Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

V globalizovaném světě se nás týká všechno. Šťastný Nový rok!

Asie

  10:03
Budoucnost možná není to, nač se těšit, pokud už budou jen tropická léta a zimy bez sněhu. Pavla Jazairiová také navštívila svůj bankovní dům a zjistila, že její konto zeštíhlelo. Navíc podle ní většina lidí neví, co slova islám a uprchlíci obnášejí. A také tu jsou války. Navzdory tomu přeje v Novém roce hodně zdraví a světu mír.
Novoroční ohňostroj - ilustrační foto.

Novoroční ohňostroj - ilustrační foto. foto: Jindřich Mynařík, Lidové noviny

Vánoční svátky mám šťastně za sebou, devítiletá vnučka dostala místo mobilu a tabletu trampolínu, vzhledem k celkovému rodinnému rozpočtu sice také nadrozměrnou, ale jsem ráda. Také proto, že pod stromečkem měla i pár knížek, které si přála. Ještě doufám, že je bude číst. Proč mluvím o vnučce? Děti jsou budoucnost, což ve svém věku beru se vší vážností.

I když „budoucnost“ není nutně něco, nač by se děvče mělo těšit – pokud ji čekají už jen tropická léta a zimy bez sněhu (loni dostala kromě dvojích lyží také snowboard). Jsou klimatické změny to nejhorší, co si lze představit? Možná, nebudou-li spojeny s dalšími kalamitami, například vražedným suchem tam, kde lidé žijí převážně ze zemědělství. Protože koho už neuživí půda, stěhuje se do přelidněných měst, nebo jinam.

Živoření může vyvolat nepokoje, přispět k občanským vzpourám, následně vyústit ve války – ty pak mnohdy jako zhoubné bujení zachvacují celé oblasti. Přitom se často rodí i zločinecké skupiny, neboť v chaosu vidí příležitost, jak získat moc. Příkladů z dějin je celá řada. Důsledkem válečného běsnění bývají i uprchlíci – lidé, kteří se snaží zachránit holý život. Něco podobného dnes sledujeme v oblasti Blízkého a Středního východu, ale nejen tam.

Důvěra a trpělivost

Ale zpět k budoucnosti! S výhledem na cestovatelské a jiné plány v Novém roce 2016, jsem navštívila svůj bankovní dům. Tam mi vlídná paní Čechová s lítostí sdělila, že fondy doporučené odborníkem na finance se bohužel trochu propadají, v důsledku čehož moje konto zeštíhlelo. Ale to se určitě zlepší. Hlavní je důvěřovat a zachovat trpělivost. Ale čemu důvěřovat?

Hlavní je důvěřovat a zachovat trpělivost. Ale čemu důvěřovat?

Zeptala jsem se, zda vzhledem ke stavu světa, svému tvrzení věří. Odpověděla, že za to všechno může islám a uprchlíci – ti nám škodí nejvíc. (Podle ověřených údajů loni požádalo v naší republice o azyl 1382 cizinců a není jasné, kolik je mezi nimi muslimů). Namítla jsem, že problém asi bude někde jinde – odvětila diplomaticky, že každý má svůj názor. Budiž!

Rozhovor s paní Čechovou mě zneklidnil. Nejen proto, že teď nevím, jak zachránit své úspory, ale především proto, že věřím, že ona věří tomu, co říká. Ostatně jako mnoho mých slušných spoluobčanů – lidí, kteří poctivě pracují a dbají o blaho svých potomků.

Jde o peníze

Jsem novinářka ve výslužbě a žiji na venkově. Můj přístup k informacím je srovnatelný s každým občanem, který ovládá nějaký světový jazyk, ale mám něco, co většina mých známých a sousedů nezná – navzdory pokročilému věku cestuji po světě. Zajímají mě zejména takzvané stále ještě rozvojové země – v Africe, Asii či v Latinské Americe. Služby turistických kanceláří nepoužívám, takže vidím, i co se neukazuje. Co z toho vyplývá?

Jde o peníze. A pokud islám něčemu slouží, pak jen jako nástroj, jako vějička, na kterou jsme – byť s opačným znaménkem – sedli i my

V této době čelíme záplavě zpráv a komentářů na stejné téma: islám a uprchlíci (slova roku 2015). Většina lidí neví, co tato slova skutečně obnášejí, a ani je to nezajímá – ať se každý stará o sebe. Především uprchlíci, kteří nám spolu s islámem dělají takovou paseku. V tuto chvíli mě paradoxně napadá pořekadlo: „Zloděj křičí, chyťte zloděje!“ O co jde?

Oblast, odkud ti nešťastní uprchlíci přicházejí, není jen bohatá ropou. Má obrovský strategický význam, což mocní dobře vědí. Zde se křižují jejich zájmy, tudy vedou obchodní cesty. Tady jde o peníze, a pokud islám něčemu slouží, pak jen jako nástroj, jako vějička, na kterou jsme – byť s opačným znaménkem – sedli i my.

Naděje

A zase! Nejde jen o Blízký a Střední východ. Války se vedou i jinde a v jejich pozadí jsou vždy stejné věci: boj o vliv, moc a o peníze. A do toho obyčejní lidé nemají co mluvit. Proto je třeba je zabavit jinak. Věděli to už staří Římané. Takže co bude s mými investovanými drobnými? Skutečně nevím.

Doufám ve šťastný nový rok v naší krásné Evropě se skutečnými čtyřmi ročními obdobími – nakonec třeba i s uprchlíky a islámem

Ale vím zcela určitě, že žijeme v takzvaném globalizovaném, tedy propojeném světě. Takže se nás přímo, či nepřímo dotýká všechno – nejen ceny ropy, ale i například bavlny, nebo kdo bude v africkém Mali – tam kde vedou boj o přežití jiní budoucí uprchlíci – těžit uran. O tom, že se nás týká smog nejen v Ostravě, ale i Pekingu, jsme se k vlastní škodě přesvědčili už loni.

Takže doufám ve šťastný nový rok v naší krásné Evropě se skutečnými čtyřmi ročními obdobími – nakonec třeba i s uprchlíky a islámem. Ale hlavně hodně zdraví a světu mír!

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!