Lidovky.cz

Technologický gigant Huawei si může prozatím oddechnout

  10:22
Americký prezident Donald Trump po skončení summitu G20 na konci června v japonské Ósace prohlásil, že Huaweii dovolí nakupovat komponenty od amerických dodavatelů. Prohlášení přišlo po schůzce s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, s nímž se dohodl, že diplomaté opět zasednou ke stolům a pokusí se vyjednat ukončení obchodní války.

Donald Trump, Si-Ťinpching a Huawei. foto: Ilustrace Richard CortésČeská pozice

Jak rychle nabrala kauza Huawei vs. USA na obrátkách, tak rychle přišlo uklidnění. Americký prezident Donald Trump totiž po skončení summitu G20 na konci června v japonské Ósace prohlásil, že Huaweii dovolí nadále nakupovat komponenty od amerických dodavatelů. Pro Huawei a především zákazníky toužící po jeho chytrých telefonech a dalších zařízeních je to dobrá zpráva. Zdá se, že běžná veřejnost, především majitelé a zájemci o telefony značek Huawei a Honor, může pustit z hlavy starost o budoucnost těchto přístrojů.

Trump sice trochu napínal, nakonec ale v Ósace přednesl překvapivě umírněné prohlášení, ve kterém podstatně uklidnil aktuální situaci kolem této společnosti. „Jednu věc povolím. Mnoho lidí to překvapuje, ale Huaweii dodáváme a prodáváme velké množství produktů, které míří do jejich výrobků. A řekl jsem, že to je v pořádku, že tyto dodávky budou pokračovat,“ potvrdil Trump, že – aspoň prozatím – nehodlá ohrozit výrobu Huaweie.

Zájmy amerických společností

Prohlášení přišlo po schůzce s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, s nímž se Trump dohodl, že diplomaté opět zasednou ke stolům a pokusí se vyjednat ukončení aktuální obchodní války. Trump zároveň upozornil, že otázku přítomnosti Huaweie na černé listině USA budou vyjednavači řešit až v závěru případných dohod. Další benevolence vůči Huaweii totiž nejspíš závisí na tom, jak bude americká strana s výsledky jednání spokojena, a zda dostane i nějaké záruky ohledně kybernetické bezpečnosti.

Znamená to, že Huawei je nadále v USA nevítaný, ale od tamních společností součástky a technologie nakupovat může. A to je pro firmu nejdůležitější. V USA totiž Huawei kvůli dlouhodobým potížím své produkty neprodává, takže to, že stále nebude mít přístup na tamní trh, firmě tolik nevadí. Byť by druhý největší světový trh se smartphony ráda obsadila. Ovšem bez amerických technologií by měla potíže celosvětově, na některých produktech či patentech amerických firem její výrobky závisejí a jen těžko by se hledala náhrada. Proto se Huaweii ulevilo, teď může pokračovat v dosavadním fungování.

Trump svým rozhodnutím hájí zájmy amerických společností. Huawei je totiž coby druhý největší výrobce chytrých telefonů nejen jedním z největších dodavatelů prvků síťové infrastruktury pro operátory na celém světě, ale také je pro řadu amerických technologických firem významným zákazníkem. A nucené omezení dodávek čínskému partnerovi by mohlo některé americké společnosti vystavit větším či menším potížím.

Zdá se, že teď už není čeho se bát. Operační systém Android, čipy od amerických výrobců i licence na architekturu čipů může Huawei bez omezení kupovat. Trump se jen neurčitě vyjádřil, že firmě nesmí americké společnosti prodávat technologie, které jsou otázkou národní bezpečnosti. Které to jsou, však neupřesnil. Určitá nejistota panuje nadále, jelikož Trump může kdykoli své rozhodnutí opět radikálně změnit.

V tomto případě je tato pravděpodobnost nejspíš malá. Důvod je jednoduchý: Trump svým rozhodnutím hájí zájmy amerických společností. Huawei je totiž coby druhý největší výrobce chytrých telefonů nejen jedním z největších dodavatelů prvků síťové infrastruktury pro operátory na celém světě, ale také je pro řadu amerických technologických firem významným zákazníkem. A nucené omezení dodávek čínskému partnerovi by mohlo některé americké společnosti vystavit větším či menším potížím.

„V některých případech jsme ti jediní, kdo něco takového vyrábí. To, co jsme v Silicon Valley dokázali, je neuvěřitelné a nikdo s tím nedovede soupeřit. Vcelku jednoduše jsem souhlasil s tím, že takové produkty mohou nadále prodávat,“ chválil Trump v prohlášení americké technologické firmy.

zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.