Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Snad po době postmoderní a postfaktické nepřijde postlidská

  18:13
Nechceme-li skončit stejně jako starověcí Římané, je třeba být odpovědnými vůči světu a zodpovědnými k sobě samým. Stále totiž platí, že kdo odpovídá, ten i zodpovídá.

Fragmenty římské slávy. foto: Radka Nováková, Zuzana Davidová, Neckermann

Někteří analytici, politologové a filozofové používají pojmy postmoderní a postfaktická doba. Pod postmoderní dobou si lze představit například politickou korektnost a toleranci vůči všemu a všem, nebo pozitivní diskriminaci. Hovoří se o životě ve svobodné a demokratické společnosti. Absolutní svoboda jedince bez ohledu na druhé a jeho zvýhodňování na úkor jiných však znamená anarchii.

V euratlantické civilizaci lze vidět snahy o relativizaci donedávna nedotknutelných hodnot, jako je rodina či demokratické zřízení. S tím souvisí přílišná tolerance k jiným kulturám, které do naší demokratické společnosti zanášejí své zvyklosti, kulturu a náboženství a snaží se nám je vnucovat. A to bez jakékoli reciprocity!

Každodenní lež

Naši toleranci si příslušníci těchto kultur vykládají jako slabost – čím jsme tolerantnější, a popíráme sami sebe, tím více se tyto kultury cítí „na koni“ a přitvrzují. Důsledkem mimo jiné je stále vyšší riziko teroristických útoků a snižování bezpečnosti.

Současný establishment zřejmě žije v době postfaktické, tedy v každodenní lži. Post factum totiž znamená „po skutečnosti“, přičemž po skutečnosti – pravdě – následuje její opak neboli neskutečnost čili nepravda, jež není nic jiného než lež.

Současný establishment zřejmě žije v době postfaktické, tedy v každodenní lži. Post factum totiž znamená „po skutečnosti“, přičemž po skutečnosti – pravdě – následuje její opak neboli neskutečnost čili nepravda, jež není nic jiného než lež. A tou nás politici až na výjimky zásobují každodenně, zejména před volbami.

Ve starověkém Římě byla vyjadřována nespokojenost s politiky třeba takto: „Quo usque tandem Catilina abutere patientia nostra?“ „Jak dlouho ještě budeš zneužívat naši trpělivost Catilino?“ A tak se lze ptát i po více než dvou tisících letech.

Vývoj naší společnosti připomíná vývoj antického Říma. Nechceme-li skončit stejně jako starověcí Římané, je třeba být odpovědnými vůči světu a zodpovědnými k sobě samým, abychom zachovali sebe, svou rodinu, vlast, kontinent a Zemi i pro příští generace. Stále totiž platí, že kdo odpovídá, ten i zodpovídá. Neboli ten, kdo zastává jakýkoli odpovědný vedoucí post, je zodpovědný za svá rozhodnutí. Snažme se, abychom se po době postmoderní a postfaktické neocitli v době postlidské!

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...