Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Uprchlická krize: Je třeba něco vymyslet. Jinak přijde trest.

  16:30
Angela Merkelová potřebuje nové příznivce, protože nezažívá právě lehké měsíce. Německá kancléřka si pomalu začíná uvědomovat, že její voliči neschvalují dosavadní azylovou politiku.

‚Merkelová, pomozte Syřanům.‘ foto: APČTK

Předminulý víkend jsem byl v Drážďanech. Ulice v mé oblíbené čtvrti Neustadt byly doslova zaplaveny nálepkami a plakáty volajícími po přijetí bezmezného počtu uprchlíků. Názorová diktatura anarchistů, antifašistů, liberálů, ale i levicové politické strany Die Linke se snaží zpracovat (německy i anglicky) obyvatelstvo, aby si osvojilo nová hesla takzvané Willkommenskultur.

Grenzenlose – Solidarität! Kein Mensch ist illegal! No border, no nation! Refugees welcome! Bring your families! Nejvíce mě zaujal plakát s heslem Mit Muslimen und Flüchtlingen gemeinsam gegen Rassismus (S muslimy a uprchlíky společně proti rasismu). Jelikož asi 99 procent utečenců jsou muslimové, znamená to, že německá levice časem získá spoustu voličů.

Není však vyloučeno, že řada z nich svůj hlas dá i Angele Merkelové, která je velmi oblíbená i u mladých liberálů a levičáků. Kancléřku na letácích ještě před rokem označovali za krkavčí matku (Rabenmutti), dnes už ji vidíme na plakátech, které zvou na koncerty věnované uprchlíkům.

Strop není

Rovněž jsem zaznamenal, že muslimské organizace kritizující přístup úřadů k běžencům argumentují panely, které používají Židé bojující proti antisemitismu. Četl jsem vyprávění liberálního rabína o setkání s muslimským uchazečem o azyl. „Tak to jsme bratranci,“ říkal mu muž ze Sýrie poukazující na údajného společného praotce, když zjistil, že ten běloch je vlastně Žid.

Šéf Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky Manfred Schmidt, který však už z tohoto postu odstoupil z postu, dokonce řekl, že v zemi pro přijetí běženců neexistuje strop

Nevím, zda něco podobného by se mohlo odehrát například v Gaze, ale jestli se v Německu v důsledku úspěšného řešení uprchlické krize zároveň uskuteční i unikátní spojení muslimů a Židů proti rasismu, obě komunity by měly dostat příští Nobelovu cenu za mír.

Merkelová potřebuje nové příznivce, protože nezažívá lehké měsíce. Svým srpnovým výrokem o udělení azylu Syřanům odstartovala nevídaný nárůst uprchlíků po balkánské trase – Turecko, Řecko, Makedonie, Srbsko a Maďarsko. Pak přišly výroky, že Německo letos přijme 800 tisíc uprchlíků, milion uprchlíků, šéf Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky Manfred Schmidt, který ve čtvrtek 17. září odstoupil z postu, dokonce řekl, že v zemi pro přijetí běženců neexistuje strop. Poslední z řady oficiálních pozvánek byla selfíčková akce kancléřky s uprchlíky.

Kontrola hranic

Pak uplynul necelý týden a nastalo vystřízlivění. Do Německa za pouhý týden dorazilo asi 50 tisíc běženců, ministr vnitra okamžitě svolal tiskovou konferenci (bez otázek novinářů!), kde oznámil zavedení kontrol na hranicích. Následoval společný brífink německé kancléřky a jejího rakouského protějšku Wernera Faymanna.

Německý ministr vnitra oznámil zavedení kontrol na hranicích

Novináři se tentokrát mohli ptát, ale na otázky padaly pouze odpovědi plné známých frází o hodnotách a o nutnosti řešení na celoevropské úrovni. Ve skutečnosti jsme viděli dva bezradné politiky, kteří už si pomalu začínají uvědomovat, že jejich voliči neschvalují dosavadní azylovou politiku. Je třeba něco vymyslet. Jinak přijde trest.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...