Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Spustí se vysavač veřejných prostředků na výzkum?

Novelou vysokoškolského zákona v její současné podobě by stát ztratil kontrolu nad zřizováním „veřejných výzkumných organizací“. Ty mají automatický nárok na veřejnou finanční podporu, a tak by se mohly spustit vražedné závody ve vysávání peněz na výzkum a vývoj, píše Jiří Chýla. Aktualizováno o reakci rektora UK Tomáše Zimy.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
S

Sebo

18. 9. 2014 22:54
Poněkud šílené, neníliž pravda...

Marně přemýšlím, proč touží VŠ zakládat VVI - tedy veřejné výzkumné instituce. Je možné, že to berou jako cestu k získání dodatečných institucionálních prostředků. jen se obávám, že dotyční navrhovatelé si nepřečetli ten zákon 341/2005 Sb. o VVI, respektive se ani nezeptali někoho z vedení AV co to obnáší. Vyvedením nějakých týmů do VVI totiž VŠ nad ním ztratí kontrolu, vznikne zcela nový a samostatný právní subjekt, který si začne žít vlastním životem a případné výsledky výzkumu a body z RIVu podle Metodiky, tedy peníze, půjdou za ním, nikoliv za zřizující VŠ.

Celé mi to příjde jako absurdní nesmysl, vždyť VŠ dnes běžně zakládají své ústavy, akorát, že ty nemají právní subjektivitu, takže jejich výsledky patří VŠ.

Jediný důvod, kterému bych rozumel by bylo, že například AV spolu s UK se domluví a ze sveého společného projektu BIOCE, který realizuje 6 ústavů AV a UK, vytvoří novou VVI - tedy BIOCEV, v.v.i., respektive v Brne CEITEC v.v.i., v Olomouci ÚMTM, v.v.i.

jaký smuysl ale pro nap

0 0
možnosti
JJ

Jiri Janecek

19. 9. 2014 12:55
Re: Poněkud šílené, neníliž pravda...

Ono je otazka, jestli je tak dulezita nasledna kontrola zrizujici VS nad dcerinou VVI a nebo spis kontrola financnich toku ze strany nekterych predstavitelu VS ( a zaroven VVI).

Kazdopadne nekdo to do te novely dal, zrejme protoze to zrejme povazoval za dobry napad... Kdo a proc?

-------------

Jinak jste opet zapomnel, ze na prispevek mate 2000 znaku, coz je ve skutecnosti 1000... Takze sleduje kolik znaku zbyva vpravo nad rameckem a od toho odectete 5000. Asi se nam snazi LN sdelit, ze ke vsem informacim zde musime pristupovat kritizcky.

0 0
možnosti
V

V.Hořejší

16. 9. 2014 12:37
Naopak!

To je nedorozumeni - AV je organem statni spravy podobne jako MSMT. Obe tyto instituce naji pravo zakladat v.v.i. resp. verejne vysoke skoly (to jen MSMT). Jednotlive VS jsou pravne v obdobnem postaveni jako jednotlive ustavy AV.

Bylo by7 to tedy totez, jako kdyby ustavy AV chtely dostat pravo zakladat si sve "dcerinne" v.v.i.

0 0
možnosti
JJ

Jiri Janecek

17. 9. 2014 8:23
Re: Naopak!

Prominte, to ma byt zrejme reakce na pana Sebka...

Nezlobte se, ale pokud se nepletu jste poradcem predsedy vlady, z clanku pana Chyly jsem pochopil, ze zmenu navrhuje MSMT a predpokladam, ze to proslo v ramci meziresotniho pripominkovani i pres urad vlady... Takze bych cekal, ze budete novelu pred kritikou pana Chyly spise hajit...

Ja nevim, co vsechno prinasi status v.v.i. (a dost mozna je muj pohled neaktualni), ale myslim, ze je v tom pravo "sosat" penize za kafemlejnkove body. A dovedu si predstavit k cemu by mohlo vest umoznit podobny outsourcing v samospravne rizenem systemu.

Na monopolu nejake statni instituce v prislusnem sektoru nevidim nic moc spatneho. Naopak vzajemna konkurence ruznych jednotek verejneho sektoru (napr. jednotlivych VS) podle pravidel "volneho" trhu je podle mne celkem nesmysl...

0 0
možnosti

16. 9. 2014 11:52
Jde vám o zachovánímonopolu AV?

Nevím o tom víc, než jsem si přečetl tady, ale přijde mi, že AV ČR jen bojuje za zachování svého monopolu. Nově by veřejné vysoké školy mohly totéž, co dnes AV. Proč ne?

0 0
možnosti
MK

M. Komm

16. 9. 2014 8:52
Plizive nebezpeci

Diskutovany prilepek podle mne predstavuje jeste jedno nebezpeci - pokud by se v budoucnu znovu objevil napad na zruseni AV, tak by byla jeho realizace vyrazne jednodussi nez dnes - stacilo by vybrane v.v.i. prevest pod VS (a zbytek zrusit).

0 0
možnosti
JJ

Jiri Janecek

16. 9. 2014 8:07
Diky za clanek...

Pan Chyla je jednim z mala lidi, kteri se dokazi v pravy cas a jasne vyjadrit k problemu, ktery mu je blizky... Pekne je, ze ten pristup je takovy "inzenyrsky".  Zadne mlaceni prazdne slamy, zadne fnukani s krizkem po funuse a la "toto zrsime"...

Kdyz se vratim k sousednimu rozhovoru s prof. Benesem, je tam rada bodu, kdy ja, laik, musel kroutit hlavou, budto pro to, co rika ("Vždyť špitál je jako normální podnik. Pravidla se zase až tak moc neliší..."), a nebo proc to rika ted ("Poplatky přece šlo udělat selektivně, nikdo by je nechtěl po důchodcích, po dětech...")

0 0
možnosti