Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Spíše Kellner než Babiš za uplynulých pět let nevídaně posílil

Petr Kellner v ročence PPF. foto:  Petr Topič, MAFRA

Nic nenasvědčuje, že by Petr Kellner měl potřebu dělit se s kýmkoliv. Možná proto, že má více než dost strategických spojenců mimo svou finanční skupinu.
  17:54

Letos si národ připomene 30 let od sametové revoluce. Návrat demokracie je bez diskuse obrovským mezníkem v dějinách České republiky a toto výročí jistě přinese nejen hodnocení uplynulého období, ale i prognózy do budoucnosti. Před pěti lety, kdy jsme si připomínali 25 let od 17. listopadu 1989, jsem v duchu silvestrovské nadsázky napsal Sloupek LN s titulkem Kdo bude hrát první housle.

Nyní si dovolím ocitovat část tohoto textu a připojím dovětek, který nastíní vývoj na příštích minimálně pět let. Nebude to závěr v duchu dnes opět velmi populárního okultismu, avšak někomu se může zdát, že píšu o něčem, co bylo za uplynulých 30 let před veřejností skryto a utajeno. Ale proč dnes, kdy se Číňané jako první podívali na odvrácenou stranu Měsíce, nezkusit popsat, co se asi odehrávalo na více či méně odvrácené straně české politiky a byznysu?

Návrat domů

„Bilancování uplynulých 25 let bude názorově i tematicky pestré. Určitě se povede vášnivá diskuse i o tom, kdo jsou vítězové a kdo poražení polistopadového vývoje, jaké viditelné a skryté (domácí i zahraniční) mocenské struktury dávaly v daném období směr politickému a hospodářskému vývoji, kdo měl největší duševní, intelektuální, morální, informační, vztahovou a v neposlední řadě finanční sílu na to, aby jeho vůli zákonodárná i výkonná moc, někdy méně, jindy více vykonávala. Přitom výsledek paradoxně nemusel být vždy v neprospěch celku, tedy všech občanů našeho státu.

Na Silvestra roku 2013 se pokusme z velké výšky a se značnou mírou nadsázky podívat na to, kdo hrál v České republice v tom či onom období první housle, neboli kdo se smál nejvíce.

  • 1990 až 1992: Václav Havel
  • 1992 až 1998: Václav Klaus a Investiční a poštovní banka
  • 1998 až 2002: František Mrázek
  • 2002 až 2006: Appian Group
  • 2006 až 2010: Martin Roman
  • 2010 až 2013: Petr Kellner

Od nového roku 2014 by se Kellner mohl dělit s Andrejem Babišem. Ačkoli se o obou říká, že když se bralo dělení, chyběli ve škole.“

Petr Kellner v posledních letech mění strategii a vedle rozvoje zahraničních aktivit začíná investovat i v České republice, jako by se vracel domů

Potud avizovaná citace. Uplynulo pět let, a když se zeptáme, zda došlo k avizovanému dělení, odpověď zní, že zatím to jasné není, ale zatímco premiér Babiš se musí dělit s prezidentem, ČSSD a komunisty, nic nenasvědčuje tomu, že by Kellner měl potřebu dělit se s kýmkoliv. Možná proto, že má více než dost strategických spojenců – v politice i v byznysu – mimo svoji finanční skupinu a zároveň dostatek dlouhodobých přátel kolem sebe.

I díky tomu jeho impérium za uplynulých pět let nevídaným způsobem vyrostlo a posílilo, což je ostatně vidět i na nárůstu majetku nejbohatšího Čecha podle žebříčku časopisu Forbes. Kellner navíc v posledních letech mění strategii a vedle rozvoje zahraničních aktivit začíná investovat i v České republice, jako by se vracel domůTakže na otázku, kdo hrál v letech 2013 až 2018 u nás první housle, odpověď zní: opět Petr Kellner.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!