Lidovky.cz

Všechny návraty blednou před jedním jediným

  7:58
Tvrdé jádro ODS si přeje silného lídra a Václav Klaus se pro stranu stal absolutně nepoužitelným. Proto se vynořilo jméno expředsedy strany, nyní teplárenského lobbisty miliardářů Kellnera, Křetínského a Tkáče.

Mirek Topolánek u pražského městského soudu. foto: ČTK

Bývalý polský prezident a nositel Nobelovy ceny míru Lech Wałęsa (70) se vrací na politickou scénu. Někdejší zakladatel Solidarity opět hodlá vystupovat jako aktivní odborář, protože, jak tvrdí, kapitalismus má příliš dlouhé prsty a je prý třeba udělat něco pro dělníky, zvláště pro ty, kteří pracují v upadajících gdaňských loděnicích. Uvidíme, jak na svém staronovém působišti Wałęsa obstojí. Jedno je ale jasné, legendární odborář se do politiky nevrací kvůli penězům.

Do Bruselu na pět let se chystá bývalý předseda sociální demokracie a někdejší premiér Jiří Paroubek (61). Chce se stát europoslancem své strany Lev 21 – Národní socialisté. Dává to voličům jasně najevo pomocí velkých billboardů, které lemují například dálnici D1. Paroubkovo heslo zní: Moje odhodlání, vaše budoucnost. Po sečtení hlasů uvidíme, kolik občanů spojuje svoji budoucnost s odhodláním tohoto politika stát se europoslancem za měsíční plat zhruba osm tisíc eur.

O stejný post a o stejné peníze se uchází i další padlý politik. Někdejší předseda a maskot Věcí veřejných Radek John také rozjel kampaň pro evropské volby. Pokud uspěje, slibuje voličům asistenční motoristické karty firmy ACA 1213 ze skupiny Heldon. Ovládá ji lucemburská společnost Elana Anstalt. Ředitelem firmy je Markus Hasler z Lichtenštejnska, který kromě toho, že figuruje v kauze privatizace Mostecké uhelné společnosti, pronajal v roce 2009 v toskánském Monte Argentariu vilu Marku Dalíkovi. Známý politický podnikatel v tomto luxusním domě uspořádal se svým nejlepším přítelem Mirkem Topolánkem velkolepou dovolenou. Dodnes se neví, komu vila ve skutečnosti patří. Hasler může být pouhým bílým koněm, který jen kryje skutečného majitele.

Radek John slibuje zdarma asistenční karty v hodnotě 1800 korun za jednu prvním sto tisícům zaregistrovaných příznivců. Nápad je to skvělý, jenže nejde mi do hlavy, proč chce firma ACA 1213 investovat do kampaně 180 milionů korun. K tomu, aby jí John (59) mohl vrátit peníze, musel by být europoslancem 66 let.

Všechny výše zmíněné návraty ovšem blednou, když slyšíme, kdo by mohl vystřídat ve funkci zatím slabého předsedu ODS Petra Fialu. Tvrdé jádro strany si přeje silného lídra a Václav Klaus – po loňském debaklu volebního bloku Hlavu vzhůru s 0,4 procenta hlasů – se pro ODS stal absolutně nepoužitelným. Proto se vynořilo jméno bývalého předsedy strany a teplárenského lobbisty miliardářů Kellnera, Křetínského a Tkáče. Řeč je o Mirku Topolánkovi (57), který si to prý jako jediný dokáže rozdat s Andrejem Babišem.

Topolánkovi na rozdíl od Johna či Paroubka už o peníze nejde, má jich tolik, že je může přehazovat vidlemi. Pokud se zpráva, že usiluje o návrat, potvrdí, máme pro něj nápad, jak si zabezpečit zvolení. Delegátů na kongresu ODS bývá zhruba 500, vila v Toskánsku je tak velká, že v ní pohodlně přespí nejméně deset lidí. Odečteme-li zimní měsíce, stačí nabídnout týdenní pobyt zdarma pro deset delegátů, celou akci prodat Nově jako formát pro nové reality show, a post šéfa ODS má Topolánek opět v kapse.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.