Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Vědci jako proroci konce světa aneb Věda jako náboženství naší doby

Aktivistka Greta Thungergová slepě věří v to, co vědci prorokují, a očekává konec světa v roce 2030, jako se ve středověku věřilo v konec světa po tisíci letech a návrat Mesiáše. Stejně jako každé jiné náboženství ani náboženství vědy nemůže postrádat eschatologii.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VM

Autor ať si laskavě nastuduje učení církve o eschatologii, než nás tu začne zahrnovat nesmysly.

0 0
možnosti
BR

Varování před rizikem není předpověď konce světa

Naše věda je nedokonalá, omezená, plná předsudků, ale snaží se poznávat skutečnost, navíc se snaží se o objektivitu tohoto poznání a svých omezení si je vědoma. Možná nikoliv dostatečně, ale přece.

Můj soukromý názor je, že exponenciální vědecko-technický rozvoj kombinovaný s naším egoizmem přináší vážná rizika, která principiálně mohou vést k ohrožení naší civilizace.

Problém klimatických změn a role člověka v něm je natolik obtížný, že se ho nepokusím soudit. Jako člověku mi ale připadá divné, když je normální vozit plodiny a zboží přes půl zeměkoule, vyrábět věci na jedno krátkodobé použití a poté je vyhazovat, atd.

Nedávno jsme dostali velmi mírné varování v podobě koronaviru. Pokud by některá následující nákaza fungovala tak, že by zůstávala v těle člověka skrytá týdny, než by se projevila, ale poté by byla smrtelná, s naší civilizací by to docela zatočilo.

Vývoj umělé inteligence v sobě skrývá potenciál, který jen stěží dokážeme docenit.

0 0
možnosti
BR

Pokračování příspěvku

Vývoj umělé inteligence v sobě skrývá potenciál, který jen stěží dokážeme docenit. A myslíte si, že se některá z velmocí vzdá výzkumu a vývoje vojenského využití umělé inteligence?

Pokud bude pokračovat vzestup Číny a její návrat k Maoistickému řízení společnosti - ale nyní již za pomoci moderních technologií (zejména umělé inteligence), hrozí nám, že se z nás stanou otroci s vymytými mozky. To je také slušné globální riziko.

Většina náboženství má dvě složky: spirituální a mocenskou. A právě mocenská složka někdy vyžaduje slepou poslušnost a slepou víru. Spirituální složka může člověka obohatit.

Věda se celá staletí snaží od mocenské složky distancovat (akademické svobody), ale celá staletí se jí to nedaří. Obávám se, že i ve vědě jsou dnes peníze až na prvním místě. Vědci jsou jen lidé, kteří mají osobnostní nedostatky jako ostatní. Ale některým z nich záleží na pravdivém poznání. Nepřeceňujme je, ale važme si toho.

0 0
možnosti
VV

“ Aktivistka Greta Thungergová....” Jaká aktivistka??? Duševně postižená ubožačka jejíž bludy využili rodiče k obrovským ziskům.

0 0
možnosti