Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Většina poslanců nemá o demokracii ani potuchy

Naši noví „demokraté“ by se měli vzchopit a pokusit se komunistickou stranu zakázat, nebo ji aspoň donutit změnit si název. A kdyby to (pravděpodobně) nevyšlo, pak se s tím smířit. To už mohli udělat dávno, ale zřejmě je mnohem jednodušší a mediálně účinnější bít komunisty hlava nehlava jen za to, jak si říkají. Píše Vladimír Meier.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

7. 8. 2018 21:41
Tragédie této země

Největší tragédií této země je, že tu komunisté stačili od roku 1948 nejenom zdevastovat všechny oblasti české společnosti, ale jak to vypadá, stačili i zaplevelit svou ideologií na dlouhou dobu i mozky nemalého počtu lidí a to až do dnešních dnů!

0 0
možnosti

8. 8. 2018 13:27
Re: Tragédie této země

Ano, to máte pravdu. Ovšem jen poloviční. Všechny oblasti české a moravské společnosti zaplevelují svou protiobčanskou ideologií po listopadu 1989 ODS, ČSSD, KDUČSL, TOP 09, SZ a VV. V zásadě jde o to, že jakákoliv politická a zejména stranická ideologie zapleveluje lidský mozek vymyšlenými , vždy menšinovými teoriemi lidského soužití, které stejně jako ideologie komunistická jsou pro většinu lidí škodlivé a pouze umně znásilňují jejich svobodné myšlení.

0 0
možnosti

J. Křivan

7. 8. 2018 13:04
Teď řešit KSČM je směšné.

Tahle strana a vlastně celé komunistické hnutí se už dávno neřídí původní Marxovou doktrínou a pomalu degeneruje. Vyprofilovat se na základě původní třídní podstaty téhle ideologie neumí už ani Číňané a to tam "komunistická" strana vládne. Jen si někteří u nás, jako třeba poslankyně Němcová, Kalousek a další z nedostatku vlastních nosných témat načechrávají na kritice komunismu jinak zplihlá peříčka. Tahle strana má jediný bonus a vlastně ani neví co s ním. Ostatní strany většinou vedené bývalými komunisty a ostatními členy Národní fronty jí k ničemu nepustily a tak je to jediná neposkvrněná většími průšvihy tradiční strana. Už i já nad ní zlámal hůl.

Jak dál nejen v Čechách s neřešitelnými rozpory už není v silách komunistů, a nejen komunistů. Všichni očekávají nové "spasitele", ale to už je jiná pohádka.

0 0
možnosti

7. 8. 2018 15:23
Re: Teď řešit KSČM je směšné.

Zdá se, že všechny politické systémy na celém světě melou z posledního. Tedy až na jeden, který úspěšně a efektivně funguje již více než 200 let. Následovat jej a převzít, je, zdá se, jediný způsob, jak něčeho smysluplného dosáhnout. Řešit pouze KSČM v médiích či plácáním za řečnickým pultem je asi opravdu směšné v době, kdy bere za své celý systém vlády a moci politických stran. Všech politických stran, nejen KSČM. Ukazuje se totiž stále zřetelněji, že politické strany nemohou být a nejsou zástupci občanů. Konkrétně proto, že jejich ideologie, z nichž žijí, nevyjadřují vůli většiny těchto občanů. Odsoudit je třeba jakýkoliv systém , který vychází z volné soutěže politických stran a jejich boj o moc mezi sebou a nad občany zemí. Jakous takous naději zde skýtají vznikající občanská hnutí. Jde jen o to, aby se nechovala jako politické strany a aby pouze nastartovala a uvedla v život zásadní změny systémů. Takové změny, které povedou ke skutečné, třeba zastupitelské demokracii, vládě obč

0 0
možnosti

P. Flener

7. 8. 2018 9:22
Já nás mnoho

...kteří velice litujeme, že se nevyužila dějinná šance zakázat komunisty po pádu jejich režimu. Považuji to za zásadní selhání V. Havla a spol. Jeho přehnaná humanita s hesly "nejsme jako oni" do politiky nepatří - to dnes už všichni víme, Havel byl naivní a nevěděl to. Politika je boj v mantinelech "být či nebýt" a vůči komunistickému režimu, který od 50 let prokazoval co je zač, neměla existovat žádná tolerance - takový postup proti bestiálnímu komunistickému režimu není rozhodně nedemokratický. Navíc je komunismus ideologií, která nemá budoucnost. Všichni zastánci komunismu to ví včetně poslanců atd..., ale hýčkají si svůj nerealizovatelný komunismus jen proto, že z toho dobře a bezpracně žijí.

0 0
možnosti
Re: Já nás mnoho

V. Havlovi bylo vsugerováno, že je Masarykovým nástupce, a tak Masaryka napodoboval. Jan Masaryk:"Každý den měl táta na stole návrh agrárníků na zákaz KsČ, každý den ho smetl..." Ač TGM příliš nesouhlasil s marxizmem a komunizmem, českým komunistům dával právo na život, jako jiným stranám.

0 0
možnosti

7. 8. 2018 7:30
Pravdivý nadpis, toť asi tak vše.

"Komunisté se nikdy nesmějí účastnit vlády, ani jako ministři, ani jen podporou menšinové vlády". Nebetyčný nesmysl! Ve skutečně demokratickém státě nelze žádnému subjektu zakazovat cokoliv, co neodporuje platným zákonům. Komunistům tedy nelze zakazovat jakkoliv hlasovat v poslanecké sněmovně. Skutečně demokratická cesta, jak zabránit vlivu komunistů je jen jedna. Obecné zavedení většinového dvoukolového volebního systému, takového, jaký je používán u voleb do senátu. Zástupci občanů musí být v demokracii voleni přímo a ne přes jakékoliv politické subjekty. V případě použití takového volebního systému by v PS zasedli tak max 2-3 členové KSČM, podobně jako v senátu a neměli by téměř žádný vliv.. To je jediná cesta, jak demokraticky eliminovat komunisty a ne nějaké socanské zákazy a příkazy. Pokud novináři, politici či politologové říkají něco jiného, potom bohapustě lžou.

0 0
možnosti

7. 8. 2018 6:29
Ti lidé nikam neodešli!

Straníci z KSČ neodešli z republiky po převratu v 89.r. a nejen že zůstali v republice, ale i přešli volným krokem do nové politické scény. To snad ví dnes každý. Převlékání kabátu měli nacvičené od normalizace Husáka a jejich děti měly stejnou výchovu. K tomu přidejme, že kdo zůstal v posametové komunistické straně, ten byl brán za větší charakter, než překabátěný komunista, případně překabátěný spolupracovník s komunisty. Proto si udržela KSČM i své množství voličské podpory.

Levicový mor se dotýká celé politické scény ČR. Nevyhýbá se ani tzv. pravicovým stranám!

0 0
možnosti

7. 8. 2018 7:39
Re: Ti lidé nikam neodešli!

Nejen že se jim nevyhýbá, ony ty t.zv. pravicové strany jsou jím prolezlé. Kdo myslíte, že prosadil do ústavy (čl.18, odst.1) volební systém podle zásad poměrného zastoupení? Přece tehdejší a "bývalí" komunisté, kteří dohromady tvořili v parlamentu jedinou skutečnou většinu. I dnes se naskýtá otázka, kolik poslanců je komunisty a bývalými komunisty, kdo ve skutečnosti tvoří tu většinu.Toto, spolu s volebním systémem podle zásad poměrného zastoupení skutečně konzervuje moc komunistů a bývalých komunistů v tomto státě. Čl. 5 ve spojení s čl. 18, odst.1 Ústavy ČR.Toto je třeba otevřeně říci a neustále opakovat, pokud nedojde k zásadní změně. Jinak si o demokracii (jakékoliv) můžeme nechat jen zdát.

0 0
možnosti

6. 8. 2018 21:34
Ale mají potuchy o demokracii

Nutno stále brát v úvahu, že koncem r.1989 u nás došlo k převratu a ne k revoluci. Došlo k dohodě s komunisty k předání moci a k zavedení demokratického způsobu vládnutí. Proto také KSČ nebyla likvidována a dodnes od té doby bylo a je na našich vládních politicích úkol, vládnout tak, aby přitažlivost komunistů na občany u nás vyprchala. Zatím se to moc nedařilo, bohužel.

0 0
možnosti

7. 8. 2018 7:45
Re: Ale mají potuchy o demokracii

Ano, došlo k dohodě s komunisty, k předání moci, nikoliv ovšem k k zavedení demokratického způsobu vládnutí. Ten způsob vládnutí zůstal stejný. Pouze" vedoucí úloha" jedné strany byla nahražena vedoucí úlohou koalice více stran, což je v poidstatě totéž. Eliminace demokracie (vlády občanů) a zavedení diktatury menšiny (vlády politických stran). S demokracií to má společné jen jedno. Vyšší míru svobody. A to je vše.

0 0
možnosti
Voliči rozhodují

Poslanci jen zastupují voliče, a voličům už jsou 100 let vymývány hlavy národním komunizmem

0 0
možnosti

7. 8. 2018 7:48
Re: Voliči rozhodují

Poslanci nezastupují voliče, oni zastupují své politické strany a hnutí. Oni totiž voliči nejsou voleni, voleny jsou ty strany a hnutí. Přečtěte si volební zákon a pokud umíte česky, budete mi muset dát za pravdu. V mnoha paragrafech se tam hovoří o politických stranách, jako o kandidátech. Pokud je skandidátem politická strana, není možno volit někoho jiného (poslance, který kandidátem není).

0 0
možnosti