Lidovky.cz

Víra v socialistický internacionalismus

  17:20
Na text Pavla Matochy Evropští liberálové zřejmě nenávidí stát Izrael zareagoval článkem Filosemtiské hledání konspirace Joseph Grim Feinberg. Na něj nyní odpovídá Pavel Matocha. A je přesvědčen, že Grim ve svém shrnutí a kritice jeho článku zamlčuje a pomíjí všechny konkrétní argumenty, které ukazují na antisemitismus nové levice.

Mor. foto: Ilustrace Richard CortésČeská pozice

V Praze žijící americký antropolog Joseph Grim Feinberg se pokusil o polemiku s mým článkem Evropští liberálové zřejmě nenávidí stát Izrael. Jeho text Filosemitské hledání konspirace však nerozebírá problém vztahu nové levice k Źidům a ke státu Izrael, ale pouze demonstruje jeho nenávist ke konceptu národních států, a tedy i státu Izrael.

Feinberg ve shrnutí a kritice mého článku zamlčuje a pomíjí všechny konkrétní argumenty, které ukazují na antisemitismus nové levice. Stejně jako ignoruje konkrétní data o zemích, ve kterých se antisemtismus nejvíce rozmáhá, a v nichž se Židé cítí nejbezpečněji. Připomeňme tedy, co v původním textu bylo mimo jiné uvedeno o lídrovi britské Labour Party Jeremym Corbynovi.

Bagatelizace situace

Corbyn se před pěti lety u hrobů pachatelů teroristického útoku na olympiádu v Mnichově zúčastnil ceremoniálu k uctění památky těchto palestinských teroristů, či pochválil graffiti zobrazující Židy, jak hrají Monopoly na zádech chudých. To podle Feinberga není antisemitismus? Corbyn dále loni v červenci dosadil na post stínové ministryně pro práva žen a rovné příležitosti Naz Shahovou známou antisemitskými výroky.

Místo poctivého vyrovnání se s evidentním antisemitismem nové levice v Británii Feinberg situaci bagatelizuje

V mém článku bylo také uvedeno, že několik členů Labour Party od loňského listopadu vyšetřuje britská policie kvůli šíření antisemitismu a podle BBC disponuje složkou se 45 antisemitskými incidenty spáchanými labouristy. Deník The Independent uvedl, že označovali na sociálních sítích Židy za „rakovinu, které je třeba se zbavit“, nebo že „pro Židy nejsou třeba plynové komory, protože plyn je drahý, a ideální destinací by pro ně bylo Rudé moře“. To podle Feinberga také není antisemitismus?

Místo poctivého vyrovnání se s tímto evidentním antisemitismem nové levice v Británii Feinberg situaci bagatelizuje: „Vznikají téměř neuvěřitelné fantazijní konstrukce, které varují, že po vítězství britské Labour Party v čele s Jeremym Corbynem hrozí židům existenční nebezpečí.“ Bývalý britský vrchní rabín Jonathan Sacks, který na rozdíl od Feinberga v Británii žije, v rozhovoru pro BBC loni na podzim řekl, že poprvé od 17. století si Židé kladou otázku, zda je Británie bezpečná pro jejich děti a že mnoho britských Židů zvažuje odchod ze země kvůli současné vlně antisemitismu.

Odlišná fakta

Feinberg tyto a další konkrétní důkazy o antisemitismu nové levice zamlčuje a falešně se tváří, jako by v textu, na nějž reaguje, nic takového nebylo. Stejně, když se potřebuje trefit do současných vlád některých středoevropských zemí, ignoruje fakta v uváděná v mém textu. Feinberg například o Maďarsku a Polsku píše, že mají „autoritářské nacionalistické vlády, které sympatizují se šovinismem současné izraelské vlády a oživují jazyk starého antisemitismu“.

Liberální média spolu s Feinbergem sice za antisemity považují maďarského premiéra Viktora Orbána nebo některé polské politiky, ale průzkum americké židovské organizace Joint ukazuje něco jiného

Jaká jsou tedy data o konkrétní situaci v zemích střední Evropy versus třeba v Británii? Liberální média spolu s Feinbergem sice za antisemity považují maďarského premiéra Viktora Orbána nebo některé polské politiky, ale průzkum americké židovské organizace Joint ukazuje něco jiného. Podle něj se Židé cítí mnohem bezpečněji ve východní a střední Evropě než v západní.

Jen čtyři procenta dotázaných v Maďarsku, Polsku, Rumunsku a Rakousku vnímá akutní nebezpečí pro svou existenci, zatímco v zemích západní Evropy 24 procent. Tento pocit bezpečnosti, respektive ohrožení, potvrzuje i počet fyzických útoků z antisemitských důvodů v evropských zemích – zatímco v Maďarsku nebyl za rok 2017 hlášen ani jeden, ve Velké Británii se ve stejném roce odehrálo 145 fyzických napadení.

Temná praktická zkušenost

Americký antropolog, který z USA odešel, protože mu vadily automobily a vysoké pracovní tempo, a nyní pracuje ve Filozofickém ústavu Akademie věd ČR, se hlásí k myšlence socialistického internacionalismu a národní státy považuje za zlo. Právě to je jádrem jeho článku, cituji: „Národní stát se stal démonem moderních dějin… Moje židovství našlo odpověď na rozpor národních států v myšlence socialistického internacionalismu.“

Na naší straně Atlantického oceánu máme se socialistickým internacionalismem praktickou zkušenost – temnou a brutální. A Židé tehdy byli jedni z prvních, kteří při jeho budování byli likvidováni.

Na rozdíl od mého textu ve Feinbergově replice opravdu o Židy nejde. Jde mu o krásný nový svět socialistického internacionalismu. Prozraďme tomuto mladému levičákovi, který vzdělání a zkušenosti nabíral na druhé straně Atlantického oceánu, že na naší straně máme se socialistickým internacionalismem praktickou zkušenost – temnou a brutální. A Židé tehdy byli jedni z prvních, kteří při jeho budování byli likvidováni.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.