Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Sobotka nechce silnou komunitu muslimů. Přepískl to.

Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro Právo otevřel Pandořinu skříňku vztahu státu a náboženství. Zabrnkal tím na nejtemnější strunu. Neměl to činit. Mezi jeho poradci se asi nenašel nikdo, kdo by mu vysvětlil kontraproduktivnost tohoto výroku.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

J. Křivan

27. 8. 2016 12:17
trochu se to zvrtlo, Sobotka je v diskuzi mimo

Po dlouhé době zatím neobvykle zajímavá a korektní diskuze na ČP. To se u článků pana Schneidera stává. Vlastně nemám co dodat, snad jen že jsem v téhle diskuzi přívrženec pana Hanzlíka.

PS. Přeci jenom. Kulty a náboženství byly a jsou produktem naší neznalosti skutečných přírodních zákonů a k lidské civilizaci patří. Posunutím našich znalostí se i kulty, nová náboženství a ideologie jen posouvají do jiných dimenzí. Odhazují z univerzální lidské víry to poznané a nahrazují nepoznané vírou novou. Pochopitelně celý ten proces není bezbolestný a přímočarý, Slepých uliček se nedopočítat.

0 0
možnosti
KP
Re: trochu se to zvrtlo, Sobotka je v diskuzi mimo

Na (ne)přizpůsobivost přišitou především na triko islámu si vzpomeňte, až zase přijde téma Západ vs. Rusko, Západ vs. Asad, Západ vs. Irák, nebo někde zahlédnete pojem humanitární bombardování.

0 0
možnosti
PP

P. Pohl

27. 8. 2016 5:41

Píšete nesmysly. Nikdo nebude mít problém s mírumilovnými náboženstvími negenerující psychopatická individua a vy to víte!

Z toho nesmyslného výčtu je vidět, jak moc obdivujete tuto "kulturu". Jen zkuste uvést, co pozitivního vytvořila pro lidstvo v posledních 500 letech. A mimochodem, nezdá se, že by se výdobytky křesťansko-zidovske civilizace zajídaly ani tomu nejradikalnejsimu islamistovi ;))

0 0
možnosti
V

Vladimir.Meier

26. 8. 2016 15:32
Takovou, s prominutím, pitomost,

a ještě od inteligentního člověka, jsem už dlouho neslyšel. Arabské číslice nevynalezl islám, ve skutečnosti je ani nevynalezli Arabové, ale Indové, ale ani kdyby je vynalezl sám Mohamed, nebude to něco, co patří k islámu. Nelze pokládat rovnítko mezi člověkem jako osobou s nějakými názory a tím, co vytvoří. Jestli ses třeba pohyboval v prostředí českých muzikantů, tak jsi musel vidět lidi, kteří hrají jako Bůh, ale domů by je člověk nikdy pozvat nechtěl a seznámit se svou dcerou už vůbec ne. Mají všichni homofobové přestat používat počítače a smartphony, protože Alan Turing byl gay? Máme v Česku okamžitě zase začít jezdit vlevo, protože ježdění vpravo tu zavedl Hitler? I kreténi můžou dokázat obrovské věci a člověk je, tedy ty věci, rád převezme, i když toho tvůrce vůbec nemusí. Ty tady vyjmenováváš, co všecho kdysi vytvořila arabská kultura, ale proč to má mít něco společného s dnešním islámem a s počtem migrantů?

0 0
možnosti
JH

J. Hanzlík

26. 8. 2016 18:34
Re: Takovou, s prominutím, pitomost,

Této autorově pasáži jsem nevěnoval pozornost. Soustředil jsem se na autorovu oprávněnou kritiku premiérova výroku v jeho souvislostech. Přečetl jsem si tuto pasáž znovu a vyznívá mi to dost hystericky, skoro jako oslava středověkého přínosu islámu, ale seznam je pravdivý až na to, že většina je z kořisti dobité Byzance. Myslím, že celkové vyznění je součástí trendu akceptovat muslimy jako spolutvůrce naší civilizace. Pobídky z dílny bruselského inženýringu jsou značné a podpora islámu naftovými Saudy v celém světě taky funguje. Je to však kontraproduktivní, protože necivilizované projevy islámu ve veřejném prostoru západních zemí tuto snahu u nás, kde se zatím masově neuchytili, vzápětí znehodnotí.

0 0
možnosti
ST
Dobrý článek

Ateistická víra je přibližně stejně agresivní jako islám, dva kohouti v jednom hejnu se nesnesou.

0 0
možnosti
JK

J90i76ř20í 11K28o26p80i82s

26. 8. 2016 8:51
Re: Dobrý článek

"Ateistická víra" hezký oxymoron :o), ale mýlíte se! Doporučil bych Vám ověřit míru agresivity, třeba svobodou projevu, jednoduchým exaktním pokusem. Zkuste, např. v Saudské Arábii, přečíst na veřejnosti pár pasáží z bible a pak, třeba v Bruselu přečíst pár súr z koránu. Doporučuji radši začít tím Bruselem, protože v opačném případě na 100% pokus nedokončíte! Pak můžete teprve porovnávat míru agresivity. Jinak ateista má tu výhodu, že je schopen zaujmout kritické stanovisko k jakémukoliv druhu náboženstí bez rozdílu, čehož, jak sám jistě uznáte, věřící nebude nikdy schopen! A proto také islám přistupuje k bezvěrcům mnohem nekompromisněji, než k jinověrcům, ti totiž nejsou pro islám tak bezprostřední hrozbou!

0 0
možnosti
ČP

25. 8. 2016 18:59
Vás by mě mezi reprezentanty vítačů

přece jen nečekal, pane Schneidere. Nu, zmýlil jsem se.

0 0
možnosti
JK

J29i38ř23í 37K44o22p28i36s

25. 8. 2016 18:44
Tak to vypadá, že se stát začíná připravovat na

migrační vlnu

https://www.vestnikverejnychzakazek.cz/sk/Form/Display/669278

0 0
možnosti
VN

25. 8. 2016 14:53
Řekl bych, že tentokrát jste ujel.

Sobotka neřekl, že bude miuslimy vyhánět - řekl, že si silnou muslimskou komunitu nepřejeme.

Přejeme si silnou muslimskou komunitu? No, já třeba ne - a to si myslím, že islamofob nejsem. Je to určitě vhodná víra pro spoustu lidí, ale nerad bych, aby se ke mně chovali jako se chovají doma k jinověrcům. Natož k bezvěrcům, jako jsem já...

Já si třeba můžu nepřát k obědu čočku - ale když přijdu pozdě a nic jiného nebude...

0 0
možnosti
JH

J. Hanzlík

25. 8. 2016 12:03
Premiérův přehmat

Autora článku, pana Schneidera, jsem pochopil a není důvod nesouhlasit, premiér Sobotka to opravdu "přepísk'". Mluvit v zemi deklarované svobody náboženského vyznání o malé menšině muslimů v souvislosti s problémem terorismu je státnická chyba. Avšak problém "ztotožnění" islámu s násilím má však několik zásadních příčin, které nás, kteří jsme si schopni uvědomit etickou nekompatibilitu islámu s naší křesťanskou tradicí, projevující se dosud v celé společnosti ve způsobech, zvycích, chování a panuje v ohledech humanitních, je to vztah kultury a náboženství.

Zatímco křesťanská náboženství mají soukromý charakter a kulturně se projevují "jen" u aktivně věřících, tak islámská kultura je neoddělitelnou součástí islámu. Je to rámcově stejný stav jako mělo křesťanství ve středověku. Časové a společensky vývojové zpoždění islámu je jednou z příčin jeho nepřizpůsobivosti.

Masová invaze imigrantu nutně povede k islamizaci velké části Evropy. Teď jde o to zda po zhroucení zemí islámského světa

0 0
možnosti
JH

J. Hanzlík

25. 8. 2016 12:05
Re: Premiérův přehmat

se kolaps nepřenese do Evropy a nezkolabuje její sociální systém a právní řád. Něco již naznačuje vývoj v západních zemích, jejichž jurisdikce neovládá velké aglomerace , které však visí a parazitují na sociálním systému. Velké mocenské sebezáchovné i právní zásahy se rýsují, střet není možné vyloučit a potom budeme zpětně stranit Sobotkově nešťastnému výroku.

0 0
možnosti
IN
Zklamání

Musím říci, že mne pan Schneider poprvé svým textem zklamal. Dávat rovnítko mezi arabskou kulturu (Nebo raději přestane používat arabské číslice?) a současný agresivní islám je hloupost. To bychom museli odmítnout např. Descarta, protože v jeho době římsko-katolická inkvizice prováděla po Evropě teror nevídaných rozměrů...

Zkušenost západní Evropy jednoznačně ukazuje, že přistěhovalci islámské víry odmítají KULTURNÍ asimilaci do prostředí, ve kterém žijí. Toto prostředí má pak dvě možnosti. Buď se bránit nebo trpně zaniknout. Jde o to, zda jsme ještě natolik silní, abychom se pokusili ubránit nebo zda už rozpad našeho kulturního společenství pokročil tak daleko, že není co bránit.

P.S.: Záměrně píši o kulturní asimilaci, protože koncept spolužití kultur, multikulti, už snad neobhajují ani pomatenci z Bruselu/Štrasburku.

0 0
možnosti
UV

Uplnej Vypatlanec

25. 8. 2016 8:12
kolik myslis ze tu mame

muslimaku ?! no podrz se - kolem 30 tisic

0 0
možnosti