Lidovky.cz

Superrychlé půjčky pomáhají financovat terorismus

USA

  18:42
Nejen USA, ale i Evropská unie a Česká republika si uvědomují hrozby vyplývající z neexistující regulace půjček P2P. Naše ministerstvo financí už připravilo zákon o úvěru pro spotřebitele, který zahrnuje i regulaci jejich poskytovatelů. Zda kvůli teroristickým hrozbám budou třeba přísnější regulace, ukáže čas, ale asi se tomu nevyhneme.
Z původní snahy ochránit komunikaci vlády USA profituje podsvětí. Odpor proti...

Z původní snahy ochránit komunikaci vlády USA profituje podsvětí. Odpor proti snahám o anonymizaci pohybu po internetu sílí... foto: Richard Cortés, Česká pozice

Zdá se, že mocné finanční skupiny prosazující bezmezný liberalismus a co nejmenší regulaci státem jsou nepoučitelné. A politici, kteří je poslouchají, a teď nerozebírejme proč, začínají vymýšlet různá omezení až poté, co nastane katastrofa.

Stalo se to v roce 2008 po pádu obří banky Lehman Brothers, která způsobila několikaletou ekonomickou recesi, nemluvě o tom, kolik tisíc miliard veřejných peněz nejen v USA, ale i v Evropě bylo třeba, aby nezkolaboval celý finanční systém.

Píšu o tom proto, že po teroristickém útoku v kalifornském San Bernardinu se ukázalo, že nedůsledná regulace finančních institucí může způsobit i vážnou bezpečnostní hrozbu a smrt mnoha nevinných lidí.

Populární systém

V rámci vyšetřování střelby, při níž 2. prosince zradikalizovaní muslimové Syed Farook (28) a Tashfeen Maliková (29) zabili 14 lidí a mnoho dalších vážně zranili, vyšlo najevo, že si manželé vzali půjčku ve výši 28 tisíc dolarů u jedné alternativní, takzvanou P2P (peer to peer), online úvěrové společnosti. Firma Prosper, která patří mezi největší v USA, Farookovi půjčku, která neměla být nikdy splacena, poskytla 18. listopadu, tedy dva týdny před masakrem.

Systém P2P je poměrně nový a populární nejen proto, že je alternativní a digitální, ale i z důvodu, že umožňuje za pár dnů získat hotovost

Systém P2P je poměrně nový a populární nejen proto, že je alternativní a digitální, ale i z důvodu, že umožňuje za pár dnů získat hotovost. Tvoří jej dvě skupiny, první jsou lidé, kteří si chtějí peníze půjčit, druhou ti, kteří svoje prostředky chtějí výhodně zhodnotit tím, že je někomu poskytnou.

Útok v San Bernardinu okamžitě vyvolal otázky, zda by tento rychle rostoucí úvěrový trh neměl být přísněji regulován, přestože na firmy, včetně dotčené společnosti Prosper, se už dnes vztahují opatření proti praní špinavých peněz a financování terorismu.

Podobné případy, jak informovala agentura Reuters, se už objevily i dříve, sebevražední atentátníci si často berou superrychlé půjčky, z nichž pak financují teroristické akce. Američtí vyšetřovatelé tvrdí, že i útočníci ze San Bernardina použili tuto osvědčenou metodu.

Také bitcoin

Alternativní digitální finanční odvětví nemá dobrý rok, dokonce i oblíbená virtuální měna bitcoin byla spojována s terorismem – Islámský stát prý s její pomocí financoval některé akce v zahraničí. Velké hackerské skupiny západního světa, jako je Anonymous, Ghost Security Group, Binary Sec a další, vyhlásily válku teroristům.

Alternativní digitální finanční odvětví nemá dobrý rok, dokonce i oblíbená virtuální měna bitcoin byla spojována s terorismem – Islámský stát prý s její pomocí financoval některé akce v zahraničí

Hacktivisté napadají webové stránky a účty na sociálních sítích, kde narazí na spojení s Islámským státem. Odhalili i třímilionový (v dolarech) bitcoinový účet Islámského států a další stránky na takzvaném dark netu (internetové podsvětí), jehož prostřednictvím teroristé shromažďovali peněžní dary.

Nejen USA, ale i Evropská unie a Česká republika si hrozby vyplývající z neexistující regulace takových půjček uvědomují. Naše ministerstvo financí připravilo zákon (má platit už příští rok) o úvěru pro spotřebitele, který zahrnuje i regulaci poskytovatelů půjček P2P. Zda kvůli teroristickým hrozbám budou třeba přísnější regulace, ukáže čas, ale asi se tomu nevyhneme.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.