Lidovky.cz

Valdajský klub: Rozmělnění EU oslabuje evropskou identitu Ruska

  17:42
Na zasedání Valdajského klubu Vladimir Putin prohlásil, že obrat Ruska k Asii je přirozený, nicméně leží v Evropě, a proto ho zájmy pojí k EUi. Navzdory tomu má Moskva pocit, že obě části kontinentu již nejsou spolu, ale vedle sebe.

USA, EU, Rusko. Ilustrace Richard Cortés. foto: Česká pozice

Vztah Evropské unie a Ruska sice na rozdíl od minulosti nepatřil mezi nejdůležitější témata 13. výročního zasedání Valdajského diskusního klubu v Soči 24. až 27. října pod názvem Budoucnost na postupu: Utváření zítřejšího světa a dostal se na řadu až v nočních panelech, ale nechyběl na něm. Jak řekl ruský prezident Vladimir Putin, obrat k Asii je přirozený, nicméně Rusko leží v Evropě, a proto ho jeho zájmy pojí k EU.

Navzdory tomu má dnes Moskva pocit, že obě části kontinentu již nejsou spolu, ale vedle sebe. Něco se změnilo, a bohužel k horšímu. Několik účastníků se domnívalo, že jim Evropu někdo ukradl. Nikoliv jako sféru vlivu, nýbrž jako partnera, a tím, kdo ji ukradl, nebyl nikdo jiný než USA.

Konsolidace vztahů

Tímto způsobem dnes v Rusku z nedostatku lepších vysvětlení uvažují mnozí. V reakci na to se rétorika snaží jako citovou protiváhu nadsadit význam obratu k Asii, nicméně každému racionálně uvažujícímu Rusovi je jasné, že bez EU je Moskva, která má velké geopolitické ambice, slabá, a proto by bylo dobré tyto vztahy konsolidovat. Tomu však brání několik překážek.

Každému racionálně uvažujícímu Rusovi je jasné, že bez EU je Moskva, která má velké geopolitické ambice, slabá, a proto by bylo dobré tyto vztahy konsolidovat

Jak několikrát zaznělo, jednak Washington po ukrajinské krizi nedovolí Rusku vymanit se ze sankcí, jednak současná EU nemá dost odvahy jednat v souladu s vlastními zájmy. Například maďarský účastník byl několikrát dotázán, kdy konečně bude „prorusky“ smýšlející Maďarsko hlasovat proti sankcím. Odpověď je složitá a současně jednoduchá – Budapešť by Rusko tohoto břímě ráda zbavila, nemá však odvahu udělat to první. A roli také hraje její politická váha.

To, že idea takzvané Velké Evropy není pouhým snem, ale má četná opodstatnění, dokazují čísla. Jak zaznělo i na diskusním fóru Valdajského klubu, za uplynulých 70 let se Evropě v sociální a ekonomické sféře podařilo zvýšit HDP více než 50 krát, což by se nikdy nestalo, kdyby se Evropa nepovznesla nad národní rámec. A tento potenciál ji sblížil i s jejími nejdůležitějšími partnery včetně Ruska.

Nejmarkantnější projev krize

Krize EU je všem zřejmá a je systémová. Za její nejmarkantnější projev většina diskutujících považovala brexit, v jehož důsledku přišla unie téměř o 20 procent HDP, ještě podstatnější však je, že se stále více rozmělňuje její identita. Tento krok bude s největší pravděpodobností tragédií pro mladou britskou generaci podporující integraci a podle většiny názorů politické elitě, jež těmto procesům pomáhá a podporuje je, takové diletantství neodpustí.

Za nejmarkantnější projev krize EU většina diskutujících považovala brexit, v jehož důsledku přišla unie téměř o 20 procent HDP, ještě podstatnější však je, že se stále více rozmělňuje její identita

Zajímavé bylo tvrzení, že uvedené jevy oslabují také evropskou identitu Ruska. A skutečně, atmosféru, kterou lze cítit také v ulicích, je možné čím dál více popsat jako pozápadnění přijímající evropské hodnoty než jako evropeizaci, což panevropské soudržnosti nenahrává.

V této souvislosti zmínila většina analytiků tři možné scénáře. Jednak „odzápadnění“ a návrat k evropským institucím, pravděpodobnější je však „chladná difuze“ neboli prolínání ruské a evropské společnosti, které by se na rozdíl od minulosti mělo soustředit spíše na vzdělávání a vědeckou spolupráci než na institucionální propojování, což však vyžaduje detailnější analýzu.

Cesta ke sblížení

Rusko, Evropu a Čínu může sblížit i řešení konfliktů ve Střední Asii, společný postup v tomto regionu a prosazování spolupráce

Co se týče možných cest budoucnosti, většina účastníků doporučila oslabit kvůli zamezení možným globálním konfliktům vojenskou dimenzi a místo hodnot uplatňovat více pragmatismus a reálnou politiku. A někteří dodávali, že Rusko, Evropu a Čínu může sblížit i řešení konfliktů ve Střední Asii, společný postup v tomto regionu a prosazování spolupráce.

Evropské politické a ekonomické problémy podle účastníků zasedání Valdajského diskusního klubu neukončí dotace na vědeckou činnost a kulturní projekty, nýbrž pouze globální řešení, které poskytne odpověď i na nápady populistických a protestních stran.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.