Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

V kauze Slavia je asi možné všechno

  18:01
Spojení klubu a stadionu je dobrý nápad. Kolik fanoušků ale uvěří, že vše řídí a platí advokát z Kladna? Někdo se snaží slávisty dostat do role hlavní postavy povídky I. B. Singera Hlupák Gimpl. Gimple, stadion a klub ovládá advokát Slavíček. Běž se podívat! Třeba na Kypr.

Součástí multifunkčního komplexu v Edenu je nejmodernější fotbalový stadion v České republice pro 21 tisíc sedících diváků na krytých tribunách. foto: © ČESKÁ POZICE, ČTKČeská pozice

Je to prokletý klub. Od roku 1991 již měl sedm vlastníků a brzy přijde osmý. V uplynulých pěti letech se fotbalová Slavia stala obětí různých šíbrů a mafiánských elementů spojených s firmou Key Investments, která podvodně vylákala od svých klientů stamiliony. Tento již zkrachovalý obchodník s cennými papíry s utajenými vlastníky byl úzce spojený nejen s klubem, ale i se stadionem v Praze v Edenu.

Úpadek fotbalové Slavie začal poté, co se dostala do spárů neprůhledných offshorových struktur okolo Key Investments a politických podnikatelů z Prahy 10. Chtěli si na Slavii vydělat peníze a zároveň z ní vytlouct politický kapitál, ale ukázalo se, že ten, kdo umí lhát a podvádět, nemusí umět úspěšně řídit fotbalový klub.

Situace dospěla natolik daleko, že utajovaní majitelé se pokusili přimět fanoušky Slavie, aby spolkli očividnou lež, že vlastníkem klubu je nemajetný Antonín Franc, bývalý řidič padlého fotbalového bosse Františka Chvalovského a později i kontroverzního finančníka Petra Sisáka.

Kyperská firma

Pak se v srpnu 2011 překvapivě objevil exministr dopravy Aleš Řebíček a ovládl klub. Zřejmě si myslel, že se svými stamiliony, které si lehce vydělal, i díky štědrým státním zakázkám od resortu dopravy, opět dostane Slavii na vrchol a zároveň se mu podaří vrátit do vysoké politiky. Jenže Řebíčkovi se nepovedlo ani jedno, ani druhé.

Háček je v tom, že veřejnost neví, kdo ve skutečnosti stojí za kyperskou firmou Kingwater Holdings

Řebíček dostal klub do finančních potíží a do stále většího střetu s majitelem stadionu v Edenu. Když se nepodařil prodej investorům z Ruska, objevil se nedávno kupec – kladenský advokát Václav Slavíček –, který tvrdí, že prostřednictvím společnosti Kingwater Holdings vlastní stadion, kde Slavia hraje domácí zápasy. Nyní vše směřuje k tomu, že mu Řebíček klub brzy prodá a po spojení klubu a stadionu zůstane alespoň čtvrtinovým akcionářem sfúzovaných firem.

Spojení klubu a stadionu je jistě dobrý nápad a Slavia může opět vyhrávat. Ale kolik fanoušků uvěří, že vše řídí a platí advokát z Kladna? Asi tolik, kolik uvěřilo blábolu, že Antonín Franc vlastnil klub. Háček je v tom, že veřejnost neví, kdo ve skutečnosti stojí za kyperskou firmou Kingwater Holdings.

Spekulace o velkém hráči

Proto se spekuluje o velkém hráči v zákulisí. Je to nejbohatší Čech Petr Kellner, který Slavii už jednou ovládal a jehož blízký spolupracovník Karel Pražák pomáhá Slavíčkovi financovat transakce okolo klubu a stadionu? Nebo, jak uvedl deník MF DNES, stojí v čele skupiny investorů přítel Václava Klause a lobbista Milan Velek, či František Chvalovský? Nebo se opět přihlásí Řebíčkem odmítnutí Rusové a koupí klub i stadion dohromady? A co když stále vše řídí hoši z Key Investments?

Je to nejbohatší Čech Petr Kellner, který Slavii už jednou ovládal a jehož blízký spolupracovník Karel Pražák pomáhá Slavíčkovi financovat transakce okolo klubu a stadionu?

Někdo se snaží slávisty dostat do role hlavní postavy povídky I. B. Singera Hlupák Gimpl. Ten když mu řekli, že rabín porodil tele nebo že na vesnici Turbin spadl Měsíc nebo že jeho otec a matka vstali z hrobů, protože přišel Mesiáš, všemu uvěřil, protože ve Výrocích otců se říká, že všechno je možné.

Ano, v kauze Slavia je asi opravdu možné všechno. Gimple, stadion a klub ovládá advokát Slavíček. Běž se podívat! Třeba na Kypr.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!