Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Snahy umlčet kritiky Grety Thunbergové jsou realitou

Aktivistka Greta Thunbergová na klimatickém summitu OSN foto: Reuters

Výpady stoupenců globálního oteplení, že skeptici chtějí upřít švédské aktivistce Gretě Thunbergové právo veřejně vyjadřovat názory jsou liché. Ohroženo není klima Země, ale společenské klima a svoboda.
  10:54

mladičké švédské aktivistky Grety Thunbergové na Klimatické konferenci OSN nebyl jen hysterický a patetický, ale především hloupý. Žádný politik v sále jí neukradl dětství, jak jim vyčítala (to může reklamovat maximálně u svých rodičů), a nikdo z vládců světa nemůže za to, že v danou chvíli nebyla ve Švédsku ve škole (to bylo její rozhodnutí). Nicméně je to teprve 16letá slečna, z hlediska vzdělání a zkušeností dítě, navíc s Aspergerovým syndromem. Vyčítat jí, nemocnému dítěti, že její vystoupení bylo obsahově prázdné, emocionálně nenávistné a formálně fanatické, tedy není fér.

Oproti tomu počínání organizátorů konference, kteří Gretu coby řečníka pozvali, a přítomných politiků, kteří hloupému proslovu nadšeně tleskali, je neomluvitelné. Zneužívat děti pro politický boj by mělo být ve slušné společnosti zakázáno. Liché jsou výpady aktivistů globálního oteplení, že skeptici chtějí upřít Gretě právo veřejně vystupovat a vyjadřovat své názory. Nejenže nikdo relevantní a příčetný nic takového nehájí, ale v realitě vidíme spíše naopak snahy o umlčování kritiků Grety Thunbergové a hnutí Fridays for Future.

Zásahy Twitteru a Facebooku

Australský pravicový aktivista Avi Yemini po Gretině projevu na klimatickém summitu OSN tweetoval: „Drahá Greto, nenávidím OSN víc, než si umíš představit, ale neukradli ani tvoje sny, ani tvoje dětství – to udělali tvoji rodiče. Ti by měli být zavřeni za zneužívání nemocného dítěte, ti tě vyděsili a udělali z tebe extremistku.“ Twitter mu vzápětí zablokoval účet.

Greta Thunbergová může na světovém summitu spílat přítomným politikům, nenávistně na ně křičet, „jak si dovolili tam vůbec přijít“, a vyhrožovat jim, že její generace jim nikdy neodpustí a bude je sledovat? A kritik jejího proslovu a jejího aktivismu to nemůže zhodnotit, že je extremistka?

Tedy Greta Thunbergová může na světovém summitu spílat přítomným politikům, nenávistně na ně křičet, „jak si dovolili tam vůbec přijít“, a vyhrožovat jim, že její generace jim nikdy neodpustí a bude je sledovat? A kritik jejího proslovu a jejího aktivismu to nemůže zhodnotit, že je extremistka?Navíc chce někdo tvrdit, že není?

Velmi dobrý článek na téma Grety a mladých uhlíkových aktivistů napsal český bloger Marian Kechlibar. Když si ale na svůj twitterový účet chtěl vložit link na svůj web s článkem Peak Greta, Twitter mu to zablokoval. Přitom jestli Avimu Yeminimu je možné pro jistou ostrost a hrubost jeho vyjádření připisovat nenávistný charakter, Kechlibarovým textům maximálně ostrost faktické přesnosti a velmi slušný styl psaní. Marianu Kechlibarovi se podařilo odvolat a nyní již zase může své články přes Twitter sdílet, ale jak dlouho ještě?

Ani další sociální síť, Facebook, nezůstává pozadu. Na Facebooku byla po vystoupení Grety v New Yorku hojně sdílena fotomontáž, satirický vtip na její účet. Na snímku je Greta vydatně svačící ve vlaku a za oknem místo ubíhající krajiny jsou hladové africké děti, které na ni zírají. Pointa je zřejmá, „zelená“ politika vede k chudobě, například zavádění biopaliv vedlo k drastickému zdražení potravin a většímu hladovění a umírání ve třetím světě.

Údajně podvodná fotomontáž

Je evidentní, že nejde o pokus manipulovat s realitou a vydávat tento snímek za neupravené foto. Každý na první pohled vidí, že jde o satiru, původní snímek Grety svačící ve vlaku je až ikonicky známý. Navzdory tomu brazilská agentura Aos Fatos podrobila fotku analýze a vydala zprávu, že jde o podvodnou fotomontáž, což reportovala i Facebooku, který ji bere jako experta na ověřování pravdivosti zpráv.

Původní snímek Grety svačící ve vlaku je až ikonicky známý. Navzdory tomu brazilská agentura Aos Fatos podrobila fotku analýze a vydala zprávu, že jde o podvodnou fotomontáž, což reportovala i Facebooku, který ji bere jako experta na ověřování pravdivosti zpráv.

Když pak další uživatelé chtěli tento snímek sdílet, dostali od Facebooku upozornění: „Než budete sdílet toto foto, je dobré vědět, že organizace Aos Fatos poskytla další reporty. Stránky a weby, které opakovaně zveřejňují a sdílejí nepravdivé zprávy, budou mít omezenou distribuci příspěvků a uvalíme na ně i další omezení.“

Takže nejen kritika vládnoucí ideologie, ale i vtipy jsou již zakázané? Potřebujete další doklad o rostoucí míře cenzury na sociálních sítích a o vysoké míře totalitarismu a netolerance, které jsou bytostně přítomny v hnutí globálněoteplených alarmistů? Ohroženo není klima Země, to se měnilo vždycky a vždycky měnit bude, podobně jako se mění počasí. Ohroženo je společenské klima, ohrožena je naše svoboda a tu je třeba bránit před hnutím zelených aktivistů a z dotací žijících klimaexpertů. Významnou součástí této svobody je i kritika a nekorektní vtipy.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...