Lidovky.cz

Vitásková: S Bohuslavem Sobotkou nechci mít nic společného

  17:37
Předem avizuji, že nabídku do rady Energetického regulační úřady bych – pokud bych byla oslovena – z morálních důvodů odmítla. Nechci mít totiž nic společného s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Komentář Aleny Vitáskové.

Alena Vitásková foto: MAFRA

Nabídku do rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ) bych z morálních důvodů odmítla, protože nechci mít nic společného s premiérem Bohuslavem Sobotkou, který zničil životy lidí na Ostravsku a připravil je o střechu nad hlavou. Rada ERÚ – kolektivní orgán, který bude od 1. srpna 2017 řídit Energetický regulační úřad, se bude skládat z pěti členů včetně předsedy. Členy rady ERÚ bude jmenovat vláda v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Kdo bude členem této rady, jejíž kompetence a rozsah řízení a především zodpovědnost nejsou v zákoně jednoznačně definovány, je předmětem tajných, polotajných schůzek a konspirací. Lobbisté mají plno práce, aby vyhověli zájmovým skupinám a pomohli dosadit do rady právě toho zástupce, který určité zájmové skupině bude vyhovovat. Po Praze běhají stejně, jak běhali před šesti léty, mají zaručené informace a vytvářejí dojem znalých situace.

Bohužel jen málokdo si uvědomuje, že kvůli novele energetického zákona jsou členové rady velmi jednoduše odvolatelní, a to kdykoliv. Považuji jejich pozice za křehké a uvidíme po volbách, jakmile se rozdají politické karty na další čtyři roky, jak bude nové politické seskupení s touto radou spokojeno. Dle jmenování a jednoduchého způsobu odvolání se jedná o politický orgán, ERÚ ztrácí svoji nezávislost.

Bohužel jen málokdo si uvědomuje, že kvůli novele energetického zákona jsou členové rady velmi jednoduše odvolatelní, a to kdykoliv.

Chci jen upozornit na to, že chudáci spotřebitelé občané asi nevyslali žádného svého zástupce, protože na lobbisty si nepotrpí a ještě stále věří, že je v jejich zájmech ochrání jimi zvoleni zákonodárci. Z šestileté zkušenosti na úřadě vím, že to není pravda.

Proto upozorňuji občany, sledujte, kdo bude hájit vaše zájmy na regulačním úřadě, až bude tento řídit rada ERÚ. Sledujte, kdo bude do této rady vybrán, jde o vaše peníze, které za energie platíte!

Členství v radě ERÚ bych nepřijala

Proč nebude v radě Vitásková? Existuje jeden zásadní důvod, proč nebudu v radě, a nebudu tak pokračovat v práci na ERÚ. Protože bych nikdy nepřijala nabídku do rady (přestože pochybuji, že by mi ji předložili), kterou bude jmenovat osoba, která zničila životy na Ostravsku. Tím konkrétně myslím premiéra Bohuslava Sobotku.

Odmyslíme-li nutné předpoklady, které splňuji, odmyslíme-li skutečnost, že doposud nikdo se mnou o této možnosti nejednal, tak se hypoteticky mohu vyjádřit pouze k tomu, zda bych takovouto nabídku přijala, či nikoliv. Práce v energetice mě baví a strávila jsem v tomto oboru přes 40 let. Práce na ERÚ mě naplňuje, přestože se jedná o velice náročnou oblast, pokud opravdu chcete hájit zájmy spotřebitelů. Jsem přesvědčena, že bych i nadále mohla velmi intenzivně a důrazně hájit zájmy občanů v pozici na ERÚ a přitom vytvářet rovné podmínky pro ostatní účastníky trhu včetně regulovaných subjektů.

V případě, že by mi nabídka byla dána, tak bych ji nemohla z morálních důvodů přijmout. Pan premiér je pro mě symbol zničených životů na Ostravsku.

V případě, že by mi nabídka byla dána, tak bych ji nemohla z morálních důvodů přijmout. Pan premiér je pro mě symbol zničených životů na Ostravsku, okradených těch nejubožejších o práci a střechu nad hlavou, ukradených bytů a bezmoci okradených. Nebudu se v této souvislosti vyjadřovat o konstrukci mého trestního stíhání. S takovým premiérem nechci mít nic společného. Proto je pro mě nepřijatelné, abych mohla být v radě ERÚ, kterou jmenuje Sobotka.

Považuji za nutné se k hypotetické nabídce vyjádřit předem, abych předešla různým kalkulacím, spekulacím, výměnným obchodům, zaručeným zprávám a podobným nesmyslům, které budou určitě v této záležitosti probíhat.

zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.