Lidovky.cz

VITÁSKOVÁ: Dočká se premiér Babiš kvůli Radě ERÚ obvinění?

  14:52
To, že nový předseda Rady Energetického regulačního úřadu Vratislav Košťál zřejmě nesplňuje podmínky energetického zákona, je problém.

konference - logo ERU foto: Česká pozice

Vláda Andreje Babiše změnila vedení Energetického regulačního úřadu (ERÚ) v rozporu s energetickým zákonem. Někdo musel připravit podklady, tedy právní návrh, na odvolání předsedy Rady ERÚ Vladimíra Outraty a na jmenování nového – Vratislava Košťála. Pokud to byl někdo z okolí nově jmenovaného předsedy rady, lze se domnívat, že chtěl, aby vláda návrh schválila. Odpovědnost přece nese premiér.

Pokud jsou nedostatky v návrhu v rozporu s energetickým zákonem, je to věc premiéra – neměl takový materiál vládě předložit, lépe řečeno, měl jej předkladateli vrátit

Pokud jsou nedostatky  v návrhu v rozporu s energetickým zákonem, je to věc zase jen premiéra – neměl takový materiál vládě předložit, lépe řečeno, měl jej předkladateli vrátit. Dostane předkladatel premiéra do obtíží? Dočká se premiér dalšího obvinění? Vyhodnotí státní zástupce, že jde o trestný čin, a bude aktéry stíhat?

To, že nový předseda Rady ERÚ Vratislav Košťál zřejmě nesplňuje podmínky energetického zákona, je vážný problém a následné škody celospolečenské. Pokud policie a státní zástupce podezření z trestného činu potvrdí, bude pravděpodobně třeba obvinit minimálně část členů vlády, kteří se na případných nezákonnostech podíleli. Bylo by to poprvé, kdy by mohli být členové vlády obviněni jako organizovaná skupina.

Proč vládě nevadí lidé, kteří nesou spoluzodpovědnost za miliardové dopady do veřejných financí za nastavení cen pro fotovoltaiku? Mimo jiné se to týká člena Rady ERÚ Rostislava Krejcara, jehož podporovala jak Sobotkova vláda, tak nynější Babišova. Proč mají tito lidé podporu politiků?

zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.