Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Úplatkářská tragikomedie bývalého ministra dopravy

Ministr dopravy Vladimír Kremlík. foto:  Dan Materna, MAFRA

Klíčem ke kauze exministra dopravy Vladimíra Kremlíka může být, jako již tolikrát v české politice, jeho bydlení. Kde vzal přibližně sedm milionů na první splátku pražského bytu za 14 milionů korun?
  10:18

Ve stínu koronaviru jsme už několik týdnů svědky tragikomického příběhu dnes už díkybohu bývalého ministra dopravy Vladimíra Kremlíka, který tvrdí, že mu nabídli milionový úplatek. A kdo měl být tím uplácejícím? Jeho kamarád a bývalý šéf ze známé pražské advokátní kanceláře Rowan Legal. Je to zvláštní, protože tito pánové byli dlouhá léta spřízněné duše, ne-li siamská dvojčata, když spolu například trávili chvíle na filmovém festivalu v Karlových Varech – tu v proslulém lobbistickém Becher’s Baru, tu jinde, vždy v náramně dobré náladě.

Člověk se neubrání otázce, kde se stala chyba. Jistě, ani kamarádi by se neměli uplácet, ale jednomu se nechce věřit, že by si takové záležitosti za normální situace minimálně nevyříkali sami. Koneckonců divné to asi připadá i samotnému Martinu Janouškovi z Rowan Legal, který sice absolutně odmítá, že by Kremlíka chtěl uplatit, ale současně veřejně hovoří o své snaze „podpořit člověka v katastrofické pracovní, osobní a finanční situaci“. To už se zvedne nejedno obočí.

Pohádka pro slaboduché

To vše se děje v kontextu dalších podivných indicií. Exministr Kremlík aktivně, řekl bych až radioaktivně, komunikuje na sociálních sítích, zejména na Facebooku, poskytuje rozhovory, sděluje fráze o hlídání majetku státu a o tom, že k jeho ochraně přijal „konkrétní opatření“, a vypouští další velmi nekonkrétní informace o podezřelých okolnostech, například, jak nerad viděl v řídícím výboru Českých drah nějakou osobu blízkou pražským lobbistům. Také slibuje, že o svém působení na ministerstvu napíše knihu, kde nebude chybět erotika, a nahrává hudební singl o lásce.

Kremlíkovo zmatečné vyprávění o půjčce je hezká pohádka pro slaboduché. A kdo jí navzdory tomu věří, ať tam běží: a uvidí omšelý baráček Kremlíkových rodičů u Čáslavi se silně ojetým favoritem za 20 tisíc korun před domem. Tam by se muselo na ušetření 8,5 milionu pracovat sto let… Doufejme, že vyšetřování této zatraceně zapáchající kauzy půjde mnohem rychleji.

Neodpustí si přitom ani kritiku premiéra, že mu měl hovořit do řízení resortu dopravy. Je to dost podivná mediální mlha. Co se za ní asi skrývá? Nelze se ubránit myšlence, je-li v této kauze někdo, kdo má čisté svědomí. A zda velká část toho, co se říká, není motivována snahou přehodit vlastní vinu na někoho jiného. Nebo dokonce krýt roli někoho dalšího, s kým vyhozený ministr, který se jím neměl nikdy stát, hraje své hry. Klíčem ke všemu může být, jako již tolikrát v české politice, bydlení exministra Kremlíka. Kde vzal přibližně sedm milionů na první splátku luxusního pražského bytu za 14 milionů korun?

Uběhlo 15 let a ze strýce Vika půjčujícího bývalému premiérovi Stanislavu Grossovi se stali rodiče půjčující synovi Vladimíru Kremlíkovi 8,5 milionu, což je o milion víc, než potřeboval na první splátku bytu. Historka o půjčce je navíc doplněna zmatečným vyprávěním, kde na to asi rodiče vzali, když Kremlík současně připouští, že si na to také museli půjčit od někoho dalšího. Inu, hezká pohádka pro slaboduché, ostatně jak skončí, víme.

Takový Gross by mohl vyprávět, pokud by žil. A kdo té pohádce navzdory tomu věří, ať tam běží: a uvidí omšelý baráček Kremlíkových rodičů u Čáslavi se silně ojetým favoritem za 20 tisíc korun před domem. Tam by se muselo na ušetření 8,5 milionu pracovat sto let… Doufejme, že vyšetřování této zatraceně zapáchající kauzy půjde mnohem rychleji.Exministr Kremlík se totiž nyní jen drze vysmívá všem slušným lidem, kteří ještě věří ve slušné politiky.

Autor: