Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Skutečný pokrok ve vztazích Západu a Ruska: Až skončí Putinův režim

Se Zelenským se nesejdu. O Ukrajině se rozhoduje v USA, řekl Putin foto: Reuters

Má Západ jednat s Ruskem, které nerespektuje dohody a snaží se své protějšky přechytračit, nebo je hybridní válkou přímo či nepřímo napadat a působit jim nepříjemnosti? Jak se zdá, musí si počkat na dalšího Gorbačova, jedinou ruskou osobnost nejnovějších dějin ochotnou vztahy největší země světa se Západem zlepšit. Píše Libor Dvořák.
  17:50

Buďme otevření – bez ohledu na minulost, nazval svůj článek pro německý Die Zeit ruský prezident Vladimir Putin. Příznačné je, že nejnovější vydání populárního časopisu vycházejícího od roku 1946 se na pultech novinových stánků objevilo hned poté, co pravděpodobný nástupce Angely Merkelové na postu spolkového kancléře Armin Laschet přišel těsně před summitem Evropské unie s návrhy, aby Západ nastolil „rozumné vztahy s Ruskem“.

Pravdou je, že s podobnými návrhy přišla na zmíněný summit německá kancléřka Merkelová a s ní francouzský prezident Emmanuel Macron, kteří se tím stali „advokáty ďáblovými“. Článek byl napsán u příležitosti 80. výročí útoku Hitlerova Německa na Sovětský svaz a Putin v něm kupříkladu říká: „Existuje řada témat, která můžeme považovat za předmět obapolného zájmu. Je to třeba mezinárodní bezpečnost a strategická stabilita, vzdělání, digitalizace či energetika.“

Odmítnutí vrcholného setkání

Podle ruského prezidenta by společným cílem všech zemí mělo být zajištění bezpečnosti bez dělicích čar a jednotný prostor pro spolupráci v zájmu prosperity Evropy i celého světa. Většina západních médií článek ruského prezidenta nekomentovala. Omezila se na výčet jeho hlavních negativistických tezí: Putin se znovu vrhl na Severoatlantickou alianci a hájil projekt Nord Stream 2. Časopis Newsweek zdůrazňuje, že ruský lídr Evropu opět obvinil z podpory Euromajdanu a USA z jeho bezprostředního zorganizování.

Jaký optimismus je v aktuálních vztazích Západu a Ruska oprávněný, ukázal nejnovější summit Evropské unie v Bruselu. Tam zhruba deset zemí odmítlo už samotnou představu nějakého vrcholného setkání představitelů EU se zástupci Ruska.

Po takových slovech se dialog navazuje špatně, i když mnoho západních analytiků zdůrazňuje vcelku mírumilovný tón článku a fakt, že Putina zřejmě k jistému optimismu inspirovala poměrně úspěšná ženevská schůzka s Joem Bidenem. Jaký optimismus je ale v aktuálních vztazích Západu a Ruska oprávněný, ukázal nejnovější summit Evropské unie v Bruselu. Tam zhruba deset zemí odmítlo už samotnou představu nějakého vrcholného setkání představitelů EU se zástupci Ruska.

Konstatuje se jen tolik, že je třeba „prostudovat konkrétní možnosti pro podobnou vrcholnou schůzku a najít témata, o nichž by obě strany mohly jednat“. Za možné sféry společného zájmu a spolupráce s Ruskem jsou považované klimatické změny a způsoby, jak jim vzorovat, zdravotnictví či pacifikace konfliktů v Sýrii nebo Libyi a také příští vztahy s Íránem. Na druhé straně závěry bruselského summitu mluví, že je třeba nadále zkoumat možnosti dalších sankcí za případnou „škůdcovskou činnost Ruska“ vůči zbytku světa.

V této souvislosti by asi bylo dobré připomenout, že Putinův článek v Die Zeitu je mimo jiné docela tvrdým varováním Ukrajině… Zajímavé přitom je, že Putin jako by osedlal pozitivní notu a vůbec si nevšímá nejnovějších bruselských poznámek, že Rusko „nerozumí dialogu“ a „akceptuje jedině politiku síly“. Vychází zřejmě z tradiční evropské nejednoty a z toho, že velmi protiruské jsou zejména státy, jako jsou země Pobaltí či Polsko.

Rozděl a panuj

Ale je tu kupříkladu i jih Evropy, na který ruka Moskvy skoro nedosáhne – tato část kontinentu je proto ochotná akceptovat Rusko i v té podobě, již mu v uplynulých 20 letech vtiskl Putin. Ten se však jasně drží staré politické moudrosti „rozděl a panuj“ – tím spíš, že Evropa je ve vztahu vůči jeho zemi už dnes rozdělená tak jako tak.

Putin už nejednou osvědčil skvělé mezinárodněpolitické schopnosti i mimořádnou zkušenost na tomto poli, kterou mu přinesla stále autokratičtější říše, jíž vládne. Je si vědom, že většinu Rusů má stále za sebou. Pouští se tak i do vyjednávání s partnery, kteří v žádném případě nemohou akceptovat ani jeho kejkle s ústavou, ani zacházení nejen s Alexejem Navalným, ale s celou ruskou opozicí.

Vladimir Putin se drží staré politické moudrosti „rozděl a panuj“ – tím spíš, že Evropa je ve vztahu vůči jeho zemi už dnes rozdělená tak jako tak. Už nejednou osvědčil skvělé mezinárodněpolitické schopnosti i mimořádnou zkušenost na tomto poli, kterou mu přinesla stále autokratičtější říše, jíž vládne.

Totéž platí pro anexi Krymu a zastřenou podporu východoukrajinských separatistů, sestřelení malajsijského boeingu 17. července 2014, z nějž se podle výsledků nejnovějšího jednání soudu v Haagu Rusko prokazatelně nevykroutí. A u světového veřejného mínění mu nebude nic platné, že bude vše dál popírat… Zbývá kardinální otázka: Jak dál?

Má se jednat s režimem, který viditelně a prokazatelně žádné dohody nerespektuje a snaží se své protějšky především přechytračit, anebo je za pomoci metody už běžící hybridní války přímo či alespoň nepřímo napadat a přinejmenším jim působit nepříjemnosti? Putinův režim jasně demonstruje, že skutečného pokroku ve vztazích mezi Západem a Ruskem lze dosáhnout za jediného předpokladu – že tu nebude.

Jak se zdá, budeme si muset počkat na dalšího Gorbačova. Ten byl jedinou ruskou osobností nejnovějších dějin ochotnou vztahy největší země světa se Západem reálně zlepšit. Očekávat něco takového od Vladimira Vladimiroviče a jeho týmu je bláhovost.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...