Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Tomáš Halík: Desatero argumentů ke strachu z islámu

Inspirován zářijovým projevem papeže Františka před americkým Kongresem napsal držitel Templetonovy ceny Tomáš Halík pro LN esej jako příspěvek do české debaty o islámu a lidech, kteří utíkají před válkou a terorem náboženských fanatiků do Evropy.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J. Poděbradský

20. 12. 2015 9:00
prelát Halík prodává odpustky....

Odpověď: Paradoxem je, že výzva nevaruje před reálným nebezpečím, které uprchlická krize znamená! Používá slovo „varuje“, ale s jakým cílem? Aby paralyzovala úsilí o záchranu národa a klamala veřejnost. Je to podobné, jakoby na klec s lvem pověsili ceduli: „Varujeme vás, aby vaše obavy ze lva nebyly zneužity“. To znamená: můžete bez obav vlézt do klece – samozřejmě to nepřežijete.

0 0
možnosti

J64i27ř95í 60K55o51p42i18s

23. 11. 2015 22:22
Neexistuje jen jeden pohled na tutéž věc

http://gloria.tv/media/ddwP12D1NdP

0 0
možnosti

T. S

17. 11. 2015 21:14
13 USA statu odmita prijmat Syrske uprchliky.

Mozna by mohl pan Halik okomentovat tohle: 13 USA statu odmita prijmat Syrske uprchliky..http://www.dailymail.co.uk/news/article-3320391/Alabama-Michigan-governors-start-refusing-Syrian-refugees-wake-French-terror-attacks-Bobby-Jindal-hints-Louisiana-same.html

0 0
možnosti

J. Poděbradský

28. 10. 2015 7:51
HALÍK

Katolický filozof Jiří Fuchs říká, že vítat ty muslimy, kteří Západ nenávidí, kteří přišli škodit s cílem ho zničit, není ani spravedlivé, ani lidské. Kdo tvrdí, že takoví muslimové nejsou, pak buď prostě lže, nebo je ideologicky zaslepený, a jako takový nakonec zase lže. Protože přinejmenším rozsáhlá zkušenost s právě takovými muslimy je už nepřehlédnutelná. Kdo chce do hloubky rozumět postojům Halíka k imigraci a islámu, měl by dle Fuchce vyjít z pochopení jeho dekadentního způsobu filosofování. Dominik Duka řekl, že je třeba „přijmout a ošetřit bezradné uprchlíky, ale připravit je k urychlenému návratu do jejich zemí, aby je budovali, obdělávali, a mohli tam žít ve svých domovech a svým navyklým způsobem. Rovněž tak je třeba vyzvat mladé utečence, muže, aby bránili své domovy a země. Jedině tak se stanou platnými spolupracovníky na obnově a budoucnosti světa. Příkladem jim mohou být naši mladí muži, kteří opouštěli země okupované nacisty, aby se připojili k zahraničním armádám a osv

0 0
možnosti

B. Rudolf

25. 10. 2015 6:48
Ztrácíme čas

Pan Halík jako "sluníčkář" má kus pravdy. Dokonce velký. Problém je v tom, že "islamofobové" mají také kus pravdy a také docela velký.

Před námi je velký praktický problém. Tento problém vyžaduje promyšlené praktické řešení. My, namísto toho, abychom toto řešení hledali, tak si navzájem spíláme. U pana Halíka to má kultivovanou formu, ale tvrdé kritiky obsahuje jeho text víc než dost. Nic proti tomu. Jen na to už přestáváme mít čas.

Copak opravdu neexistuje několik základních věcí, které je nutné rychle a koordinovaně udělat, na kterých bychom se mohli všichni (včetně "sluníčkářů" i "islamofobů") shodnout?

Teď musíme věci řešit. Hádat bychom se měli jen v případě, že tyto hádky jsou součástí řešení a nikoliv problému.

0 0
možnosti

B. Rudolf

26. 10. 2015 2:33
omluva panu Halíkovi Re: Ztrácíme čas

Tak pan prezident mi to vysvětlil a panu Halíkovi se musím omluvit.

Jestliže jedna strana sporu o řešení problému prohlásí, že: "uprchlíci si nezaslouží náš soucit" a že "uprchlíci používají (své!) děti jako živé štíty", pak se s ní rozumně mluvit nedá.

Tímto se panu Halíkovi omlouvám. Proti nenávistným postojům, které zastává náš pan prezident, je nutno se ohradit.

0 0
možnosti

20. 10. 2015 12:13
"... kteří mne v zuřivých dopisech ...

... (často s příznačnými gramatickými chybami) ..." - po tomhle jsem ten jeho blabol prestal cist. Je to fakt exemplarni pripad studovaneho blbce, ktery si to ale nikdy prave kvuli svemu mentalnimu deficitu nemuze sam uvedomit :-(

0 0
možnosti

20. 10. 2015 12:58
Re: "... kteří mne v zuřivých dopisech ...

Tak si to zkuste dočíst a zapřemýšlet nad tím, co v tom článku je.

0 0
možnosti

J. Dvořák 188

20. 10. 2015 9:37
Nicméně mám za to, že

Že Halík a jemu podobní ať již se jmenují jakkoliv hlásajíci nutnost sebevraždy přistoupením na požadavky zdivočelých muslimských hord nadále živ byl ! Ten lotr v rouše beránčím preventivně do Ameriky zahnul kramle aby ho nepostihlo to zlé které s muslimskými nájezdníky přichází!!!

0 0
možnosti

20. 10. 2015 20:44
Re: Nicméně mám za to, že

Pane Dvořáku, zkuste se zamyslet nad tím, co a jak jste napsal. Možná se trochu zastydíte. Ale upřímně, pochybuji o tom.

0 0
možnosti