Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Velká dědictví Lee Kuan Yewa a Petra Vopěnky

USA

  18:00
Kdyby matematiku učili lidé jako Petr Vopěnka na školách by nestrašila. Zesnulý „otec“ Singapuru Lee Kuan Yew zase dostal tento kdysi zaostalý ostrov dostal mezi nejbohatší země na světě.

Bývalý singapurský premiér Lee Kuan Yew (1923–2015) a český exministr školství Petr Vopěnka (1935–2015). foto: Montáž Richard CortésČeská pozice

Zemřel matematik, filozof a pedagog Petr Vopěnka (79). Tuto smutnou událost jsme připomněli článkem Ivana M. Havla. Navzdory tomu si dovolím malou osobní vzpomínku. Začátkem osmdesátých let jsem studoval na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy a Vopěnka nám přednášel teorii množin.

V tomto oboru byl známým odborníkem a studenti k němu měli ohromný respekt. Kdyby matematiku učilo více takových osobností, vsadím se, že by na školách tento předmět nepatřil mezi odpudivé strašáky. Když přednášel, měl občas zvláštní pauzy. Najednou přestal mluvit, stál u okna a chvíli, někdy i dlouhé minuty, se díval ven a přemýšlel. A studenti také mlčeli, nikdo neměl odvahu „rušit jeho kruhy“.

O čem asi přemýšlel, jsme se mohli jen dohadovat. Možná o existenci Boha, říkali jsme si. Jednou nám totiž dokázal (indirektním způsobem), že Bůh existuje. V jeho postupu nebylo slabé místo, a i kdyby někdo důkazu náhodou neporozuměl, jeho víra ve Vopěnku nakonec stejně vyústila ve víru v Boha. Profesor Vopěnka se teď dostal do nebe a existenci Boha už jistě nemá zapotřebí matematicky dokazovat.

Pozitivní diskriminace úspěšných

Minulý týden zemřel Lee Kuan Yew (91), který vedl (31 let přímo jako premiér, později pouze svými nedocenitelnými radami) Singapur tak, že tento kdysi zaostalý ostrov v zapadlé části britského impéria se závratnou rychlostí dostal mezi nejbohatší, nejvyspělejší a nejméně zkorumpované země na světě.

Singapur se o svoje občany stará jiným způsobem, než to známe například z Evropy – vláda dává víc těm, kdo se o sebe více starají, tedy pozitivně diskriminuje úspěšné lidi

Lee v roce 1959 absolvoval na Cambridge právo jako nejlepší student ročníku a Singapur, kde žije 5,4 milionu lidí, řídil od roku 1965. V této době HDP na hlavu činil zhruba 400 dolarů, nyní toto číslo podle parity kupní síly se pohybuje nad 83 tisíc, více než ve Švýcarsku či v USA. A o svoje občany se tato země stará jiným způsobem, než to známe například z Evropy – vláda dává víc těm, kdo se o sebe více starají, tedy pozitivně diskriminuje úspěšné lidi. Přitom náklady na chod státu jsou v porovnání se zeměmi vyspělého Západu nízké.

Singapur má skvělé univerzity, v zemi kvůli přísným trestům téměř neexistuje korupce ani rasismus. Politici dostávají obrovské platy, zejména proto, aby soukromá sféra nemohla lehce odlákat schopné lidi. Učitelé, policisté a zaměstnanci ve zdravotnictví a v justici jsou rovněž velmi dobře placeni, stát zajišťuje vysokou úroveň bezpečnosti, pořádku a čistoty. A v tomto výčtu bychom mohli dlouze pokračovat.

Bez ideologie

Lee byl pragmatik. V rozhovoru pro New York Times před několika lety na otázku, jakou má ideologii, odpověděl, že Singapur nemá ideologii. „Jen se ptáme: funguje to jinde? Pokud ano, vyzkoušíme to. Když se nám to bude líbit, budeme v tom pokračovat. Pokud ne, vyhodíme to, a vyzkoušíme něco jiného.“ Proto není divu, že o radu dr. Leeho žádaly i hlavy mnoha států, například USA, Čína, Francie či Velká Británie.

Lee v jednom rozhovoru na otázku, jakou má ideologii, odpověděl, že Singapur ji nemá

Na podzim 2012 se do Singapuru vydala dvojice českých vládních poslanců. Čelní politici hnutí Starostové a nezávislí Stanislav Polčák a Petr Gazdík se jeli učit, jak se dělá nejefektivnější státní správa na světě. Politici se vrátili s mnoha inspirativními podněty. A co se z toho uskutečnilo? Nic. V České republice jedna vlaštovka (ani dvě) jaro nedělá.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.