Lidovky.cz

Ve slovenské kauze Gorila dobro neexistuje

  18:18
Když před Vánoci 2011 unikl na Slovensku na veřejnost dokument, jenž dostal jméno Gorila kvůli výrazné postavě Zoltána Vargy, vyvolal demonstrace. Po jeho zveřejnění se spekulovalo, zda existují i zvukové záznamy. Ty se nyní objevily na internetu a veřejnost chce výsledky.

Kauza Gorila. foto: Ilustrace Richard CortésČeská pozice

Gorila se v těchto dnech po osmi letech od své premiéry vrátila na scénu v podobném dramatickém akordu, ale nyní i s visačkou kvality politického bulváru. Slováci si pouštějí zvukové záznamy v délce 39 hodin, které vznikly za druhé vlády Mikuláše Dzurindy (2002–2006) odposlechem bytu jistého Zoltána Vargy, bývalého příslušníka „kukláčů“, kde se scházeli politici vládní i opoziční, státní úředníci, podnikatelé i policejní funkcionáři.

Když před Vánoci 2011 unikl na veřejnost dokument, jenž byl pojmenován Gorila kvůli Vargově výrazné postavě, jeho obsah vyvolal demonstrace – projev nespokojenosti s korupčními metodami v politice a velkém byznysu. Na skandál doplatila Dzurindova SDKÚ-DS. Když byl v roce 2011 dokument Gorila zveřejněn, spekulovalo se, zda existují i příslušné zvukové záznamy. Dle zákona měly být nahrávky zničeny, ale slovenským zvykem je uchovat, skrýt, ukrást, vynést ze státních útvarů a kapitalizovat, co má v politickém boji brizantní hodnotu. Nyní se zvukové záznamy objevily na internetu.

Rozhořčenost

Již letos na jaře byly nalezeny v domě Mariána Kočnera, jenž je obviněn z objednávky vraždy novináře Jána Kuciaka, falšování směnek a dalších trestných činů. Kopií bylo mnoho, tudíž totožnost původce úniku na internet trápí málokoho. Účinek zvukového záznamu je zesílen i zveřejněním mobilní komunikace Kočnera s bývalým generálním prokurátorem Dobroslavem Trnkou o zvukové nahrávce Gorily. Kočner peskuje Trnku, že se prý pokoušel nahrávkou vydírat šéfa skupiny Penta Jaroslava Haščáka, jenž do Vargova bytu také chodil.

Na sociálních sítích se lidé ptají, jak to bude s potrestáním viníků, a když slyší odpověď, že ne všechno, co se v éteru nebo na sítích objevuje, je postihnutelné v soudním řízení, jsou rozhořčeni

Z rozhovoru Trnka–Kočner je zřejmé, že prokurátor je v submisivní pozici a Kočner jej vyslýchá, usvědčuje i tvrdě kárá. Dialog připomíná americké filmové gangsterky béčkové kategorie. Příběh Gorily obsahuje mnoho vrstev, jež nelze stručně načrtnout, pak poskytnout srozumitelný kontext, ale nezamotat se. Málokdo je schopen komplexní příběh podat s vyčerpávajícím vysvětlením. Příběhy se proplétají v čase i v jednání hráčů, kteří se vynoří a zase načas mizí, aby se nakonec objevili všichni na jevišti při nedobrovolné děkovačce, nasvíceni přízračným světlem kamer televizních štábů.

Orientovat se ve změti vztahů i vazeb postav v různých prostředích a zejména srozumitelně a stručně vysvětlit v jednoduchém vzorci dobro versus zlo je i pro zasvěcence prakticky nemožné. Dobro zde neexistuje. Gorila kombinovaná s Kočnerem připomínají filmový Matrix sourozenců Wachowských, kde ovšem dobro nakonec zvítězí. Zde je kámen úrazu příběhů Kočnera, Gorily a celé slovenské politické scény. Na sociálních sítích se lidé ptají, jak to bude s potrestáním viníků, a když slyší odpověď, že ne všechno, co se v éteru nebo na sítích objevuje, je postihnutelné v soudním řízení, jsou rozhořčeni.

Nasazení odposlechu v bytě Zoltána Vargy bylo nezákonné, konstatoval již dříve ve svém nálezu Ústavní soud v reakci na stížnost Vargy, že bylo porušeno jeho ústavní právo na ochranu soukromí. V roce 2011 byl zřízen vyšetřovací tým na Gorilu a ani po osmi letech se prakticky nikam nedopracoval, i když se snažil využít poznatky z dokumentu, jenž však obsahoval mnoho nepřesností i vyslovených nepravd, k dalšímu pátrání. Dosavadní dva šéfové týmu rezignovali a odešli od policie.

Vítěz neznámý

Autora tohoto textu kontaktoval druhý šéf týmu v pořadí s prosbou o pomoc, neboť prý nemají nic, čím by se mohli pochlubit. Když se musí orgán činný v trestním řízení obrátit na novináře, kteří nemají k dispozici na rozdíl od policie žádné speciální nástroje, aby pomohli odhalit trestné činnosti, lze pochybovat o úspěšném završení téměř desetileté námahy. Problém je i v tom, že odposlechy, prostorové nebo mobilní komunikace, musejí být v trestním řízení nasazeny podle příslušných předpisů.

Kdo bude vítězem v této panoptikální hře? Ohlášené demonstrace řešení nepřinesou. Koncem února čekají Slovensko parlamentní volby. Opozice ze situace netěží, vládní Smer-SD Roberta Fica, jenž je obviňován ze zodpovědnosti za vraždu Kuciaka a jeho přítelkyně, si drží trvale 20 procent přízně voličů a nezdá se, že by se to do voleb mělo změnit.

Na Slovensku je to kromě trestního řádu i zákon na ochranu před odposlechy. A odposlech v Gorile nasadila zpravodajská služba, jež nemá vyšetřovací pravomoci, a navíc byl, jak řekl Ústavní soud, nezákonný. Kočnerův mobil s aplikací Threema, v jejímž backupu byly veškeré jeho komunikace uloženy, rovněž nebyl objektem odposlechu na základě příkazu soudce. Tyto údaje lze ale porovnat s událostmi, zda se staly tak, jak komunikace naznačuje, a není-li příslušná věc již promlčena, je možné zahájit trestní řízení. Vyšetřovací orgány jsou pod tlakem, veřejnost chce výsledky. A hned.

Kdo bude vítězem v této panoptikální hře? Ohlášené demonstrace řešení nepřinesou. Koncem února čekají Slovensko parlamentní volby. Průzkumy veřejného mínění nevykazují zásadní změny v náladách voličů pod vlivem dosud zveřejněné skandální Kočnerovy komunikace. Opozice ze situace netěží, vládní Smer-SD Roberta Fica, jenž je obviňován ze zodpovědnosti za vraždu Kuciaka a jeho přítelkyně, si drží trvale 20 procent přízně voličů a nezdá se, že by se to do voleb mělo změnit.

Budou-li výsledky voleb blízko dnešních odhadů, bez Smeru-SD bude sotva možné sestavit většinovou vládu. Pokud v ní nemá usednout i strana Mariána Kotleby, která má punc strany s fašistickým profilem.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.