Lidovky.cz

Těžkosti transsexuála aneb Když se z muže stane žena

  18:26
Významným hostem jednoho z letošních letních hudebních festivalů byla Blanka Vay, do 36 let muž jménem Márton Vay. Největší změna v jeho životě nastala, když se rozhodl žít jako žena. Její liberálně-levicoví známí se k ní otočili zády i v těžkých chvílích, kdy je žádala o pochopení a podporu. Přejme jí do nového života to nejlepší!

Blanka Vay, dříve Márton Vay.. foto: Foto Dívány

Vedle tradičních a všeobecně populárních letních hudebních festivalů se v uplynulých letech konaly ve velkých evropských městech i akce, které ve většině lidí vyvolávají přirozený odpor – považují je za bizarní, extrémní a démonické. Jenže kromě obligátního ohňostroje takzvaného genderového šílenství organizátoři podobných akcí využijí příležitosti k představení osobností, které nás prostřednictvím vlastních příběhů seznámí s hlubšími souvislostmi této citlivé společenské otázky.

Významným hostem jednoho z letošních festivalů byla Blanka Vay. Do svých 36 let byl mužem a jmenoval se Márton Vay. V barvách liberální strany s neobvyklým názvem Politika může být jiná (zkráceně LMP) patřil mezi nejšarmantnější poslance maďarského parlamentu. Jako oblíbený opoziční politik a zelený aktivista s přezdívkou Zázračná zbraň LMP vyhrával bitvy v ekologické oblasti.

Mnohem horší prosazování

Po několika letech však zjistil, že politika nemůže být jiná ani v rámci příkladně liberální LMP, stranu opustil a začal pracovat pro Greenpeace. Největší změna v jeho životě však nastala, když se rozhodl žít jako žena. Stal se z něho transsexuál. Rozvedl se, odstěhoval se do Berlína, kde pracuje pro kurýrní službu. Ačkoliv vůbec nemá jednoduchý život, prý se nikdy necítil lépe. Bere hormony, narostla mu prsa a už má pomerančovou kůži.

Blanka dnes tvrdí, že sice má, co chtěla, ale překvapilo ji, když zjistila, že jako žena se mnohem hůře prosazuje, než když byla muž

Na to, že s ním není něco v pořádku, přišel v pěti letech, ale věděl, že o tom musí mlčet. Když o změně po více než 30 letech řekl svým rodičům, otec jeho rozhodnutí pochopil. Matka, hluboce věřící katolička, mu překvapivě řekla, že to vždy věděla. Blanka dnes tvrdí, že sice má, co chtěla, ale překvapilo ji, když zjistila, že jako žena se mnohem hůře prosazuje, než když byla muž.

„V jistých kruzích a v jistých tématech jsem patřila mezi velmi kompetentní osoby. Když se mnou někdo nesouhlasil, normálně na to reagoval, vznikla diskuse, bylo vše v pořádku. A teď vidím, že když něco řeknu už jako žena, najednou nejsem kompetentní. Je to hrubá urážka a je to o to horší, když takto reaguje jinak mimořádně přátelský a rozumný muž, který dokonce sám sebe považuje za feministu.

Vysvětluji si to tím, že ve společnosti je velmi hluboce zakořeněno přesvědčení, že muži jsou chytřejší, kompetentnější a mají respekt,“ hovoří o svých zkušenostech a dodává, že když řekne vtip, směje se mu okolí mnohem méně, než když jej řekla jako muž.

Pohodlné označení

Její liberálně-levicoví známí se k ní ze dne na den otočili zády i v těžkých chvílích, kdy je vysloveně žádala o pochopení a podporu. Existuje jev, že když někdo musí čelit útisku, často hledá někoho, kdo je ještě více pod ním a tlačí ho ještě níž.

Vím, že je velmi pohodlné nás označit za perverzní osoby, které ženské šaty nosí jen proto, aby se mohly dostat na dámskou toaletu s cílem někoho znásilnit

„Bohužel část radikálních feministek tvrdí, že z hlediska prosazování práv a bezpečnosti žen jsou největší hrozbou a překážkou transky, což je považováno za legitimní názor i na levici. Vím, že je velmi pohodlné nás označit za perverzní osoby, které ženské šaty nosí jen proto, aby se mohly dostat na dámskou toaletu s cílem někoho znásilnit,“ vypráví Blanka.

Na veřejnosti sčítá negativní reakce kolemjdoucích. „Mám v sobě počítadlo nadávek a vulgárních posunků. Nedávno jsem jich zaznamenala čtrnáct a jen ve třech případech šlo o takzvaného bílého muže. Proto je otázka, zda mám navštívit čtvrť obydlenou Turky, nebo ne. Je to extrémně těžké téma, neboť jsem zjistila, že se ocitám na stejné platformě s lidmi, se kterými opravdu necítím na stejné platformě,“ hovoří o svých těžkostech. Přejme jí do nového života jen to nejlepší!

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.