Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Sto let Československa: Praha ve výzdobě ostudně selhala

  15:46
Část politické scény vzhlíží k cizím státníkům, zatímco hlava státu plní přání zahraniční finanční skupiny. Majitelům PPF je však třeba zatleskat. Jen tato skupina měla viditelnou kampaň ke sto letům Československa.

Centrum Prahy ozdobily české vlajky u příležitosti oslav 100 let od založení Československa. foto:  František Vlček, MAFRA

Kolem oslav sta let od vzniku Československa se objevilo mnoho pozoruhodných zpráv, které by měly přimět k hlubšímu zamyšlení. Vypozoroval jsem například, že česká pokroková levice za svého prezidenta nepovažuje Miloše Zemana, ale hlavy cizích států. Na tom nic nepřekvapuje, protože tito politici – čest výjimkám – velmi rádi sloužili cizím zájmům, někdy v duchu komunistické internacionály, v současnosti podle progresivního hesla No border, no nation. Aktuálními vzory jsou dva: francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho epigon z východu Andrej Kiska.

Přitom i doma by se našly osobnosti, které jsou na stejné úrovni jako dva zmínění pánové, mám na mysli dva tři neúspěšné kandidáty na prezidenta, ale bohužel ti z nějakého důvodu přestali být atraktivní. Nevím, co konkrétního čekají čeští pokrokáři od svých zahraničních prezidentů, ale třeba to časem vyjde najevo.

Nelitování peněz

Je jasné a logické, že ani Macron, ani Kiska nebudou bojovat za to, aby české firmy získaly ve Francii či na Slovensku skvělé pozice. Zcela v opačném gardu, dalo by se říct přímo perverzním, postupuje český prezident. Miloš Zeman, z něhož příliš často padá azbuka, na svoji právě končící návštěvu Číny sice přivezl i zástupce zhruba 60 firem působících v České republice, ale zdá se, že náš prezident nejvoňavější byznys s čínskými firmami (CITIC Group a Huawei Technologies) vyběhával pro nizozemskou finanční skupinu PPF.

Petr Kellner a další akcionáři PPF nelitovali peněz a k příležitosti této neopakovatelné události v historii ČR nechali vyrobit velkoplošné plakáty společnosti O2, kterou PPF vlastní, s českou vlajkou na chytrém telefonu. PPF na svoji budovu v Praze v Dejvicích rovněž vyvěsila obrovské vlajky České republiky a Evropské unie.

Takže vzniká situace, kdy jedna část české politické scény vzhlíží k cizím státníkům, zatímco hlava českého státu se snaží plnit přání zahraniční finanční skupiny. Není divu, že český volič z toho má zamotanou hlavu. Ale majitelům PPF, zejména nejbohatšímu Čechovi, je třeba zatleskat. Nemyslím to vůbec ironicky. Možná, že i laskaví čtenáři LN si všimli, jak vypadala Praha ve dnech oslav sta let republiky. Jedním slovem hanebně.

Dne 28. října jsem projel velkou část hlavního města a zjistil jsem, že kromě absolutního centra města, kde na sloupech visely pouze vybledlé vlajky vyrobené z laciného tesilu, chyběla slavnostní výzdoba. Jinak nikde ani prapor! Pražský magistrát, ale i vláda v tomto směru ostudně selhaly. Asi bylo třeba šetřit. To samé lze tvrdit i o velkých nadnárodních i českých firmách.

Jediná společnost, která měla pro drtivou většinu Pražanů viditelnou kampaň ke sto letům Československa, byla zmíněná nizozemská finanční skupina. Petr Kellner a další akcionáři PPF nelitovali peněz a k příležitosti této neopakovatelné události v historii ČR nechali vyrobit velkoplošné plakáty společnosti O2, kterou PPF vlastní, s českou vlajkou na chytrém telefonu. PPF na svoji budovu v Praze v Dejvicích rovněž vyvěsila obrovské vlajky České republiky a Evropské unie.

Jako Francouzi a Slováci

Zato když se v roce 2009 naše země poprvé ujala předsednictví Evropské unie, ulice Prahy, skoro všechny mosty a dokonce magistrála byly pořádně vyzdobeny. Každý občan i turista musel vidět, že země něco pořádného slaví. Téměř stejná situace se opakovala v roce 2016 při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze, kdy například několik kilometrů dlouhá Evropská ulice z letiště do centra byla zaplavena čínskými a českými vlajkami.

Lze doufat, že za sto let Česká republika ještě bude existovat a vláda, pražský magistrát a velké podniky v říjnu 2118 vyzdobí Prahu tak, jak to při podobných oslavách umějí například Francouzi či Slováci

Že bychom na pořádnou výzdobu našich měst dbali jen v případech (Vánoce nepočítám), kdy na tom má zájem někdo ze zahraničí? Vypadá to tak. Lze doufat, že za sto let Česká republika ještě bude existovat a vláda, pražský magistrát a velké podniky v říjnu 2118 vyzdobí Prahu tak, jak to při podobných oslavách umějí například Francouzi či Slováci.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!