Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Strýc a medaile

  18:40
Je-li verze ministra kultury Daniela Hermana pravdivá, mohl prezidentu Miloši Zemanovi vyhovět a setkat se s dalajlamou neoficiálně, a tím svému strýci zajistit medaili. Mohl však také rozehrát větší hru, ve které sice strýc medaili nedostane, ale všichni „dobří“ získají politické body a „špatní“ o ně přijdou.

Jiří Brady a jeho synovec a ministr kultury Daniel Herman. foto:  Dan Materna, MAFRA

K výročí založení Československé republiky 28. října nastává pravidelně mediální humbuk, koho prezident Miloš Zeman vyznamená, či nevyznamená. Letos je okořeněný tím, že čím méně je potvrzených informací, tím více je reakcí médií i politiků. V podstatě se v médiích probírá, zda prezident Zeman požádal ministra kultury Daniela Hermana, aby se nesetkal s dalajlamou, jinak jeho strýc nedostane medaili.

Na popisu situace takovou zkratkou je nápadné, že se událost vypráví od poloviny, její začátek a otázky okolo ní chybějí. Je běžné, že ministr žádá o výhodu pro svého příbuzného, což se podle všeho stalo? Ministr Herman navrhl svého strýce na státní vyznamenání – sám písemně intervenoval u prezidenta.

Otázka výhody

Tato otázka nemá nic společného s tím, zda si pan Brady medaili zaslouží, nebo nezaslouží. Jde pouze o to, může-li člen exekutivy využít svého postavení ke zvýhodnění svého příbuzného. Určitě není totéž, navrhne-li na medaili pan Vomáčka nebo ministr. A pokud to je normální, co by následovalo, kdyby o výhodu pro svého příbuzného požádal například ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš? I to by média přešla mlčením? A co kdyby hradní mluvčí Jiří Ovčáček? To by mnoho novinářů asi nevydýchalo. U ministra Hermana ale tato otázka nezaznívá.

Je v pořádku žádat o výhodu pro svého příbuzného, ale nevyhovět žádosti o výhodu druhé strany tohoto handlu?

Ale budiž, pan Brady si medaili zaslouží, i když mu ji exprezidenti Václav Havel ani Václav Klaus nedali. Pak by si měl ministr Herman uvědomit, že žádá-li o výhodu, může se stát, že někdo požádá o výhodu jeho samotného. A přijmeme-li jeho tvrzení, že po něm prezident chtěl, aby se nesetkal s dalajlamou, otázka zní: Proč mu na oplátku nevyhověl? Odpovědí třeba může být: „Z principu, nenechám se vydírat.“ Zatím se však takto nikdo ministra nezeptal. Je v pořádku žádat o výhodu pro svého příbuzného, ale nevyhovět žádosti o výhodu druhé strany tohoto handlu?

Je-li Hermanova verze pravdivá, měl dvě možnosti. Mohl prezidentovi vyhovět a setkat se s dalajlamou mimo pracovní dobu a úřad nebo na Fóru 2000, a tím svému strýci zajistit medaili. Mohl však také, liška podšitá, rozehrát mnohem větší hru, ve které sice strýc o medaili přijde, ale zato všichni „dobří“ získají politické body a všichni „špatní“ o ně přijdou. V záplavě nepotvrzených informací není taková interpretace nejméně pravděpodobná.