Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Teď vidíme, proč se na Ratha muselo jít potichu

  16:21

Za sedm měsíců prověřování neunikla v kauze jediná informace. Nyní stačilo pár týdnů a máme tu starý známý informační cedník.

foto: © ČESKÁ POZICE, Richard CortésČeská pozice

KOMENTÁŘ Zdeňka Ondráčka / Z informací, které má dnes veřejnost k dispozici o kauze MUDr. Davida Ratha, se potvrzují některé úvahy publikované ČESKOU POZICÍ 19. května v článku Euforie kolem kauzy Rath není na místě. Redaktor Radim Vaculík nyní v Právu cituje z trestního oznámení: „Obávám se však, že orgány policie a státního zastupitelství v Praze a středních Čechách nejsou objektivně způsobilé tuto trestnou činnost prošetřit, neboť je mi známo, že pan Rath má úzké vazby jak na policii, tak na státní zastupitelství v obvodu Prahy a středních Čech. Vím například, že Rath byl na oslavách padesátin pana Kučery, ředitele policie ve středních Čechách.“

Je zjevné, že oznamovatel neměl a nemá důvěru v orgány činné v trestním řízení v Praze a Středočeském kraji. Státní zástupci z Nejvyššího státního zastupitelství v Brně o „problémech“ svých podřízených poboček v Praze vědí a snaží se je i s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem řešit, ale zatím neúspěšně. Potřebovali proto „výbušnou“ kauzu dostat pod dozor někam mimo Prahu a střední Čechy.

Potíž je, že celé trestní oznámení se točí jen kolem zakázek ve Středočeském kraji a lidí v tomto regionu působících. K založení příslušnosti pro dozor Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem musela posloužit letmá zmínka o projektové kanceláři Aria, která vypracovala původní, ještě nenavýšenou projektovou dokumentaci na rekonstrukci objektu v Buštěhradu. Ještě, že tak, jinak by tu kancelář snad museli sami založit.

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová si pak našla ty „správné“ policisty z ÚOKFK a ti pak rozjeli svoji policejní činnost. V zájmu absolutního utajení však ještě museli „opomenout“ informovat některé  nadřízené a vkládat některé ze svých poznatků do informačních systémů.

Jednoduchá a smutná odpověď

Ze všeho, co nyní o kauze Rath víme, je zřejmé, že některé postupy ze strany státního zastupitelství i policie byly nestandardní. Někdo tyto postupy může hodnotit tak, že bylo v zájmu některých lidí zlikvidovat nepohodlného opozičního politika, hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha. Budou kladeny otázky: Proč právě opoziční politik? Bylo by stejně postupováno i u politika koaličního? Těmito otázkami se zabývat nehodlám, protože pro mě je zločinec a lump ten, kdo vědomě a úmyslně porušuje zákony této země, a to bez rozdílu dresu, který právě obléká (ostatně David Rath oblékal nejprve dres ODS).

Systém je za těch dvacet let prolezlý korupcí, klientelismem a nepotismem

K zamyšlení je však otázka, proč musely být voleny i nestandardní postupy? Odpověď je smutná, ale jednoduchá: Protože běžné postupy fungují jen na někoho. Protože nefunguje systém; za těch dvacet let je prolezlý korupcí, klientelismem a nepotismem. Někteří „vyvolení“ si vytvořili vlastní systém ochrany a odměňování. Slovo justiční mafie je soudem potvrzený platný termín pro Českou republiku. Stejně tak lze hovořit o policejní mafii. Jen občas se najde někdo, kdo je ochoten se těmto mafiánským strukturám postavit a výjimečně se mu podaří jedno malé chapadlo useknout nebo znehybnit. Schopnost regenerace je však obdivuhodná a poměrně velmi brzy naroste chapadlo nové, pevnější a odolnější.

V zájmu uspokojení potřeb obyvatelstva a voličů jsou „lovci“ odměněni (v „případu Rath“ jednorázovou odměnou 15 000 korun). Ale ani bych se nedivil, že za nesplnění oznamovací hlásné služby nadřízeným a porušení pravidel administrativy (nevkládání informací do systému) budou následně „odměněni“ i jinak. Možná se do roka dozvíme, že polovina z nich je již mimo aktivní službu u Policie ČR nebo mimo Útvar odhalování korupce a finanční kriminality.

Zase úniky

Jak je možné, že informace ze spisu zase unikly?! Že by na ÚOKFK byla nějaká díra?

Příznačný je v této kauze jeden kontrast. Za sedm měsíců prověřování neunikla jediná informace, a proto byla celá akce z policejního hlediska tak úspěšná. O úkonech totiž věděl jen omezený a vzájemně si důvěřující okruh osob. A hle, jen krátce po zadržení, sdělení obvinění a uvalení vazby mají média k dispozici trestní oznámení, záznamy o zahájení úkonů trestného řízení, sdělení obvinění, výslechy obviněných, protokoly z prohlídek a doslovné přepisy odposlechů, včetně informací o místech, kde byla zařízení instalována.

Jak je možné, že tyto informace ze spisu zase unikly?! Že by na ÚOKFK byla nějaká díra? Právě to svým způsobem koresponduje s nedůvěrou oznamovatele v policii. Co v této věci činí Generální inspekce bezpečnostních sborů? Jako obvykle nic, protože je složité někomu něco dokázat.

Věřím, že kauza Rath bude ještě nějaký čas na předních stránkách médií a i nadále se budeme dozvídat informace ze spisu a o průběhu vyšetřování. Byl bych však rád, kdyby se obviněný poslanec Rath při svém úterním vystoupení v Poslanecké sněmovně přestal jen litovat a hledat spiknutí proti své osobě. Kdyby dostál svému naturelu a uvedl i dosud nezveřejňované informace, které by trochu rozčeřily naši politiku. Společnost si to zaslouží a byla by to jeho poslední služba lidu této země.

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...