Lidovky.cz

Umělci svět nespasí. Jejich vliv však nelze podceňovat.

  17:39
V Reykjavíku se budou udělovat mírové ceny LennonOno. Obdrží ji i slavná performerka Katalin Ladiková. Yoko Ono o ní řekla: Ukazuje pravou tvář kreativity, dává světu naději a víru.

Yoko Ono foto: REUTERS - Lucas Jackson

Německá kancléřka Angela Merkelová by prý ráda vrátila čas a lépe se připravila na vlnu běženců. Nesuďme ji, kdo by si občas nepřál vrátit se v čase, aby mohl opravit nějakou chybu z minulosti? Lidé si ale většinou vzpomínají jen na hezké chvíle a rádi by si je prožili znova.

Přečetl jsem si na internetu, že 9. října (narozeniny Johna Lennona) se v Reykjavíku budou udělovat mírové ceny LennonOno. Dostávají je každé dva roky umělci nejen za kreativitu a za nevšední myšlení, ale zejména za svou silnou angažovanost v boji za mír. Porota občas podlehne volání divočiny – jako před čtyřmi lety, kdy ocenila obskurně aktivistickou ruskou skupinu Pussy Riot.

Letošní ceny (plus 50 tisíc dolarů) obdrží čínský umělec a disident Aj Wej-wej, britsko-indický sochař Anish Kapoor, dánsko-islandský výtvarník a konceptualista Olafur Eliasson a maďarsko-„jugoslávská“ básnířka, herečka a slavná performerka Katalin Ladiková.

Skřeky jako opice

Právě ona mě přiměla vrátit se v čase o zhruba 30 let, kdy jsme v Budapešti se skupinou mladých umělců a novinářů založili první nezávislý kulturně-politický měsíčník. Budapešť v té době byla pro mladé lidi nesmírně zajímavým místem, jakýmsi ostrovem volnosti v komunistickém moři.

Performerka Katalin Ladiková na dráty pověsila tabuli Tranzit Zoon a s jugoslávským pasem na zádech poskakovala a vydávala skřeky jako opice

Kromě různých západních uměleckých směrů nás výrazně inspirovala tvorba mnohem svobodnějších přátel z Bělehradu a z Nového Sadu, kde tenkrát dominovaly neoavantgardní směry zejména v oblasti performance v čele právě s Ladikovou. Proslavila ji především její provokativní vystoupení v době socialismu, v jejích performancích často hrálo hlavní roli její nahé (a nutno dodat) krásné tělo, ikonický okamžik z představení Tour de Merde z roku 1979 si pamatuji dodnes.

Narodila se v roce 1942 v Novém Sadu a v roce 1992 před válkou v Jugoslávii utekla do Maďarska, kde se dlouhodobě usadila. Otázku uprchlíků najdeme v její tvorbě často a ocenění LennonOno Grant for Peace zřejmě dostala kvůli vystoupení na loňském mezinárodním knižním veletrhu v Göteborgu, kde kritizovala krok premiéra Viktora Orbána postavit na hranici se Srbskem plot proti migrantům. Ladiková na dráty pověsila tabuli Tranzit Zoon a s jugoslávským pasem na zádech poskakovala a vydávala skřeky jako opice.

Příkladný osobní život

Ladikové se v souvislosti s obdržením mírové ceny novináři ptali, zda jako umělec dokáže přispět k vyřešení nějakého válečného konfliktu.

Pozitivních cílů v zájmu společnosti lze dosáhnout pouze příkladným osobním životem a tvůrčí aktivitou, avšak nikoliv na globální úrovni, ale pouze v nejbližším okolí

„Pozitivních cílů v zájmu společnosti lze dosáhnout pouze příkladným osobním životem a tvůrčí aktivitou, avšak nikoliv na globální úrovni, ale pouze v nejbližším okolí. Jeden člověk je málo k dosažení míru, ale dobré osobní příklady mnoha umělců mohou ovlivnit lidi, kteří se o umění zajímají. Nečekejme od umělců spasení světa či ovlivnění globální politiky. Jejich vliv však nepodceňujme, protože umění má pozitivní účinky na zvídavé lidi, které nesmíme nechat v domnění, že neexistuje naděje,“ tvrdí Ladiková.

Nebo jak o této umělkyni Lennonova vdova Yoko Ono prohlásila: Ukazuje nám pravou tvář kreativity, dává světu naději a víru.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.