Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Společnost bez hodnot je jako dům postavený v močálu

  18:05
Měli bychom jásat nad portfoliem Věry Jourové, která získala navíc i post místopředsedkyně Evropské komise. Kdo tvrdí, že nejde o důležitou agendu, asi neví, co je v životě jednotlivce a společnosti zásadní.

Věra Jourová foto: Reuters

Sportovci při nástupu do zápasu často volají o pomoc vyšší sílu, většinou Boha. Nejvíce fotbalisté. Egyptská hvězda Liverpoolu Mohamed Salah se na hřišti vždy dlouho modlí k Alláhovi, slavný brazilský obránce Tiago Silva také odříkává nějakou modlitbu a přitom se několikrát pokřižuje. Zjevně jsou oba hluboce věřící, nejspíše pravidelně chodí do mešity či do kostela. Podobně se chovají i jiní hráči, většinou z Latinské Ameriky, ale i ze Španělska, Itálie, Portugalska, Ruska či Srbska, kde katolická či pravoslavná církev má stále silné pozice.

Jak ale dopadne fotbalista země, konkrétně z Česka, která je považována spíše za ateistickou, předvedl hráč Viktorie Plzeň. Tomáš Chorý nedávno v jednom zápase střídal, a než vyběhl na trávník, rychle se pokřižoval. Jenže ne pravou rukou, jak se má, ale levou. Tohle může udělat jen ten, kdo s katolickou či pravoslavnou vírou nemá nic společného. Takže radím tomuto skvělému útočníkovi, aby se příště už nekřižoval, i když se mnoha hráčům i fanouškům jeví pokrokové.

Vykládání nesmyslů

Tento obraz trapnosti a snahy někoho falešně napodobovat či okolí oklamat mně vždy naskočí, když vidím v politice podobné jevy. Možná, že si pamatujete kauzu, která v médiích získala přezdívku „stravenková revoluce“. Plán ministerstva financí zavést vedle používání stravenek paušál, který by podniky vyplácely přímo zaměstnancům, vyhodil u odborářských bossů pojistky.

Pokud bude šéf opoziční ODS Petr Fiala nadále vykládat nesmysly, v úctyhodné historii strany bude prvním předsedou, který se ani navzdory své heroické a urputné snaze nikdy nestane premiérem

Když jsem to četl, myslel jsem si, že to je omyl, protože takový nesmysl přece tradiční odborář, který má být na straně zaměstnance, nemůže vypustit z úst. Ale ten náš český odborář, který dosud často odezírá z úst sociálních demokratů z takzvaného appiansko-bakalovského křídla strany, raději půjde proti zaměstnancům, než aby uvítal nebo minimálně netorpédoval nápad, který přichází z ministerstva financí řízeného nenáviděnou ministryní ještě více nenáviděného premiéra Andreje Babiše.

Pak tu máme novou Evropskou komisi (EK), českou komisařku Věru Jourovou a její agendu pro příštích pět let. Poté, co čerstvá předsedkyně EK Ursula von der Leyenová oznámila složení nové vlády Evropské unie, velká část české politické scény (především ta šíleně demokratická) a médií rozjela proti české komisařce podivnou kampaň. Jourová dostala portfolio, které je prý slabé, bez významu, dokonce k smíchu, a jde o důkaz klesající reputace České republiky v EU.

Šéf opoziční ODS Petr Fiala dokonce prohlásil, že „získané portfolio není v zájmu České republiky“ a že „předseda vlády obelhal veřejnost, když říkal, že vyjednávání se vyvíjejí dobře“. Pokud bude nadále vykládat takové nesmysly, v úctyhodné historii strany bude prvním předsedou, který se ani navzdory své heroické a urputné snaze nikdy nestane premiérem.

Hodně síly a svaté trpělivosti

Věře Jourové při bránění evropských hodnot do příštích pěti let přejme hodně síly a svaté trpělivosti s lidmi, kteří se křižují levou rukou a tváří se jako praví katolíci

Myslím, že bychom měli všichni jásat nad portfoliem Věry Jourové, která získala navíc i post místopředsedkyně EK. Bude mít na starosti dodržování hodnot a transparentnosti. Kdo tvrdí, že nejde o důležitou agendu, asi neví, co je v životě jednotlivce a společnosti zásadní. Jsou to hodnoty, na jejichž základě jsou vybudované všechny oblasti společnosti – politika, ekonomika, sociální systém, zdravotnictví či přístup k životnímu prostředí člověka a k přírodě.

Společnost bez hodnot je jako dům postavený v močálu. Vím, že to je klišé, ale zřejmě je to třeba neustále připomínat. A Věře Jourové při bránění evropských hodnot do příštích pěti let přejme hodně síly a svaté trpělivosti s lidmi, kteří se křižují levou rukou a tváří se jako praví katolíci.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...