Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

USA: Donald Trump svou kritikou zpochybňuje demokracii

  17:10
Donald Trump ve svých prohlášeních opakuje, že vyhraje-li Hillary Clintonová, je vše ztraceno. Za jeho porážku budou vinny zfalšované volby. Jeho argumentace je nebezpečná, protože posiluje přesvědčení, že celý americký politický systém je zkorumpovaný a zmanipulovaný.

Donald Trump při poslední debatě. foto: ČTK

Donald Trump je prvním kandidátem postfaktové doby, kdy ve veřejné diskusi přestaly pravda nebo ověřitelná fakta hrát hlavní roli. Stále více novinářů z tradičních médií zjišťuje, že pro nezanedbatelnou část populace představují etablované informační zdroje jeden z dezinformačních nástrojů zkorumpovaných elit s cílem šířit zmanipulovanou oficiální propagandu. A proto jim lidé nevěří.

Označení „Lügenpresse“, prolhaný tisk, se objevilo opět v němčině 21. století v souvislosti se vzestupem východoněmecké Pegidy a vznikem Alternativy pro Německo (AfD). A je dalším slovem, jež proniklo do americké angličtiny. Trumpovi příznivci se domnívají, že média jsou zmanipulovaná a informují ve prospěch Hillary Clintonové. Na Twitteru je účet lugenpresse a na sociálních sítích nebo fóru „8chan“ koluje seznam novinářů, kteří se podle Trumpových fanoušků na této manipulaci podílejí.

Důsledek internetu

Jedním z důvodů je internet, který není při nárůstu polarizace společnosti pro názorově vyostřené skupiny zdrojem spektra názorů, ale především umožňuje přístup k webovým stránkám, jež potvrzují vlastní přesvědčení. Dalším důvodem je zhoršující se kvalita vzdělání. Oproti předchozím generacím má sice mnohem větší část obyvatelstva vysokoškolský diplom, ale vzdělanost klesá.

Internet není pro názorově vyostřené skupiny zdrojem spektra názorů, ale především umožňuje přístup k webovým stránkám, jež potvrzují vlastní přesvědčení

Podle studií dvě třetiny absolventů amerických středních škol nevědí, kdy byla občanská válka, polovina nedokáže odpovědět na otázku, kdy začala první světová válka, 52 procent si myslí, že Německo, Japonsko a Itálie byly za druhé světové války spojenci USA. V Evropě to není o mnoho lepší.

Podle studie berlínské Freie Universität 40 procent německých mladistvých v Německu neví, jaký je rozdíl mezi demokracií a diktaturou. Každý druhý dotázaný si nebyl jistý, byl-li nacionální socialismus totalitní a je-li současná Spolková republika Německo demokracií.

Posun k vlastním faktům

V americké žurnalistice platil výrok bývalého senátora Daniela Patrika Moynihana (1927–2003): „Máš nárok na vlastní názor, nikoliv však na vlastní fakta.“ V době chabých znalostí a možnosti několika kliky si potvrdit vlastní pravdu se veřejná diskuse posunuje od vlastního názoru k vlastním faktům. Nemalá část americké společnosti již žije ve světě, v němž fakta nehrají roli, a nevěří tradičnímu zpravodajství.

V době chabých znalostí a možnosti několika kliky si potvrdit vlastní pravdu se veřejná diskuse posunuje od vlastního názoru k vlastním faktům

Podíl na tom mají i novináři, kteří během současné předvolební prezidentské kampaně odvedli špatnou práci. V rozhořčení nad tím, že by tento člověk Donald Trump mohl dostat kódy od amerických atomových zbraní, se i novináři ze seriozních médií nechali strhnout k osobním útokům namísto neutrálního zpravodajství. Například moderátor televizní stanice CNN Anderson Cooper jeden z Trumpových výroků označil za „argument pětiletého dítěte“.

Problém neutrality je natolik vážný, že kvůli zachování férovosti a důvěryhodnosti vyzval během uplynulých měsíců deník The New York Times dvakrát své novináře, aby se na sociálních sítích zdržovali politických projevů a volebních doporučení. V Trumpovi a jeho voličích to potvrzuje přesvědčení, že mají pravdu a média jsou zmanipulovaná. Trump toho využívá a stupňuje svou argumentaci do extrému.

Polarizovaná společnost

Trump ve svých prohlášeních opakuje, že pokud vyhraje Clintonová, je vše ztraceno, protože za čtyři roky bude vládnout jen jedna politická strana. Za jeho porážku budou vinny zfalšované volby, jejichž konečný výsledek uzná, jen pokud vyhraje. Jeho argumentace je nebezpečná, protože posiluje přesvědčení, že politický systém je zkorumpovaný a zmanipulovaný, čímž zpochybňuje demokracii. Výhra protikandidáta není důsledkem demokratické volby voličů, ale jeho podvodu.

Americká společnost je natolik polarizovaná, že podle průzkumu uvedeného deníkem USA Today se 51 procent dotázaných obává násilností v den voleb, přičemž tato polarizace po volbách neskončí, ať vyhraje kdokoliv

Americká společnost je natolik polarizovaná, že podle průzkumu uvedeného deníkem USA Today se 51 procent dotázaných obává násilností v den voleb, přičemž tato polarizace po volbách neskončí, ať vyhraje kdokoliv. Trumpova kritika otvírá Pandořinu skřínku, jejímž obsahem je zpochybnění demokracie.

Ta je formou politického systému, kdy se každé čtyři roky nenásilně mění vedení země. Trump svými výroky o zkorumpovanosti a manipulaci tento společenský konsensus poškozuje. Hovoří jako diktátoři v totalitních režimech, nikoliv jako kandidát na prezidenta USA, jenž je lídrem svobodného světa.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...