Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Slovenský speciální prokurátor plnil přání všech vládních koalic

Dušan Kováčik, slovenský šéf Úřadu speciální prokuratury foto: cas.sk

Slovenský šéf Úřadu speciální prokuratury Dušan Kováčik byl obviněn ze zneužití pravomoci veřejného činitele, korupce, braní úplatků a napomáhání zločinecké skupině a byl vzat do vazby. Poté, co pomohl zastavit boj s korupcí, ho využívaly všechny vlády jako ochotného hasiče potenciálních požárů.
  19:40

Ve víru událostí na Slovensku kolem koronaviru téměř zanikla brizantní informace o zadržení šéfa Úřadu speciální prokuratury příslušníky Národní kriminální agentury (NAKA) Dušana Kováčika, proti němuž bylo vzneseno obvinění z několika závažných trestných činů, a byl vzat do vazby. Zneužití pravomoci veřejného činitele, korupce a braní úplatků, napomáhání zločinecké skupině, to vše jsou skutky v působnosti Úřadu speciální prokuratury, jemuž šéfoval Kováčik, a z nichž byl nedávno obviněn.

Za zmínku stojí, že trestní řízení v dané věci dozoroval jeden ze speciálních prokurátorů podřízených Kováčikovi. Zdroje z prostředí vyšetřovacích orgánů jsou skoupé na slovo, navzdory tomu neoficiálně a šeptem lze slyšet, že Kováčik tušil, nebo dokonce snad věděl, co ho čeká, leč nemohl proti tomu nic udělat.

Klíčem k jeho obvinění bylo zadržení bývalého ředitele Kriminálního úřadu Finanční správy Ľudovíta Makóa v září. Byl obviněn ze spolupráce s někdejší bratislavskou zločineckou skupinou Takáčovci a z vydírání. Makó se rychle rozhodl spolupracovat s vyšetřovateli a odstartoval konec kariéry nejen šéfa Úřadu speciální prokuratury.

Pozoruhodný výkon

Dušan Kováčik je bývalým vojenským prokurátorem před listopadem 1989. Veřejnost zaznamenala jeho jméno poprvé v roce 1999, kdy dozoroval obnovené trestní řízení s někdejším prvním náměstkem federálního ministra vnitra Alojzem Lorencem, odsouzeným vojenským soudem v Táboře pro zneužívání pravomoci veřejného činitele. Trest však po rozdělení Československa nenastoupil a na Slovensku byla věc v devadesátých letech v období vlád premiéra Vladimíra Mečiara zastavena.

Dušan Kováčik se drží ve funkci šéfa speciální prokuratury již tři funkční období v sedmiletých intervalech, což je pozoruhodný výkon. Nyní se na něho snášejí kletby a slova odsouzení z politických stran, leč málokdo si klade otázku, jak je možné, že pod jeho vedením se kauzy s velkou škodou, korupčním pozadím a vazbami na politické prostředí nestávaly předmětem trestního řízení.

Kováčik jako vojenský prokurátor po nástupu první vlády premiéra Mikuláše Dzurindy v obnoveném řízení obžaloval Lorence a exšéf Státní bezpečnosti byl podmíněně odsouzen. V květnu 2004 byl Kováčik s ohledem i na své „zásluhy“ na odsouzení Lorence zvolen tehdejší vládní koalicí šéfem speciální prokuratury. Návrh podal tehdejší generální prokurátor Dobroslav Trnka, rovněž bývalý vojenský prokurátora z konce totalitní éry.

Dnes již bývalý generální prokurátor Trnka byl před časem rovněž obviněn ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Vydržel v čele generální prokuratury od roku 2004, kdy ho zvolila tehdejší koalice premiéra Dzurindy, do roku 2011, kdy mu opětovné zvolení, doprovázené skandály, podezřením z úplatkářství a vydírání, uniklo o jeden hlas. Dnes je řadovým prokurátorem s pozastaveným výkonem funkce.

Kováčik se drží ve funkci šéfa speciální prokuratury již tři funkční období v sedmiletých intervalech, což je pozoruhodný výkon. Je zřejmé, že vyhovoval každé vládní garnituře bez ohledu na barvu stranického trička. Nyní se na něho snášejí kletby a slova odsouzení z politických stran, leč málokdo si klade otázku, jak je možné, že pod jeho vedením se kauzy s velkou škodou, korupčním pozadím a vazbami na politické prostředí nestávaly předmětem trestního řízení.

Zasahování politických zájmů

Jeho nadstranickost lze přeložit výrazy z vysvědčení „vyhověl“ nebo „prospěl“. Kováčik vyhověl dle potřeb a přání politiků vládních koalic. Již po několika měsících od zvolení do funkce využil příležitost vyhovět. V lednu 2005 odvolal ministr vnitra Vladimír Palko (KDH) ředitele Úřadu boje proti korupci plukovníka Jozefa Šáteka, jenž proslul jako tvrdý a nekompromisní zastánce hesla „padni komu padni“.

V polovině ledna 2005 informoval Šátek ministra Palka, že v krátké době bude vzneseno obvinění proti šéfovi hospodářské sekce resortu vnitra Martinu Cebovi, jenž byl ze stejné stranické stáje jako ministr Palko, pro zneužití pravomoci veřejného činitele. Cebo navzdory nesouhlasu policejního prezidia i technického útvaru nakoupil vozidla Opel Astra, výběhový model slabé motorizace, čímž měl způsobit státu škodu ve výši 64 milionů korun.

Trestní řád nezná, aby prokurátor zasahoval do operativní práce, když ještě neprobíhá trestní řízení. Tento eklatantní případ zasahování politických zájmů do nezávislosti trestního řízení se Kováčikovi vyplatil. Až do chvíle, než se vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky v únoru 2018 prolomila hráz a vlna nespokojenosti se stavem věcí veřejných pronikla i do pater justičních orgánů.

Po tomto sdělení se Palko sešel s generálním prokurátorem Trnkou i se speciálním prokurátorem Kováčikem a druhý den plukovníka Šáteka odvolal. Ještě v ten den odpoledne dal Kováčik pokyn zastavit trestní řízení ve věci nákupu vozidel Opel. Rovněž dal pokyn zastavit prověřování operativní informace, že veškerá vozidla ministerstva vnitra dával Cebo pojišťovat u makléřské firmy patřící jeho otci.

Trestní řád nezná, aby prokurátor zasahoval do operativní práce, když ještě neprobíhá trestní řízení. Tento eklatantní případ zasahování politických zájmů do nezávislosti trestního řízení se Kováčikovi vyplatil. Boj s korupcí pomohl zastavit a od toho momentu ho využívaly všechny následující vlády jako ochotného hasiče potenciálních požárů. Až do chvíle, než se vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky v únoru 2018 prolomila hráz a vlna nespokojenosti se stavem věcí veřejných pronikla i do pater justičních orgánů.

I když je třeba říct, že ještě nebylo všechno vyplaveno, nějakou dobu to ještě bude trvat. A Kováčik to chápe. Byť obviněn a ve vazbě, zůstává šéfem Úřadu speciální prokuratury a mandát mu vyprší až v příštím roce. Dokud není odsouzen, nemůže být parlamentem odvolán. Teoretickou možnost nabízí ztráta bezpečnostní prověrky. Zatím ji ale stále má.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!