Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

USA: Trump několikrát překvapil Clintonovou

  16:01
Ve druhé prezidentské debatě se Donaldu Trumpovi podařilo znovu sjednotit republikánské voliče. Hillary Clintonová odvedla „standard“, ale nedokázala efektivně reagovat na jeho útoky.

Často si skákali do řeči. Hillary Clintonová a Donald Trump ve druhé televizní debatě. foto: Reuters

Republikánský kandidát Donald Trump zažíval před druhou americkou prezidentskou debatou v neděli 10. října perné chvilky. Na veřejnost totiž unikla audio nahrávka z roku 2005 s jeho obscénními výroky o ženách. V důsledku toho ztratil těsně před debatou podporu nejen žen, ale i mnoha stranických kolegů (celkem už se od něho distancovalo 25 guvernérů a členů Kongresu), přestože se omluvil.

Touto aférou Trump pomohl demokratické kandidátce Hillary Clintonové, která však této výhody nedokázala patřičně využít, snad i kvůli značně roztříštěné struktuře debaty. Polovina duelu vedenhp dvěma moderátory – Marthou Raddatzovou a Andersonem Cooperem – byla totiž věnována otázkám z publika a online fór.

Trump a Clintonová měli vždy dvě minuty na zodpovězení původní otázky a jednu na doplňující otázky moderátorů. Celkem dostali zhruba deset otázek z publika, které se týkaly řady témat – od reformy zdravotnictví až po možný vojenský zásah v Sýrii.

Nevyužitý potenciál

Na začátku duelu se Trump dostal do defenzivy kvůli svým obscénním výrokům z roku 2005. Opět se omluvil, ale rychle stočil hovor na Islámský stát (IS), což byl natolik bizarní obrat, že se již nikdo k tématu výrazně nevracel. Clintonová zareagovala pouze tím, že nikdy nepochybovala o schopnostech žádného kandidáta být prezidentem, ale jen u Trumpa o tom pochybuje – především kvůli jeho výrokům například o ženách, hendikepovaných lidech, muslimech či imigrantech.

Poté, co Clintonová plně nevyužila potenciál Trumpových obscénních výroků, republikánský kandidát zaútočil

Poté, co Clintonová plně nevyužila potenciál Trumpových obscénních výroků, republikánský kandidát zaútočil. Dokonce prohlásil, že kdyby byl v čele vyšetřování e-mailové kauzy, Clintonová by už byla ve vazbě. Ta se nedokázala s tímto útokem vyrovnat, ani mu uniknout, jak se jí podařilo v první debatě.

Do stejného tématu se zamotala i později, když jí moderátorka Raddatzová ocitovala část e-mailu zveřejněného serverem WikiLeaks. Po neuspokojivé odpovědi se bránila tím, že se do amerických voleb vměšuje Rusko, jak ve své zprávě uvedla CIA, což Trumpovi nevadí. Prohlásil, že Putina vůbec nezná, přestože dříve tvrdil opak, a pochybuje, že Rusko je do amerických voleb zapojeno.

Zopakování pozic

V části debaty, jež se věnovala americké domácí politice, oba kandidáti v podstatě zopakovali své pozice. Trump odsoudil Obamovu zdravotnickou reformu jako „katastrofální“ a nabídl něco „absolutně mnohem méně drahého“. Clintonová naopak reformu hájila a řekla však, že ji je třeba upravit, jinak se bude muset začít znovu.

V části debaty, jež se věnovala americké domácí politice, oba kandidáti v podstatě zopakovali své pozice

V daňové problematice Trump zopakoval, že daně sníží a že Clintonová je hodlá zvýšit. Ta se ohradila a vytkla mu, že jeho plán prospěje pouze nejbohatším. Otázkám energetiky a výběru devátého soudce Nejvyššího soudu se věnovali jen sporadicky. Lze říct, že Trump ani Clintonová nebyli v záležitostech americké domácí politiky příliš empatičtí ani adresní.

V závěru se debata posunula na „hřiště“ Clintonové – k zahraniční politice. V případě humanitární krize v Aleppu se bývalá ministryně zahraničí ostře vymezila vůči syrskému prezidentu Baššáru Asadovi a íránské a ruské podpoře jeho režimu. Prohlásila, že by do Sýrie nevyslala americké pozemní jednotky a že mezinárodní koalice musí spolupracovat s Kurdy a místními arabskými spojenci. Trump kontroval trochu irelevantně, když ji obvinil ze selhání v Libyi, Iráku i v Sýrii, a znovu popřel, že zpočátku podporoval invazi do Iráku.

V diskusi o syrské krizi se však ukázala výrazná odlišnost republikánského kandidátského tandemu. Guvernér Indiany a kandidát na viceprezidenta Mike Pence, který minulý týden ovládl viceprezidentskou debatu s virginským senátorem Timem Kainem, totiž tvrdě vystupuje proti Rusku a dává najevo, že se s Trumpem na toto téma názorově rozchází. Tato neshoda může mít 30 dní před volbami fatální dopad nejen na souhru republikánské dvojice, ale i na jejich image u voličů.

Málo politických řešení

Druhý prezidentský duel byl plný vzájemných útoků a obsahoval jen málo plánů a politických řešení. Kandidáti se soustředili na sebe a jen málo mluvili o amerických občanech. Zdá se však, že se Trumpovi podařilo zastavit propad způsobený zejména audio nahrávkou a slabším výkonem v první debatě.

Druhý prezidentský duel byl plný vzájemných útoků a obsahoval jen málo plánů a politických řešení

Clintonová odvedla standardní výkon a v některých chvílích dokázala Trumpa znejistit, nicméně roztříštěnost debaty více vyhovovala republikánskému kandidátovi, který se nemusel soustřeďovat na dlouhé připravené argumenty. Poté, co přežil úvodních 20 minut, byl koncentrovaný a Clintonovou několikrát překvapil.

Tento úspěch mu však stačil pouze na „zastavení krvácení“, tedy konsolidaci republikánů. Trump se vůbec nepokusil oslovit voliče mimo svou voličskou základnu, jež mu však k vítězství stačit nemusí. Pokud přidáme neshody s Pencem ohledně syrské krize, čeká ho v posledních 30 dnech do voleb těžký úkol.

Autor: