Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sobotka nechce silnou komunitu muslimů. Přepískl to.

  18:53
Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro Právo otevřel Pandořinu skříňku vztahu státu a náboženství. Zabrnkal tím na nejtemnější strunu. Neměl to činit. Mezi jeho poradci se asi nenašel nikdo, kdo by mu vysvětlil kontraproduktivnost tohoto výroku.

Bohuslav Sobotka. foto: MAFRA

Premiér Bohuslav Sobotka se v rozhovoru pro Právo (23. srpna) dopustil následujícího výroku: „My tady nemáme žádnou silnou muslimskou komunitu. Po pravdě řečeno si ani nepřejeme, aby se tady nějaká silná muslimská komunita vytvořila i s ohledem na ty problémy, které vidíme.“

Nejde o to, co Sobotka svým výrokem chtěl postihnout. Jde o to, co skutečně řekl, a co je v rozporu s právem občanů mít premiéra, který ví, co říká, je schopen dohlédnout důsledků svých slov a vzít za to odpovědnost.

Stát a náboženství

Premiér otevřel Pandořinu skříňku vztahu státu a náboženství. Premiér myslel možná na negativní bezpečnostní důsledky extremistického výkladu náboženství, protože s ním souvisí současné bezpečnostní problémy, ale neřekl to! Musel by mluvit nejen o obecném nebezpečí extremistických výkladů jakýchkoliv náboženství, ale i podobně extremistických, byť zcela protichůdných reakcí.

Naskýtá se otázka, jak dlouho budou nalézat milost v očích premiérových další náboženské menšiny?

Premiér postavil bezpečnostní problematiku přímo proti náboženství. Projevil doslova carskou nevůli vůči náboženské menšině, která má tendenci se rozrůstat, ať již skutečnou, nebo hystericky zveličenou či pouze nenávistně předpokládanou. Tento postoj je ale z historie – byť z trochu jiných souvislostí – snad dostatečně varovně znám.

Naskýtá se otázka, jak dlouho budou nalézat milost v očích premiérových další náboženské menšiny? Jak dlouho bude trpět případné zvětšování muslimské komunity přestupem místních obyvatel, echtovně slovanského původu? Bude konvertity nutit k vystěhování? Nebo k již téměř tradičnímu přestupu na katolicismus?

Nebude mysl jeho premiérské výsosti kontaminována myšlenkou, že „islám tady nechceme“? Nebo raději přestane používat arabské číslice? Pak vymyslí nové obrozenecké termíny pro alkohol, algebru, alchymii, arzenál, havárii, jasmín, magazín, cifru, estragon, baldachýn, šafrán a další vylustrovaná slova? Zakáže Pohádky tisíce a jedné noci? Nechá přejmenovat nakladatelství Avicenum? Znelíbí se mu islámská architektura? Potom maurská? Potom pojme podezření i k synagogám v maurském stylu? Potom k semitům obecně?

Nenajde se mezi premiérovými poradci nikdo, kdo by mu vysvětlil kontraproduktivnost jeho nedbalého výroku? Ba přímo jeho škodlivost? Nebo už Sobotka dorostl do výšin, kdy nesnáší špatné zprávy – a jejich nositele jakbysmet? Takto sice zabrnkal na tu nejtemnější voličskou strunu, ale připravil tomu, kdo tu bude po něm, dost zvoranou půdu.

Autor: