Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Skutečně české zájmy hájící pozice: Vakcína nemá ideologii

Zdravotnice očkuje klientku v očkovacím centru ve sportovní hale v Říčanech u Prahy. foto: ČTK

Prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš a předseda Senátu Miloš Vystrčil se vyjádřili k pandemii. Mírný prognostický optimismus v mezích zákona je vedl k projevení naděje spočívající ve vakcinaci. Zdá se, že kritická covidová nálož převážila nad ideologickou.
  18:09

Konec února přinesl pozoru a chvály hodnou změnu. Nejvyšší ústavní činitelé veřejně zaujali a obhájili pozici skutečně hájící české zájmy. Přiměla je k tomu mutující koronavirová pandemie, mnoho marných „politicky loajálních“ vakcinačních očekávání, jejichž výsledkem je nelepšící se stav, a docela dravý závan zdravého rozumu i do dříve nepříliš větraných myslí. Chtěl bych doufat, že politická odpovědnost za stav věcí veřejných všeobecně převáží nad slabomyslným politikařením, které se dostane na vedlejší kolej.

Nerad bych to zakřikl, ale je tu náznak formující se pragmatické fronty, která pod tvrdým atakem pandemického ohrožení opouští myšlení založené na ideologických zkamenělinách. Zřetelně bez ohledu na „cinknuté“ průzkumy veřejného mínění se postavila k realitě čelem a na vlastní nohy. Dovolím si tvrdit, že tito politici, kteří cíleně zaujali pragmatickou „českou pozici“, udělají v politických preferencích doslova cyklistický „trhák“ – paradoxně tím, že na ně nehleděli, že jim nevrkala kolena při pomyšlení na předvolební průzkumy.

Konečně náznaky chování, které občané od svých volených představitelů očekávají! Co prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš a předseda Senátu Miloš Vystrčil v neděli 28. února televizi Prima řekli? Ústředním tématem byla pandemie a reakce veřejné správy. Konečně se vyjevilo, obrazně řečeno, že když se má přestat jezdit vlevo, a začít jezdit vpravo, nemůže to činit jenom část národa.

Udělení výjimky

Mírný prognostický optimismus v mezích zákona vedl zmíněné pány k projevení naděje spočívající ve vakcinaci. Ale nohy jim podráží velmi neutěšené plnění dodávek vakcín podle utajených euro-objednávek, které – ač je to k nevíře – zřejmě postrádají jakákoliv sankční ustanovení při neplnění. Kombinace těchto faktorů v době, kdy jde o zdraví a životy obyvatel, dovedla zmíněné pány k průlomové formulaci skutečně české zájmy hájící pozice, že vakcína nemá ideologii.

Podle ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Ireny Storové je registrace vakcín možná jen na evropské úrovni. To se v případě ruských a čínských vakcín zatím nestalo. Nicméně dle českého zákona o léčivech může ministerstvo zdravotnictví požádat SÚKL o stanovisko, na jehož základě může k použití vakcín v rámci české jurisdikce udělit výjimku.

Podle ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Ireny Storové je registrace vakcín možná jen na evropské úrovni. To se v případě ruských a čínských vakcín zatím nestalo. Nicméně dle českého zákona o léčivech může ministerstvo zdravotnictví požádat SÚKL o stanovisko, na jehož základě může k použití vakcín v rámci české jurisdikce udělit výjimku.

Proto prezident Zeman napsal svému ruskému protějšku Vladimíru Putinovi žádost o dodávku ruské vakcíny Sputnik V (v Rusku však již údajně vyvinuli tři vakcíny proti covidu). Premiér Babiš pak o tomtéž jednal s Rusy na vládní úrovni. A předseda Senátu Vystrčil – k překvapení mnohých – prohlásil, že by v takovém případě očkování Sputnikem V akceptoval, byť by dal přednost registraci této vakcíny na evropské úrovni, před výjimkou na národní úrovni. V tom ale není s nikým ve sporu.

Zdá se, že kritická covidová nálož převážila nad ideologickou. U Vystrčila s tou výhradou, že nejde o Dukovany, kde stále setrvává v ideologických zákopech, neboť odmítá byť myšlenku, že by Dukovany mohl dostavět ten, kdo nám navzdory 30letému zamindrákovanému okopávání kotníků z naší strany stále spolehlivě dodává kvalitní palivo do jaderných elektráren, takže kdyby chtěl uplatnit energetické páky pro dosažení politických cílů, dávno měl, má a bude mít dostatek příležitostí.

Zatímco v naší kotlině je tento závan zdravého rozumu událostí téměř revoluční, z globálního pohledu se pouze stavíme na konec fronty čekající na ruskou vakcínu a čítající nyní již 65 zemí (z toho šest unijních). Většina z těchto zemí jedná i o dodávkách čínských vakcín, což je krok, který nás ještě čeká, nechceme-li se stát hřbitovem Evropy.

Jiskra pozitivního

Těžko přejít ještě jeden moment události – jak se to stalo. Televizní stanice Prima v neděli 28. února odvysílala tři rozhovory s těmito třemi ze čtyř vrcholných ústavních činitelů. Nutno dodat, že výsledné sdělení musel divák dost obtížně odfiltrovat a vykutat, neboť byly vedeny naprosto příšerným způsobem, jak je poslední dobou všeobecným zvykem.

Moderátorka markýruje, že se na něco ptá, ale ve skutečnosti nezavře klapačku, a namluví toho téměř stejně jako osoba dotazovaná, což budí dojem, že dotazované osoby jsou víceméně figuranty, jejichž přítomnost je pouze kvůli zvýšení sledovanosti drsně vyjevovaných politických libostí a nelibostí moderátorky, potažmo televizní stanice. To, co by se snad sneslo u privátní stanice, se bohužel týká i veřejnoprávního vysílání.

Můžeme doufat, že brutální covidová lekce, která mnoho špatných věcí urychluje a zhoršuje, pomůže též vykřesat jiskry čehosi pozitivního. Některá společenství holt dějinnému poučení nerozumějí, a potřebují tvrdě narazit do zdi, aby lidem něco došlo. Doufejme též, že to, co se již odehrálo, bude stačit. V opačném případě nám totiž ani vakcíny nepomohou.

Moderátoři jsou nakažení manýrem, agresivním jako covid – vyhrknou otázku a nedají dostatečný a souvislý prostor na odpověď. Skáčou do řeči naprosto nedůstojným, vysloveně pavlačovým způsobem. Buď opravdu nechtějí slyšet odpověď, nebo chtějí politika cíleně znervóznit a ztrapnit, nebo je ten moderátorský průjem způsoben tím, že jejich krátkodobá paměť neudrží myšlenku či další otázku ani několik vteřin.

V každém případě je sledování takových dryáčnických pořadů velkým utrpením – jako by covid nestačil. K hanbě mnohých moderátorů a novinářů budiž řečeno, že se zdá, že někteří politici dojdou větší důstojnosti a kultivovanosti dříve než oni. Ovšemže nejde o všechny, ani na jedné, ani na druhé straně. Čest výjimkám.

Můžeme doufat, že tato brutální covidová lekce, která mnoho špatných věcí urychluje a zhoršuje, pomůže též vykřesat jiskry čehosi pozitivního. Některá společenství holt dějinnému poučení nerozumějí, a potřebují tvrdě narazit do zdi, aby lidem něco došlo. Doufejme též, že to, co se již odehrálo, bude stačit. V opačném případě nám totiž ani vakcíny nepomohou.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!