Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Technologické soupeření USA a Číny může být horší než studená válka

Pokud si USA a Evropa naordinují handicap pro své ekonomické šampiony, mohlo by se stát, že namísto nějaké černé labutě Západ čeká labutí píseň americko-evropského pojetí světa.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V dnešním idnes je článek, který srovnává náklady na vědu a výzkum v USA a v Číně a dospívá k závěru, že čínské náklady jsou po přepočtu kupní síly již dnes větší. Když občas čtu diskuse na téma Číny, vidím absolutní pomatenost řady diskutujících tvrdících, že Čína těží jen z krádeží duševního vlastnictví, levné pracovní síly a ničení životního prostředí. Netvrdím, že tomu tak zpočátku nebylo, dnes ale hlavně odborníci jsou v Číně placeni lépe neuž u nás, ekologická úroveň nových provozů je na špičkové úrovni (lepší než u stávajících výrob v USA či Evropě) a o nákladech na vědu - viz výše. V Číně jsem byl dvakrát v rozmezí cca 10 let a pokrok je nevídaný. Příkladem mohou být rychlovlaky (rychlost 300 km/h a více). V roce 2005 0 km, nyní téměř 30000 km a 25000 km ve výstavbě. Obdivuji jejich pracovitost a cílevědomost, děsím se ale důsledků, včetně vojenských.

0 0
možnosti

Keď čítam o "podozrivom Huawei", ani sa mi nechce čítať ďalej, najmä keď jeho "podozrivosť" je nepriamo úmerná množstvu sóje, ktorú si Čína kúpi od Američanov.

0 0
možnosti
Foto

Není nepravděpodobné, že by Čína dala příkaz Huawei zabudovat odposlech do mobilu, zvláště pokud těží hlavně technologické a technické informace kdekoliv. Zkuste si založit v Číně obchodní společnost - bez 51% čínského dubjektu to nejde.

0 0
možnosti

J27a80n 48R69á41ž

25. 1. 2020 14:18

Ano, největší pravděpodobností je, že rokem 2020 nastává labutí píseň euro amerického pojetí světa......nevyvolají-li Američané ze zoufalství nad ztrátou své světové hegemonie třetí světovou válku.

PS. Evropu bere vážně jen parta blouznivců, která si říká Rada Evropy a Evropské komise.

0 0
možnosti