tady se vynořuje otázka - v čí prospěch toto všechno děláte ? další otázkou je , jestli to děláte z idealistické hloupostí , nebo za peníze ? odpovědí zřejmě bude , že za peníze !!!!! otázkou zůstává , kdo vás platí ? tady lze kvalifikovaně hádat - buď knížecí klika , nebo nějaká americká agentura , která má v plánu u nás rozjet Pražský Majdan , takzvanými nepokoji proti prezidentovi ..............pokračování je známo z Ukrajiny............

0 0
možnosti
KS

K. Schneider

4. 11. 2014 11:07
neveril jsem, ze to nekdy napisu

souhlasim s Romanem Jochem

0 0
možnosti
JV

4. 11. 2014 12:39
Re: neveril jsem, ze to nekdy napisu

moje slova! Svět se zbláznil... 8-)))

0 0
možnosti
JP

J. Poděbradský

4. 11. 2014 10:23
:-D

je vždycky dobré se ptát v jakém kontextu a proč byla taková slova, a to poměrně náhle, opakovaně a podle mého pochopení rozhlasového záznamu zcela vědomě, vyslovena. Myslet si, že prezident Zeman je prostě jenom vidlácký primitiv a mluví jako ve 4. cenové, je neskutečně primitivní. Miloš Zeman vynikajícím způsobem pražská média orchestruje a manipuluje ve svůj prospěch. Jochovi a  těm kavarenskym povalečům to asi nikdy nedojde

0 0
možnosti
JV

4. 11. 2014 10:35
Re: onanym z Poděbrad

"Miloš Zeman vynikajícím způsobem pražská média orchestruje a manipuluje ve svůj prospěch." A co jinýho Joch napsal, kremrole???? Proč se mu posmíváš????

0 0
možnosti