Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Vítězové a poražení sametu aneb Jak Martin Roman oslavil 50 let

  10:53
Nejvíce vítězů sametové revoluce se nesešlo v Praze, ani Bratislavě, ale v Londýně. V gentlemen’s clubu The Travellers na Pall Mall, 9. listopadu slavil 50. let český miliardář a filantrop Martin Roman.

Při připomínání 30 let od sametové revoluce se často hovořilo o tom, kdo jsou vítězové a kdo poražení. Budeme-li bilancovat na základě hmotných a mocenských kritérií, k vítězům jistě patří čeští miliardáři, kteří své obrovské majetky získali většinou v devadesátých letech, kdy se takzvaně kalila ocel. Navzdory tomu jsou i tací, kteří své obrovské jmění získali až po roce 2000. Pro oba případy ale platí, že cesta k miliardám bez politických kontaktů nevedla, možná až na pár světlých výjimek.

Tito boháči s cílem zvětšovat své majetky se pak potkávají s vrcholnými politiky a jejich lobbisty, většinou na pečlivě vybraných místech, aby nebyli veřejnosti či tajným službám na očích. Nejznámějším dostaveníčkem bývalo přímořské letovisko v toskánském Monte Argentariu, kde se před deseti lety setkali tehdejší giganti Mirek Topolánek, jeho přítel a lobbista Marek Dalík, šéf podniku ČEZ Martin Roman, místopředseda ČSSD Milan Urban, lobbista Vladimír Johanes a další.

Ale vraťme se do přítomnosti. Nejvíce vítězů sametové revoluce se nesešlo ani v Praze, ani Bratislavě, ale v Londýně. V centru hlavního města Velké Británie v tradičním gentlemen’s clubu The Travellers na Pall Mall slavil 50. narozeniny český miliardář a filantrop Martin Roman, který svoje rozsáhlé schopnosti začal raketovým způsobem monetizovat zhruba před 15 lety.

Politická rozkročenost

Z Prahy do Londýna v sobotu 9. listopadu přiletěla řada významných hostů. Miliardáři-developeři Luděk Sekyra či Radovan Vítek, vlivní právníci, například Martin Řanda či Radek Pokorný (blízký přítel expremiéra Bohuslava Sobotky), ale i bývalý premiér Mirek Topolánek. Přijel i herec Jiří Bartoška, jehož filmový festival v Karlových Varech ČEZ dlouhá léta štědře sponzoroval. Marek Dalík, který si stále odpykával pětiletý trest ve vězení za podvod při nákupu obrněných vozidel pro českou armádu, chyběl.

Kromě excelentních manažerských schopností úspěchu Romana napomáhala i jeho příslovečná široká politická rozkročenost. Měl a má blízko k bývalému předsedovi vlády a šéfovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi, hlavnímu představiteli takzvaného appianského křídla strany, někdejšímu premiérovi a předsedovi ODS Mirku Topolánkovi i k současnému ideovému vůdci liberální frakce lidovců developerovi Luďkovi Sekyrovi.

Bohužel fotografům z českých médií se nepodařilo zachytit nejzajímavější gratulanty, kteří zřejmě přicházeli zadním vchodem, například dolarového miliardáře Daniela Křetínského v doprovodu dcery nejbohatšího Čecha Petra Kellnera či ředitele veřejnoprávní televize Petra Dvořáka, nezpochybnitelného garanta nezávislosti a vyváženosti.

Kromě excelentních manažerských schopností úspěchu Romana napomáhala i jeho příslovečná široká politická rozkročenost. Měl a má blízko k bývalému předsedovi vlády a šéfovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi, hlavnímu představiteli takzvaného appianského křídla strany, někdejšímu premiérovi a předsedovi ODS Mirku Topolánkovi i k současnému ideovému vůdci liberální frakce lidovců developerovi Luďkovi Sekyrovi.

Koncern MOL

Málokdo ale ví, že Roman, který ČEZ jako generální ředitel řídil od dubna 2004 až do září 2011 a poté z funkce předsedy dozorčí rady až do konce října 2013, sedí v nejvyšší radě ředitelů v ropném a plynárenském koncernu MOL, v němž je významným akcionářem i maďarský stát (drží přes 25 procent akcií).

V budapešťské centrále koncernu MOL, který je mimochodem druhým největším provozovatelem sítě čerpacích stanic v České republice, se Roman věnuje firemnímu řízení a odměňování manažerů od dubna 2010, tedy zhruba od chvíle, co předseda konzervativní strany Fidesz Viktor Orbán drtivě vyhrál parlamentní volby a stal se premiérem země

V budapešťské centrále podniku, který je mimochodem druhým největším provozovatelem sítě čerpacích stanic v České republice, se Roman věnuje firemnímu řízení a odměňování manažerů od dubna 2010, tedy zhruba od chvíle, co předseda konzervativní strany Fidesz Viktor Orbán drtivě vyhrál parlamentní volby a stal se premiérem země. Vycházíme-li z mocenské reality Maďarska uplynulých více než devíti let, je těžko představitelné, že by někdo jako Roman mohl na této exponované židli sedět bez souhlasu premiérova okolí.

Příběh tohoto rodáka z Havířova je svým způsobem obdivuhodný. Je mu teprve padesát a jistě má v hlavě pár velkých projektů. Vezmeme-li v úvahu jeho intelektuální a morální schopnosti a jeho informační, vztahovou a v neposlední řadě finanční sílu, můžeme tvrdit, že v budoucnosti o něm s velkou pravděpodobností ještě hodně uslyšíme.

Smolař Marek Dalík

Smolařem, který se velkolepého mejdanu v centru Londýna v tradičním gentlemen’s clubu The Travellers na Pall Mall 9. listopadu nezúčastnil, byl jednoznačně kdysi mocný lobbista Marek Dalík. S bývalým šéfem společnosti ČEZ se znali dobře, jistě se nepotkávali jen v toskánském Monte Argentariu. Důvod jeho absence byl jasný, bývalý klíčový poradce padlého premiéra Mirka Topolánka (ODS) v době oslav seděl ještě ve vězení za podvod při nákupu obrněných transportérů Pandur.

Kdyby byl Marek Dalík trochu drzejší, liberální vedení Vězeňské služby České republiky by tohoto privilegovaného vězně třeba pustilo také do Londýna i v době výkonu trestu, kdyby se expremiér Topolánek, který na oslavu dorazil spolu s manželkou Lucií Talmanovou a se synem Tomášem, osobně zaručil, že se Dalík druhý den vrátí domů

I když podle nejnovějších zpráv do vězení spíše docházel pouze se vyspat, zbytek dnů převážně strávil v luxusním penzionu U Císaře Zikmunda v centru Znojma, kde údajně vykonával pomocné údržbářské práce. Kdyby Roman své narozeniny slavil o dva týdny později, Dalík by do Londýna mohl přiletět, protože ho před několika dny z vězení pustili za vzorné chování.

Kdyby ale byl trochu drzejší, liberální vedení Vězeňské služby České republiky by tohoto privilegovaného vězně třeba pustilo také do Londýna i v době výkonu trestu, kdyby se expremiér Topolánek, který na oslavu dorazil spolu s manželkou Lucií Talmanovou a se synem Tomášem, osobně zaručil, že se Dalík druhý den vrátí domů.

Další hosté

Seznam účastníků Romanovy párty je třeba doplnit o jména dalších významných hostů a lidí, kteří se starali o zábavu. Slavnostní večer moderovala celebrita Leoš Mareš a o hudbu se starala legendární rocková kapela Petra Jandy Olympic.

Seznam účastníků Romanovy párty je třeba doplnit o jména dalších významných hostů a lidí, kteří se starali o zábavu. Slavnostní večer moderovala celebrita Leoš Mareš a o hudbu se starala legendární rocková kapela Petra Jandy Olympic.

Romanovi přijel popřát bývalý partner československé finanční skupiny J&T Igor Rattaj, byznysmeni Jan Sýkora a Vladimír Jaroš z investiční společnosti Wood & Company, plzeňský podnikatel a účastník památné dovolené v Toskánsku Petr Šikoš, známý advokát Daniel Volopich, prezident zbrojařské společnosti Omnipol Jiří Podpěra, majitel JVS Group Viliam Ďuriš, který na oslavě také zajišťoval zábavu, bývalá náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Alexandra Rudišarová, bývalý spolumajitel firmy CS Cargo a někdejší zakladatel investičního fondu Trifid finančník Petr Zvěřinský a v neposlední řadě i bratr oslavence Patrik Roman, dlouholetý generální ředitel podniku Pražské služby.

Bývalý exponent slovenského sametového hnutí Veřejnost proti násilí a advokát Oszkár Világi, dnes mocný šéf slovenského Slovnaftu, vlastněného maďarským ropným a plynárenským koncernem MOL, v jehož nejvyšším vedení již devátým rokem sedí i Martin Roman, do Londýna nepřijel, ale poslal srdečnou videozdravici.

Petr Dvořák (zatím) neodpovídá

Nejbohatší Čech Petr Kellner na oslavě sice nebyl, ale jeho přítomnost byla cítit velmi silně. Kromě jeho obchodního partnera a miliardáře Daniela Křetínského, jehož dlouholetou přítelkyní je známá parkurová jezdkyně Anna Kellnerová, patřil mezi nejvýznamnější hosty i advokát Josef Brož (převlečený za námořníka zazpíval na pódiu Romanovi slavný hit disco skupiny Village People Y. M. C. A.), toho času – paradoxně – ve službách Kellnerovy finanční skupiny PPF.

Na opakované dotazy novinářů ohledně účasti na oslavě Romanových padesátin Petr Dvořák, bývalý manažer PPF, přítel Petra Kellnera a někdejší šéf Novy, který již více než osm let řídí veřejnoprávní Českou televizi, neodpovídá. Doufejme, že až se ho zeptají ti nejobjektivnější a nejvíce nezávislí redaktoři pořadu ČT24 Newsroom, jejich generální ředitel jim ochotně odpoví na všechny otázky.

Brož dříve mnoho let pracoval po boku Romana a s trochou nadsázky by se dalo říct, že tento věhlasný právník drží klíč od jeho třinácté komnaty, kterou sám pomáhal stavět. A nezapomeňme především na bývalého manažera PPF, Kellnerova přítele a někdejšího šéfa Novy Petra Dvořáka, který již více než osm let řídí veřejnoprávní Českou televizi.

Na opakované dotazy novinářů ohledně jeho účasti na oslavě Romanových padesátin však Dvořák neodpovídá. Doufejme, že až se ho zeptají ti nejobjektivnější a nejvíce nezávislí redaktoři pořadu ČT24 Newsroom, jejich generální ředitel jim ochotně odpoví na všechny otázky.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...