Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Tomáš Halík: Desatero argumentů ke strachu z islámu

Inspirován zářijovým projevem papeže Františka před americkým Kongresem napsal držitel Templetonovy ceny Tomáš Halík pro LN esej jako příspěvek do české debaty o islámu a lidech, kteří utíkají před válkou a terorem náboženských fanatiků do Evropy.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BC

B. Chalupa

17. 10. 2015 17:56
Poněkud jednostranné

Pan Halík se hned v úvodu dopouští jisté manipulace - jakoby on a jeho udivení američtí přátelé zapomněli na téměř půl milionu lidí z jiných zemí (Ukrajina, Rusko, Syrie, Řecko, Vietnam...), kterým Češi již nabídli svou pomoc, své území, svůj sociální systém atp. Pokud si to přepočítáme na velikost naší země a počet obyvatel, za co se máme stydět pane Halíku? A to jsem nevyjmenoval ostatní formy pomoci, kterou ČR nabídla a nabízí v rámci řešení migrační krize...Napsal jste mnoho slov, které jsou v podstatě sebemrskačské a vzápětí sám

konstatujte, že "nechcete bagatelizovat" to či ono....jenže vy to

bagatelizuje. A právě to co údajně "nechcete bagatelizovat" je oním

jádrem problému.

Mohl byste mi prosím, z pohledu vaší filosofie, okomentovat nábožensko-strategické cíle, tak jak je zcela bez skrupulí definují hlavní Islámské autority? Odhlédnu-li od toho, že souhlasím s tím, že ne každý muslim je terorista, ale téměř každý terorista je muslim(fanatik), pak se musím zamýšlet i nad efektem naší nenásilné demokracie. V této chvíli část

0 0
možnosti
JJ

J96i34b 44J71i61b

17. 10. 2015 16:19
Halíkův brainwashing v praxi

Tomu se říká brainwashing jak vyšitý…

A při tom takový dobrý svazák to byl, verše do obrany lidu psal:

.

http://www.novarepublika.cz/2015/08/kdo-je-vlastne-tomas-halik.html

.

Ale to budou nejspíš jen nějaké pomluvy…

0 0
možnosti
TB

T. Beren

17. 10. 2015 23:52
Re: Halíkův brainwashing v praxi

..., protože je to z pera Daniela Solise.

V poslední větě máte samozřejmě pravdu. Takových volů, kteří se dusí nenávistí, závistí či neschopností zaujmout vlastní osobností, a tak aspoň pomlouvají ty, kterým nesahají ani po kotníky, by bylo možné vyjmenovat více.

0 0
možnosti
KP
Já nejsem ani Západ, ani Rus,

já jsem Moravan a všichni s tím škatulkováním mi vlezte na záda. Dokud pořád někdo bude mít tendence někoho někam strkat, řadit, začleňovat a vytvářet tak podprahovou morální povinnost dodržovat nějaká pravidla toho či onoho smlouvami neztvrzeného a smyšleného spolku, pak tu ve vzduchu bude pořád viset napětí. Mimochodem, vojenské intervence v muslimských zemích nebyly vedeny pod hlavičkou EU, pak jako člen EU nemám legitimní, natož legální, povinnost nést následky. Dokud budou západní země hrát paralelní politiku k té společné unijní, budou úspěšně tuto unii rozvracet. Uprchlíci jsou jen následkem nevyhraněnosti západní politiky, která nehraje za EU ani NATO, ale vytváří jakési silové pakty mezi jednotlivými členy těchto společenství. Nedivte se, že někteří vzhlíží k Rusku - je to totiž pro ně jednoznačně determinovaná země, kdežto o Západě nevíme, zda je to NATO, EU, nějaké spolky či každý sám za sebe. Lid chce politické jistoty a ty Západ zrovna dvakrát přesvědčivě nedává.

0 0
možnosti

17. 10. 2015 14:04
nemá cenu spekulovat co může nastat

když už existují reálné a opakované zkušenosti z Evropy

https://www.youtube.com/watch?v=CuZDFYoKoVM

https://www.youtube.com/watch?v=46XT_NY14nE

http://www.reflex.cz/clanek/zpravy/66612/v-mesite-al-aksa-vyzyvali-k-dobyti-evropy-pomoci-uprchlicke-vlny.html

http://www.cbn.com/cbnnews/world/2012/March/Belgistan-Sharia-Showdown-Looms-in-Brussels/

Některé ukázky jsou již několik let staré a situace se od té doby ještě zhoršila.

A věrohodnost pana Halíka je asi tak stejná jako paní Roithové

https://www.youtube.com/watch?v=6dp6MkO5IIc

0 0
možnosti
JL

J. Lepka

17. 10. 2015 11:57
Mýlit se je lidské, setrvávat v bludu však pošetilé.

Přestože lze s mnoha Vašimi argumenty souhlasit, nic to nemění na faktu, že vůči islámu musí být Evropa ostražitá. Zvláště Vy jistě znáte historii muslimských výbojů v tehdejším světě a jistě budete souhlasit, že se situace nijak zvlášť nemění. Ono ani tak nejde o statisíce a milióny umírněných, ale o to asi 1% radikálních. I kdyby to nebylo procento, ale promile, znamená to při odhadované migrační vlně jednoho miliónu uprchlíků přibližně 1 000 / slovy jeden tisíc/ potenciálních radikálů. Ale ani to neznamená, že jsou všichni potenciální teroristi, znamená to pouze a jenom, že ta zbývající většina souvěrců proti nim NIKDY nezasáhne a budou jen souhlasit s jejich konáním, protože je to v souladu s Koránem.

Nemluvě už o tom, že to znamená rozvrat sociálních rozpočtů všech států EU, ty jsou už nyní napnuté k prasknutí, vzpomeňte na nesmírně vysokou nezaměstnanost v jihoevropských státech. A co dokáže závist a nenávist za nesplněná přání nechci ani domýšlet, nemluvě o oprávněných obavách,

0 0
možnosti
KP
Re: Mýlit se je lidské, setrvávat v bludu však pošetilé.

Máte pravdu, v každé společnosti jsou magoři, nás nevyjímaje. Většina v každé společnosti se chová pragmaticky a tedy pokud se jí zrovna hodí nechat znít názor takový nebo makový, nechá ho znít, dokud to bude mít přínos. Občas se stane, že se většina rozdělí, protože těch názorů přinášející přínosy může být povícero a přitom mohou být protichůdné... To je rozdíl v chování mezi jedincem a davem - jedinec může konat jen jedno nebo druhé, nelze jej proporčně dělit, kdežto milionová společenství ano. Mnozí to nechápou a na dav nahlížejí jako na jedince. Pak vznikají křivdy. Ať už je to s otázkou, zda přijmout nebo nepřijmout jakkoliv, katastrofální pro nás je, že se nedodržují společně přijatá pravidla. Obecně společenství jsou vystavována různým zkouškám, ale pokud přestane platit právo a dohody, nastane rozvrat. EU nepotápí samotní uprchlíci, ale katastrofální vnitřní selhání a ztráta vzájemné důvěry mezi členy.

0 0
možnosti