Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Vítací kultura končí. Zaplať pánbůh za kulturu skutečnosti.

Evropa

  17:09
EU je minimálně od poloviny loňského roku vydána na milost a nemilost Turecku, ale zatím nedokázala vypracovat jednotnou politiku v otázce uprchlíků.

Recep Tayyip Erdogan. foto: ČTK

Řecký výraz euangelion znamená dobrá zpráva. Takto se nazývá text pojednávající o životě, smrti a zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Česky evangelium. Radostné zvěsti, které přinesl Ježíš lidem. Zda výsledek neústupné politiky hlavní postavy Evropské unie Angely (Merkelové) ohledně uprchlické krize bude nakonec radostnou zvěstí pro Evropu, zatím nevíme.

Ač EU zažívá osudové měsíce, zatím nebyla schopná vypracovat jednotnou politiku v otázce uprchlíků. Za pár dnů se lídři zemí unie opět setkají, aby se dohodli, jak odpovědí na turecký návrh, kvůli kterému summit EU-Turecko neskončil úspěchem, což znamená, že zastánci německé pozice ji nebyli schopní prosadit. Turci by souhlasili s navrácením nelegálních migrantů z EU na svoje území, ale za to by poslali do unie stejný počet Syřanů žijících v Turecku.

Složitá jednání

Byl to klíčový bod, který u premiérů řady zemí vyhodil pojistky – jednoznačně dali najevo, že tento turecký návrh odmítají. Na to vedoucí představitelé EU reagovali tím, že se sejdou za deset dnů, aby dojednali detaily. Jenže v tomto případě nejde o detaily, ale o strategické rozhodnutí!

Jelikož stanovisko Turecka závisí téměř výlučně na názoru jedné osoby, prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, jednání s touto zemí jsou složitá – co platilo dnes, zítra nemusí platit vůbec

Zůstává faktem, že kancléřka Merkelová řešení uprchlické krize zúžila na dohodu s Tureckem. Je-li výhodné pro Evropu vše vsadit na dohadování s Tureckem, ukáže budoucnost. Turci mezitím zvyšují finanční nároky. Turecký velvyslanec v Berlíně prohlásil, že původně nabízené tři miliardy eur jsou urážka, protože jen péče o syrské děti stojí více. Takže konečná cena možná bude mnohem vyšší než současných šest miliard eur.

Jelikož stanovisko Turecka závisí téměř výlučně na názoru jedné osoby, prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, jednání s touto zemí jsou složitá – co platilo dnes, zítra nemusí platit vůbec. Bezpečnostní analytici upozornili na prohlášení údajného šéfa převaděčů, že příliv migrantů by se dal zastavit během jednoho dne, pokud to nejvyšší turecké vedení bude chtít. Vypadá to tak, že dnes ještě nechce...

Nemožnost přijetí

Turecký premiér Ahmet Davutoglu řekl, že vztahy EU a Turecka je třeba zpevnit nejen kvůli migrační krizi, ale i kvůli ostatním výzvám, jako je plnohodnotné členství jeho země v unii. Tento výrok musel rozčílit minimálně polovinu z 28 členských zemí EU. Přece všichni víme, že přijmout stát, kde žije zhruba 70 milionů muslimů, a v jehož čele stojí polodiktátor Erdogan, si EU nemůže dovolit, nemluvě o tom, že velká část peněz z Bruselu by pak putovala do Turecka.

Přijmout stát, kde žije zhruba 70 milionů muslimů, a v jehož čele stojí polodiktátor Erdogan, si EU nemůže dovolit

Shrnuto, Evropská unie je již minimálně od poloviny loňského roku vydána Turecku na milost a nemilost jen proto, že někteří vlivní politici nejsou ochotní přiznat, že jejich dosavadní politika nebyla pro občany přínosná.

Stejně jako projekt multikulturalismu i silně propagovaný německý výraz roku 2015 Willkommenskultur (vítací kultura) rychle ztrácí příznivce. Místo toho přichází Wirklichkeitskultur (výraz rakouského lidoveckého vicekancléře Reinholda Mitterlehnera z konce ledna), tedy kultura skutečnosti. Zaplať pánbůh za to!

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...