Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Údajný otec myšlenky brněnské koalice: Don Pablo

  19:58
Piráti, partneři ODS na brněnské radnici, by se měli primátorky Markéty Vaňkové,souputnici poslance Pavla Blažka (ODS), zeptat, kdo byl skutečným vlastníkem společnosti Brandson Enterprises.

Bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek. foto: Ladislav Křivan, Tilen Vajt, Jiří Pitrof, MAFRAMAFRA

Jistý mocný don Pablo se prý podílel na údajném megapodrazu (copyright Andrej Babiš), když radnici moravské metropole po vyšachování vítězného hnutí ANO a dosavadního úspěšného a oblíbeného primátora Brna Petra Vokřála ovládla koalice ODS, lidovců a Pirátů. Pardon, zapomněl jsem na sociální demokracii, jejíž ikonický brněnský politik Oliver Pospíšil se ve volební kampani proslavil propagačním videem, jak číhá v kontejneru na odpadky na naaranžovanou důchodkyni, která se chystá třídit papír. Tento předvolební klip lze zařadit mezi nejtrapnější, které jsem kdy viděl.

Po jeho zhlédnutí se člověk stydí, že patří do druhu Homo sapiens (člověk rozumný). Pospíšil navzdory tomu získal dostatek podpory, aby se stal radním města (mohl by dostat do gesce třídění odpadů), k čemuž je Brňanům třeba upřímně pogratulovat. A když doplníme, že tento gigant navíc posiluje řady takzvané appianské frakce ČSSD, která se po volebním debaklu snaží odstranit předsedu Jana Hamáčka, Pospíšilova role svorníku v brněnské koalici bude ještě důležitější. Spolu s odcházejícím primátorem můžeme konstatovat, že v politice je možné vše.

Ale vraťme se k údajnému otci myšlenky nové brněnské koalice. Don Pablo. Kdo je ale don Pablo? Když ho vygooglíte, objeví se zhruba 300 milionů odkazů: pizzerie Don Pablo, cukrárna Don Pablo, hotel Don Pablo, rum Don Pablo, káva Don Pablo, diskotéka Don Pablo, firma Zemní práce Don Pablo, second hand Don Pablo…

Výmluvná přezdívka

Lidem s touto přezdívkou pak jednoznačně vévodí největší kolumbijský drogový baron z medellínského kartelu. Jenže tento don Pablo byl v roce 1993 zabit v přestřelce s policií, tudíž nyní logicky nemohl skládat brněnskou koalici. Jediným žijícím donem Pablem podle internetového vyhledávače je poslanec a exministr spravedlnosti ve vládě Petra Nečase v letech 2012–2013 Pavel Blažek z ODS. Neví se, kdo (odpůrci, nebo příznivci) tomuto – zejména v české justici – vlivnému politikovi dal tuto výmluvnou přezdívku, ale měl buď značnou míru imaginace, nebo naopak velké zkušenosti.

Neví se, kdo (odpůrci, nebo příznivci) zejména v české justici vlivnému politikovi Pavlu Blažkovi (ODS) dal výmluvnou přezdívku don Pablo, ale měl buď značnou míru imaginace, nebo naopak velké zkušenosti

Tak jako tak, Česká republika se může pochlubit, že jako jediná země na světě měla ministra spravedlnosti s přezdívkou don Pablo, který později jako lev bojoval za ostudnou policejní reorganizaci pod vedením tehdejšího ministra vnitra Milana Chovance, rovněž z již zmíněné appianské frakce ČSSD. Ale pokrokoví Piráti a především ODS v čele s neméně pokrokovým profesorem politologie Petrem Fialou nové koalici tleskají, takže to asi bude v pořádku.

A nakonec jsme se dostali k nové hvězdě brněnské radnice. Mladá právnička Markéta Vaňková, dlouholetá souputnice dona Pabla, na sebe podle serveru iDNES celostátně poprvé upozornila v roce 2012, kdy jako veřejně činná politička (uvolněná zastupitelka Brna-střed) vymáhala pohledávky ostravského dopravního podniku pro offshorovou firmu Brandson Enterprises.

Pojistné podvody

V době, kdy nová brněnská primátorka Markéta Vaňková zastupovala firmu Brandson Enterprises, její ředitel Irvin Boncamper seděl v USA ve vazbě za pojistné podvody, za něž dostal osm let vězení

Ředitel této kastlíkové firmy Irvin Boncamper figuruje v Panama Papers (kauza rozplétající globální systém daňových úniků) jako nastrčený bílý kůň v asi 30 firmách z daňových rájů. Navíc v době, kdy Vaňková zastupovala tuto firmu, ředitel Boncamper seděl v USA ve vazbě za pojistné podvody, za něž dostal osm let vězení.

Když se Vaňkové novináři ptali, od koho získala plnou moc k zastupování firmy Brandson Enterprises před českými soudy, odmítla odpovědět. Piráti, její koaliční partneři bojující za totální transparentnost, by se jí měli zeptat, kdo byl skutečným vlastníkem, tím dodnes utajovaným posledním beneficientem společnosti Brandson Enterprises. Ale vsadím se, že paní primátorce Brna Piráti tuto otázku nikdy nepoloží. Přece jsou pokrokoví, je třeba se dívat do budoucnosti.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!