Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

V diskusi o jaderné energetice nelze opomíjet nepříjemná témata

Účastníci online konference Institutu equilibrium o budoucnosti české energetiky ve svých projevech obhajovali středoevropský energetický skanzen namísto moderních směrů.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

V zásadě velmi souhlasím. Jenom pro doplnění informace: poluce plynu při těžbě jsou zanedbatelně. Celé to vzniklo vlivem účetního systému Gazpromu, kdy plyn, spotřebovaný pro pohon přepravních kompresorů stejně tak, jako plyn, zanechávaný fyzicky ve střední a východní Evropě jako úhrada tranzitních poplatků, jsou zahrnuty do položky "fyzické ztráty plynu při přepravě". Z toho vznikla fáma o obrovských množstvích plynu, unikající do ovzduší. Myslím, že býložravci na této planetě produkují methanu daleko více :-)

0 0
možnosti

Pan Smrž dobře ví, že ty studie o zvýšeném výskytu leukemie v okolí jaderných elektráren nejsou pravdivé a relevantní. Mnohokrát už mu to bylo vysvětleno. Přesto tento nesmysl stále vytahuje. Podrobný rozbor tohoto tématu je zde: https://www.osel.cz/8574-je-opravdu-v-okoli-jadernych-elektraren-vyssi-vyskyt-detske-leukemie.html .

0 0
možnosti

Pane Smrž, díky za solidní rozbor, podložený vědou. V době, kdy se lidstvo prvně naučilo jak vyrábět přímo elektřinu z energie kterou nám na zem posílá slunce, a to levným a čistým bezodpadovým způsobem, jsou výkřiky jaderných stoupenců zcela zbytečné a nesmyslné. To píši jako vědec přímo se zabývající fotovoltaikou.

0 0
možnosti

Jaderná energie je jediná možná budoucnost energetiky. Ať si povídá kdo chce, co chce. Fakta jsou fakta.

0 0
možnosti

J17i97ř91í 78Z96i58m43a

18. 4. 2021 6:25

Článek plný blábolů a lží zabalených do mnoha slov. Největší pitomosti jsou o těch vědeckých oborech, které mají pomoci dále rozvíjet tzv. alternativní zdroje energie. Zmiňuje termodynamiku, která jako taková k žádnému rozvoji OZE nemůže přispět, neboť je to už více než 100 let uzavřená záležitost. Kdyby jí rozuměl, tak by také věděl, že právě tento obor dokazuje nemožnost sestrojení perpetua mobile prvního i druhého druhu, což jsou ve skutečnosti OZE.

Pan Smrž by nám mohl pro zajímavost napsat jaké má technické vzdělání, že s takovou suverenitou píše o věcech, kterým zjevně vůbec nerozumí a jen papouškuje, co si přečetl na Internetu, který stejně jako papír snese všechno.

0 0
možnosti

Panebože. Tito dojmologové, to je trest za hadrák.

0 0
možnosti

P45a54v48e90l 29P77a25v64e50l

17. 4. 2021 20:34

V článku je uvedena řada nesmyslů. Například Jižní Korea zcela určitě nechce opustit jadernou energetiku. Jadernou energetiku chtěl opustit současný protijaderně aktivistický korejský prezident. Což ovšem bylo odmítnuto jihokorejským parlamentem a prezidentovo jednostranné rozhodnutí o zastavení stavby (už probíhající) jaderných elektráren mu bylo vraženo zpět do jeho zeleného chřtánu. Je zajímavé, že stejnou lží jako smrž (o odstoupení Jižní Koreje od jádra) se ohánějí i místní fanatičtí zastánci rosatomu ve snaze rosatom propagovat.

0 0
možnosti

Myslím, že závěrečný "vliv jaderných zařízení na dětskou leukemii" celý ten blábol hezky korunuje.

0 0
možnosti

Takže abych poopravil titulku dle obsahu článku: Odpůrci jaderné energetiky smějí opomíjet pro ně nepříjemná témata, zatímco příznivci jaderné energetiky totéž dělat nesmí. Rv

0 0
možnosti